Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Specialisttandvård – Alla behandlingar

Specialisttandläkare förklarat

En specialisttandläkare utför mer omfattande tandvård. En specialisttandläkare är en tandläkare som under tre till fyra års specialisttjänstgöring vidareutbildat sig inom ett eller flera specialistområden, exempelvis inom ortodonti (tandreglering) eller pedodonti (barntandvård). För att komma till en specialisttandläkare behöver du remiss från en allmäntandläkare, läkare eller annan vårdgivare

Hur kommer jag i kontakt med en specialisttandläkare?

Oftast får du träffa en specialisttandläkare genom att du först har varit på en undersökning och tandläkaren anser att du är i behov av specialisttandvård. Du kan boka tid direkt för en konsultation och är problemet en lätt åtgärd kan tandläkaren utföra behandlingen med detsamma, men oftast bokas du in på ett längre extrabesök, beroende på hur omfattande behandlingen är.

Många tandkliniker har en specialisttandläkare på plats som du kan få en tid hos, annars får du i samråd med din tandläkare en remiss till en annan klinik som erbjuder specialisttandvård.

Följ nedan steg om du är i behov av specialisttandvård och vill boka en tid:

 1. Sök på specifik klinik eller på ditt område i sökfältet på Tandläkare.se och bocka i basundersökning. Skriv i formuläret vilken typ av specialisttandvård du tror att du skulle behöva, exempelvis tandimplantat eller dra ut visdomstand. Därefter kommer kliniken att kontakta dig inom kort.
 2. Om du vet vilken klinik du vill besöka kan du se konsultationstider som oftast är tillgängliga. Finns ingen sådan tid ledig, bokar du en basundersökning där du kommer att få träffa en tandläkare som kan ge en bedömning av vilken typ av behandling du behöver.
 3. Ett mycket bra alternativ i dessa tider är att boka ett videobesök hos en onlinetandläkare. Du bokar din tid till en onlinetandläkare genom att söka på onlinetandläkare i sökfältet och klicka på boka tid. Då får du träffa en tandläkare eller tandsköterska via telefon under ett videobesök som gör en konsultation.

Specialisttandvård

Du kan vara i behov av specialisttandvård

Alla kan vara i behov av specialisttandvård om du exempelvis slår ut en tand, behöver en bettskena eller drabbas av kraftig tandköttsinflammation som ofta kan leda till tandlossning.

Nedan personer kan vara i behov av specialisttandvård:

 • Personer som har anlag för karies kan vara i behov av mer specialisttandvård än andra. Det beror ofta på att karies kan leda till mer omfattande komplikationer, såsom rotfyllning eller behov av att dra ut den drabbade tanden.
 • Personer som äter vissa mediciner som påverka saliven kan leda till att tänderna blir extra utsatta och kan därmed behöva specialisttandvård.
 • Vissa personer med psykiska sjukdomar kan också vara i behov av specialisttandvård. Detta för att de på grund av sin sjukdom inte klarar av att sköta sin munhygien, vilket kan leda till svårare besvär som behöver mer omfattande åtgärder.
 • Äldre personer som har sämre kvalitet på tänderna. Det är lättare att drabbas som äldre av exempelvis tandlossning, att tanden går av och behöver kronor eller proteser.

Olika typer av specialisttandvård för dina tänder

Det finns många specialistområden inom tandvård. Här nedan har vi tagit upp de allra vanligaste olika typerna av specialisttandvård.

Käkkirurgi (oral kirurgi)
Käkkirurgiska operationer i syfte att behandla sjukdomstillstånd i käkarna genom att bygga upp käkbenet.

Bettfysiologi
Behandling av smärta i ansikte och huvudvärk om smärtan kommer från käklederna, tuggmuskler, eller genom tandpressning och tandgnissling.

Sjukhustandvård (Orofacial medicin)
Klinikerna inom orofacial medicin finns på sjukhus eller vårdhem och dom hjälper till med tandbehandling i samband med svårare medicinska sjukdomstillstånd eller funktionsnedsättningar. De arbetar med kirurgiska och medicinska ingrepp samt med geriatrisk tandvård för äldre och sjuka.

Endodonti
Utredning och behandling av sjukdom i tandens nerv och närliggande käkben, gör oftast med svårare rotbehandlingar.

Röntgen (odontologisk radiologi)
Avancerad röntgenundersökning av tänder och käkar.

