Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Tandtråd

Allt du behöver veta om tandtråd och hur du använder det på bästa sätt, hur ofta man ska använda en samt vilka olika typer som finns. Vi har svar på alla dina frågor.

Medicinsk skribent: Rebecca Karlström

Kvinna som använder tandtråd

Varför du bör Använda Tandtråd

Tandtråd är en viktig vana för din munhygien. Den gör rent och tar bort mat som fastnat mellan tänderna, vilket minskar mängden bakterier och plack i munnen. Plack är en klibbig färglös hinna som byggs upp på tänderna och bidrar till karies och tandköttssjukdomar. Ifall du slarvar med att använda tandtråd kan det leda till tandköttsinflammation och i värsta fall tandlossning.

Hur Ofta Använder du Tandtråd?

Att veta när du ska använda tandtråden bidrar också till en god munhälsa.

Det rekommenderas i allmänhet att använda tandtråden före du borstar tänderna.

Tandtråden hjälper till att rensa och ta bort mat och plack som fastnat mellan tänderna, medan att borsta tänderna tar bort dessa partiklar från munnen. Det finns många som borstar först och använder tandtråden efteråt, men det gör att mat och plack stannar kvar i munnen tills du borstar nästa gång.

Tandläkare rekommenderar att du använder tandtråd en gång om dagen och borstar två gånger om dagen.

Så Använder du Tandtråd

Det är jättebra att du använder tandtråd, men tänk på att det är viktigt att använda tandtråden på rätt sätt. Felaktigt använd tandtråd kan potentiellt skada dina tänder och ditt tandkött.

För dig som känner dig osäker på hur du ska rengöra mellan tänderna kommer här en guide om hur du använder tandtråd för bästa resultat:

Såhär gör du:

 • Välj den tandtråd som passar bäst för dina tänder enligt rekommendation från din tandläkare. Du kan själv inte avgöra detta.
 • Riv av mellan 30-40 cm tandtråd.
 • Linda ändarna av tandtråden runt långfinger eller pekfinger på höger och vänster hand.
 • Greppa tag i tandtråden mellan tummen och pekfingret eller använd tandtrådshållare som hjälp ifall du föredrar det.
 • Pressa ner tandtråden mellan tänderna med en lätt sågliknande rörelse.
 • Gnid tandtråden upp och ned först mot ena tandens sida, sedan andra tandens sida tills du känner att du är färdig.
 • Akta dig för att pressa och gnida så hårt att ditt tandkött skadas, men se till att du kommer hela vägen ner till tandköttskanten.
 • Upprepa denna procedur på alla tänder du vill rengöra, och försök hela tiden använda nya rena delar av tandtråden för bästa resultat.
 • När du är färdig sköljer du munnen med munskölj eller vatten för att skölja bort matresterna som lossnat.
 • Tandtrådshållare med bygel används med samma teknik som ovan.

Hur du Använder Tandtråd med Tandställning

Tänk på att det är extra viktigt för din munhälsa att använda tandtråd för dig som har tandställning eftersom bakterier och matrester lättare fastnar i tandställningen.

Du använder samma teknik med tandtråden som beskrivet här ovan men var extra försiktig så du inte böjer de tunna metalltrådarna i tandställningen!

Att använda tandtråd för dig med tandställning kan såklart vara lite svårt och trixigt och det tar lite längre tid att ta bort alla matrester och få helt rent mellan tänderna. Men håll ut och fortsätt kämpa för med övning kommer som bekant färdighet och du kommer med tiden att klara detta galant. Räkna med att du får lägga ner cirka 10-15 min för ett bra resultat.

När du använder tandtråd med tandställning rekommenderar vi att du bara använder en vaxad tråd, som har mindre risk att rivas, gå sönder, och fastna i tandställningen.

Olika typer av Tandtråd

Det finns en hel del olika typer av tandtråd som har lite olika egenskaper och dessa kan komma antingen som tandtråd där du river av önskad längd eller som en tandtrådshållare med bygel som är färdig att använda direkt där du också har en tandpetare i andra änden som du kan jobba med.

Det finns 5 huvudtyper av tandtråd och alla har sina egna för- och nackdelar:

Vaxad Tandtråd

Detta är förmodligen den produkt som man först tänker på om man tänker på tandtråd. Tandläkare och tandhygienister brukar gilla vaxad tandtråd för dess hållbarhet. Den består av nylonsträng som är belagd med ett vax som hjälper till att förhindra att trådarna strimlas eller går sönder under användningen. Nackdelen med den här typen av tandtråd är att beläggningen gör det svårt att få plats i trånga utrymmen mellan särskilt trånga tänder.

Ovaxad Tandtråd

Är tillverkad av dussintals fina nylonsträngar som är tvinnade till en enda sträng. Avsaknaden av en vaxbeläggning gör det lite lättare att komma in mellan tänderna, men det är mer benäget att fransa sig. Både vaxad och ovaxad tandtråd är bra för personer med relativt friska tänder och tandkött, men personer med begränsad fingerfärdighet kan ha svårt att använda denna typ av tandtråd.

Bandformad Tandtråd

Finns liksom vanlig tandtråd i vaxade och ovaxade varianter. Denna tandtråden är bredare och plattare än snörtypen, vilket många tycker gör det lättare att använda om deras tänder inte sitter tätt ihop.

Supertandtråd / Super Floss

Super Floss är som vanlig tandtråd i båda ändarna men har en tjockare, fluffig del i mitten. Denna extra tjocka tandtråden är avsedd för dem som har stora luckor mellan tänderna eller tandtekniska hjälpmedel som broar eller tandställning. Ändarna på supertandtråd är vanligtvis styva för att underlätta att föra in den mellan tänderna eller under broar.

