Tandläkare

Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Eltandborste

Eltandborsten har blivit ett alltmer populärt val istället för en vanlig manuell tandborste. Många tycker att det är lättare att komma åt vid trånga utrymmen, såsom vid tandköttskanten och längre bak i munnen samt att det är lättare att borsta mjukare än med en vanlig tandborste.

Dock ska man inte glömma att det är tekniken, hur man borstar som är det avgörande, inte nödvändigtvis vilken typ av eltandborste som man använder. I vilket fall så har vi på tandläkare.se utsett 3 st elektriska tandborstar i olika prisklasser som vi kan rekommendera dig att köpa om du är på jakt efter en batteridriven tandborste.

Bäst i test - Eltandborstar

Bäst i test eltandborste

Vi har valt ut tre av de eltandborstar som vi tycker är de bästa. Vi har tittat på funktion, batteritid och rangordnat dom efter pris.

1. Xiaomi Oclean One

Vår vinnare! Med sin slimmade design ser den nästan ut som en vanlig manuell tandborste. Den är utrustad med. 3-borstningslägen och du kan koppla den till en app och följa dina borstvanor.

Dessutom kan du få röstmeddelande om du borstar för hårt. En trådlös laddare med USB-anslutning, följer med, vilket är ett stort plus. Den har också en pekskärm som visar tid, väder, veckodag. Du kan dessutom se statistik på din borstning och därmed se vad du kan förbättra.

Batteritid är 30 dagar och blir fulladdad på bara 2 timmar.

Pris ca: 800 kronor.

Xiaomi Oclean One
Testvinnaren – Xiaomi Oclean One

till produkt knapp


2. Oral B Genius 1000 N

Är också en mycket bra eltandborste. Den är utrustad med 6 olika borstlägen och som dessutom varnar vid hård borstning. Den kan kopplas till en app och du kan använda den för att undersöka var i munnen du behöver borsta mer, och var du behöver borsta mindre.

Den har en batteritid på mer än två veckor.

Pris ca: 1600 kronor.

Oral B Genius 1000 N
Nummer 2 – Oral B Genius 1000 N

till produkt knapp


3. Oral-B D12.513W Vitality 3D White (Billigaste eltandborsten)

Detta är vårt budgetval för den som inte vill spendera lika mycket.
Batteritiden är upp till 5 dagar. Ganska kort batteritid, se till att den är inkopplad till eluttaget hela tiden.
Det här är en standard borste och funkar utmärkt för användaren som inte har några krav på design eller en massa funktioner.

Pris ca: 249 kronor

Oral-B D12.513W Vitality 3D White
Nummer 3 – Oral-B D12.513W Vitality 3D White

till produkt knapp


Olika typer av eltandborstar

Elektriska tandborstar drivs av ett uppladdningsbart batteri. Borsthuvudet består av runda eller avlånga borstar.

Eltandborstar brukar ha två olika tekniker, soniska, oscillerande. Men de senaste eltandborstarna kombinerar teknikerna för att vara så effektiva som möjligt. Den soniska vibrerar och den oscillerande rör sig fram och tillbaka eller roterar.

Om du vill anpassa ännu mer efter dina tänder finns olika borsthuvuden att välja mellan exempelvis vinklade borstar, för att komma bättre åt, samt extra mjuka för känsligt tandkött.

Så här sköter du din eltandborste

 • Skölj din tandborste i vatten direkt efter användning för att ta bort tandkräm och rester från borstningen.
 • Om du borstar för hårt, sliter du på borsten och dessutom skadar du tändernas emalj. Borsten blir också spretig och den blir då betydligt mindre effektiv.
 • Förvara tandborsten i upprätt position och låt den lufttorka.
 • Byt ut borsthuvudet på din elektriska tandborste var tredje månad, eller när den börjar att tappa färgen, bleknar, börjar bli missfärgad, eller om du märker att den blir spretig. Dra bara av det gamla borsthuvudet från handtaget rakt upp och sätt på ett nytt borsthuvud på samma sätt. Refill av borsthuvuden går att köpa, både som enskilda eller i flerpack.

CE-märkning

En kvalitetssäker eltandborste som säljs i Sverige måste vara CE-märkt. CE-märkningen är en typ av standard och innebär att produkten uppfyller fastställda krav på säkerhet och är lämplig för att vårda dina tänder. Läs mer här om CE-märkning.

Eltandborste för barn

Det finns ingen åldersgräns för att använda eltandborste. Många barn kan tycka att tandborstningen blir roligare när de får borsta med eltandborste. Allt fler eltandborstar kommer med en app som gör borstning till en roligare upplevelse.

Många märken kommer också i olika seriefigurer. Vissa tandborstar har även inbyggd musik som meddelar barnet när borstningen är färdig. Men glöm inte att du behöver hjälpa ditt barn att borsta tänderna, helst till och med 12 års ålder.

Mest kända eltandborste-märken

 • Philips
 • Beconfident
 • Oral-B
 • Xiaomi
 • Braun

Tänk så här när du ska köpa en eltandborste

Gå igenom de här tipsen nedanför innan du gör ett köp.

Pris och behov

De allra flesta eltandborstar på marknaden ger effektiv rengöring. Vad du bör fråga dig innan du ska välja eltandborste är om vilka behov du har samt hur mycket pengar du kan tänkas lägga på den.

Specifika behov

Om du har specifika behov, till exempel väldigt trångt mellan tänderna och svårt att rengöra där. Då behöver du kanske en eltandborste som har en kombinerad teknik, såsom sonisk och oscillerad teknik, för att skonsamt och effektivt ta bort plack och orenheter.

Du kan dessutom behöva kombinera den med en extra anpassad vinklad borste. Vissa märken har också en micro-pulsborste som gör eltandborsten ännu mer effektiv att rengöra mellan tänderna.

Har du istället känsligt tandkött behöver du kanske en med vibrerade teknik för att undvika kraftiga rörelser i cirklar och istället mjuka vibrationer som rengör mer försiktigt. Kombinera gärna med ett borsthuvud som är extra mjukt.

Dyrare eltandborste

Vill du få ut mer än bara tandborstningen och kunna koppla den till en app och följa dina borstvanor? Då kan en lite dyrare eltandborste vara ett bättre val för dig.

Eltandborstar som kostar över 1500 kronor brukar vara utrustade med exempelvis tidtagning, olika borstlägen, appar, Ai-teknik, trycksensorer, 3d-tracking av din borstning med mera.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

CloseIcon

Frågor och svar om din eltandborste

Här kommer några vanliga frågor och svar från tidigare besökare.

 • Hur länge håller en eltandborste?

  PlusIcon
  Det beror helt på hur du sköter din eltandborste men själva batteriet borde hålla cirka 3-6 år.
 • Hur länge ska jag borsta med en eltandborste?

  PlusIcon
  Rekommendationen är generellt två minuter. Vissa eltandborstar har dessutom en sensor som signalerar när den rekommenderade borstningstiden har gått ut. Allt för att förenkla för dig och hjälpa dig att utföra maximal rengöring.
 • Hur ofta bör jag byta tandborsthuvudet?

  PlusIcon
  Eltandborstens borsthuvuden bör bytas ut var tredje månad.
Skribent och granskare

Skribent och granskare

Publicerad:
2022-08-02
Senast uppdaterad:
2023-03-23
Medicinsk skribent:
Rebecca Karlström
Faktagranskare:
Sepide Hajitaheri, Farmacie kandidatexamen, Uppsala Universitet
Ansvarig utgivare:
Rebecca Karlström