Pedodonti (specialiserad barntandvård)
Utredning och behandling av barn med svåra sjukdomar eller avvikelser som påverkar munhälsan samt svårt tandvårdsrädda barn.

Oral protetik
Ersättningar för förlorade tänder, till exempel kronor, broar och implantat, och omgivande vävnader.

Parodontologi
Utredning och behandling av tandlossningssjukdomar och infektioner.

Ortodonti
Korrigering av avvikelser i tändernas position och bettet med hjälp av en tandställning.

Här är några vanliga behandlingar inom specialisttandvård:

Tandoperationer

En käkkirurg kan operera ut visdomständer som ger besvär eller som inte kommit upp eller inte får plats i munnen. Tandimplantat är en annan vanlig behandling för en käkkirurg. Det borras då ner titanskruvar i käkbenet som en krona kan fästas på, som då fungerar som en tand.

Rotfyllningar

Genom att rotfylla en tand får du behålla tanden iställer för att vara tvungen att dra ut den. Rotfyllning görs när tandens rot har blivit skadad av ett kraftigt slag eller när ett kariesangrepp har gått för långt.

Behandling av Tandlossningssjukdomar

Parodontit som betyder tandlossning, är en av de absolut vanligaste sjukdomarna i dag. Behandlingen är dock enkel och utförs nästan alltid av en specialutbildad tandhygienist. (Läs mer om tandlossning här).

Tandställning

Tandreglering utförs både på unga och på vuxna. Idag finns det moderna behandlingar som gör det möjligt att flytta tänder. Förr användes “rälsen” men idag är invisalign mycket vanligt, som är en nästintill osynlig tandställning.

Konstgjorda tänder, proteser och bryggor

Om du har förlorat en tand kan det påverka bettet och det kan då behövas en konstgjord tand som hålet ersätts med. Att operera in implantat är idag en relativt enkel behandling som sker med moderna metoder. Bryggor kan också vara ett alternativ som innebär att en tandstödd bro fästes i de två intilliggande tänderna vid luckan där du har förlorat tanden. Granntänderna förses med kronor och fungerar som stödtänder åt tanden som fyller luckan.

Behandling vid käkleds- och käkmuskelbesvär

På natten pressar eller gnisslar många tänder, ofta utan att veta om det. För vissa leder det här till bland annat spänningshuvudvärk och att tänderna slipas ner eller får sprickor. En undersökning avgör om du behöver exempelvis en bettslipning för att tänderna ska passa ihop bättre eller en bettskena som jämnar ut bettet. Bettskenan får musklerna att slappna av och samtidigt skyddar tänderna mot det kraftiga trycket.

Specialistbehandlingar för barn

Pedodonti är specialisering inom tandvården som arbetar med tandvård för barn och ungdomar med särskilda behov upp till 19 år. Det kan röra sig om extrem tandläkarskräck, vissa funktionsvariationer och ibland grov karies

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

Boka tandläkare nära dig – till bästa pris

CloseIcon

Svar på vanliga frågor om specialisttandvård

Här kommer några vanliga frågor från våra besökare om specialisttandvård.

 • Vad kostar ett tandläkarbesök hos en specialisttandläkare?

  PlusIcon
  Alla tandläkare får sätta sina egna priser, både privata tandläkare och Folktandvården. I ett första steg får du komma på en undersökning, vilket brukar kosta mellan 700-900 kronor. Sen tillkommer kostnad för själva behandlingen samt kostnad för material för till exempel bettskena, krona med mera. Du har alltid rätt till att utnyttja ditt allmänna tandvårdsbidrag (ATB) samt vid högre kostnader, när behandlingar överstiger 3000 kronor får du bidrag på 50% av kostnaden.
 • Erbjuder specialisttandvården estetisk tandvård, såsom tandblekning, porslinsfasader med mera?

  PlusIcon
  De flesta tandkliniker som har specialisttandvård har också estetisk tandvård som ett komplement. Aqua Dental är en av många kliniker som erbjuder det. Aqua Dental är en klinik- kedja som är experter inom bland annat estetisk tandvård och som erbjuder tider inom kort i många områden i Sverige är. Du kan hitta tider via oss genom att söka på Agua Dental eller söka på ditt område.
 • Kan jag kontakta en specialisttandvård direkt eller måste jag gå via min vanliga tandläkare?

  PlusIcon
  Du kan själv kontakta en klinik som är specialiserade inom ett eller flera områden. Du kommer i första han få komma på en undersökning för att göra en bedömning och handlingsplan för eventuella behandlingar.