Tandlossning

Tandlossning uppträder när bakteriebeläggningar trängt sig in under tandköttet och luckrat upp tandens fäste. Det brukar ta lång tid innan tänderna lossnar men det är viktigt att vara uppmärksam. Om tandköttet börjar blöda när du borstar tänderna är detta ett tecken på att du måste vara mer noggrann med munhygienen.
Visa tider i mitt område
Du kan själv söka och filtrera efter lediga tider via vår söktjänst.
Vi har anslutna tandläkare över hela landet!

Lösa tänder ligger på ett bord

Sök hjälp – när?

När bakterierna kommit en bit ner under tandköttskanten blir det svårare att komma åt med tandborsten. Då måste du söka hjälp hos en tandläkare för att få området rengjort ordentligt.

Tandköttsinflammation gör inte ont till en början, därför kan det vara svårt att på egen hand märka av inflammationen. Regelbundna tandläkarbesök gör det möjligt att upptäcka tillståndet i tid och få hjälp.

Åtgärder

Så länge tanden inte förlorat för mycket benfäste kan man i allmänhet häva tandlossningen. Man kan dock aldrig återfå det ben man förlorat genom tandlossningsjukdomen.

Viktigast vid behandlingen av tandlossning är den egna munhygienen. Det handlar om att borsta tänderna noggrant morgon och kväll och att använda tandtråd och/eller mellanrumsborstar. Det gör inget att det blöder när du borstar tänderna och rengör mellan tänderna.

Om tandköttet inte slutat blöda efter en veckas noggrann rengöring med tandtråd ska du söka hjälp hos din tandläkare. I behandlingen mot tandlossning ingår att ta bort tandsten. Detta måste göras hos tandläkare eftersom en vanlig tandborste inte rår på den hårda placken. Att tandstenen avlägsnas är en förutsättning för att det ska vara möjligt att hålla rent kring tänderna.

Operation

Om inflammationen gått långt och det bildats djupa fickor mellan tandkött och tand kan det vara mycket svårt att få bort tandstenen. Det kan då krävas en operation. Tandläkaren öppnar då en lucka i tandköttet för komma åt och göra rent ordentligt.

Efter operationen ska du inte borsta tänderna eftersom detta kan skada tandköttet som är extra känsligt. Istället ska du skölja med en bakteriedödande lösning morgon och kväll.

När en tandlossningsprocess gått långt har käkbenet där tänderna fäster brutits ned. Så länge inflammationen pågår är tandköttet svullet, vilket gör att det inte alltid syns. När inflammationen gått ned är tandköttet inte längre svullet. Detta gör att tänderna kan se längre ut och ha blottade rötter efter behandling.

Tandlossning och rökning

Många patienter som drabbas av tandlossning är rökare. Rökning gör också att läkningsprocessen vid behandling i munnen går långsammare än normalt. En viktig del i behandlingen av tandlossning är då att motivera patienten att sluta röka.

Vid sjukdomar som exempelvis diabetes bör tandläkaren vara extra uppmärksam eftersom sjukdomen kan öka risken för tandlossning.