Tandtrådshållare med Bygel

Tandtrådshållare är Y- eller E-formade verktyg som har en liten bit av tandtrådssträngen mellan två tänder i ena änden. Denna typ av tandtråd är mycket lättare att använda för personer med begränsad fingerfärdighet. Det negativa är att till skillnad från de andra typerna av tandtråd kan du inte använda en ny del av tandtråden mellan varje uppsättning tänder, vilket kan överföra bakterier från en del av munnen till en annan där de inte fanns tidigare.

Smaksatt och ej Smaksatt Tandtråd

Det finns även tandtråd med smak, med syfte att uppnå en friskare andedräkt och behagligare smak i munnen. Det finns också tandtråd tillsatta med fluor för ytterligare skydd mot karies och tandköttssjukdomar.

Vilken Tandtråd ska du Välja?

Vilken slags tandtråd som passar dig är ytterst personligt och beror helt på dina unika tandförhållanden. Prova dig fram eller rådfråga din tandläkare vilken tandtråd du bör använda ifall du känner dig osäker.

Vad säger Forskningen om att Använda Tandtråd?

Sveriges tandläkarförbund rekommenderar endast tandtråd för att behandla tandköttsinflammation. Faktum är att det inte finns någon rekommendation att använda tandtråd varje dag enligt Socialstyrelsens nationella vårdriktlinjer.

När SVT i en artikel 2016 intervjuade Björn Klinge (professor i tandlossningssjukdomar vid Karolinska institutet och Malmö högskola), sa han att tandtråd är ett viktigt hjälpmedel för att hålla tänderna friska. Han håller med om att det inte finns några vetenskapliga studier som visar på värdet med tandtråd, i stället stödjer han sig på beprövad erfarenhet.

Björn Klinge Tandläkare
Tandläkaren Björn Klinge. Ett välbekant ansikte som ofta är med i media.

“Det finns generellt sett väldigt lite goda vetenskapliga studier inom medicin och tandvård som visar på övertygande värde med olika behandlingar. Däremot finns det en enorm beprövad erfarenhet som man får luta sig mot när det saknas vetenskap”.

Enligt Björn Klinge visar beprövad erfarenhet att tandtråd, mellanrumsborstar och tandstickor hjälper mot både tandlossning och hål i tänderna. Orsaken är att de bidrar till att hålla rent mellan tänderna, där det ofta bildas hål och där tandlossningssjukdomar ofta startar.

“Ett tips för den som tvivlar på tandtrådens värde är att lukta på tandtråden när du inte har gjort rent på några dagar. Då känner du en svavelaktig lukt som beror på bakterier”.

I USA rekommenderade myndigheter tandtråd från 1979, men det blev en stor nyhet då de plötsligt slutade med denna rekommendationen 2016, eftersom myndighetens riktlinjer måste vara baserade på vetenskapliga bevis. (1)

Något som visade sig saknas när nyhetsbyrån AP 2015 bad det amerikanska hälsodepartementet att lägga fram bevis för att tandtråd verkligen motverkar karies och tandköttssjukdomar. Därefter slopade regeringen denna rekommendation nästkommande uppdatering av sina kostråd, och skrev i ett brev till AP att det aldrig bevisats att tandtråd har effekt. AP gick igenom forskningen det senaste decenniet och riktade sitt fokus mot 25 studier som jämförde tandborstning med tandborstning i kombination med tandtråd. Där fann de att sambandet mellan tandtråd och bättre tand- och munhälsa var både svagt och opålitligt.

Dock rekommenderas tandtråd av USA:s två ledande tandläkarförbund som stödjer sig på studier som hävdar att tandtråd hjälper mot plack, tandköttsinflammation och hål i tänderna.

Historia

Den tidigaste versionen av modern tandtråd introducerades redan 1815 av en tandläkare från New Orleans vid namn Dr. Levi Spear Parmly, som uppmuntrade sina patienter att använda tandtråd med en vaxad silkestråd efter varje besök.ID skribent och granskare
Skribent och granskare

Publicerad: 2021-06-22
Senast uppdaterad: 2021-06-22
Medicinsk skribent: Rebecca Karlström
Faktagranskare: Sepide Hajitaheri, Farmacie kandidatexamen, Uppsala Universitet
Ansvarig utgivare: Sepide Hajitaheri, COO

Referenser
Referenser

 1. svt.se “USA slopar rekommendation av tandtråd”, https://www.svt.se/nyheter/inrikes/usa-slopar-rekommendation-av-tandtrad (hämtad 2021-06-22)
 2. ki.se “Frågor om munhälsa”, https://ki.se/forskning/fragor-om-munhalsa (hämtad 2021-06-22)
 3. ki.se “Frågor om munhälsa”, https://ki.se/forskning/fragor-om-munhalsa (hämtad 2021-06-22)
 4. ki.se “Frågor om munhälsa”, https://ki.se/forskning/fragor-om-munhalsa (hämtad 2021-06-22)


Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

CloseIcon

Svar på vanliga frågor om tandtråd

 • Kan det vara farligt att använda tandtråd?

  PlusIcon
  Nej, även om det lätt uppstår en viss blödning vilket kan medföra att bakterier sprids i blodomloppet när du använder tandtråd (i synnerhet om du använder tandtråd oregelbundet eller sällan), anses inte den relativt lilla spridning av bakterier som farlig. (2)
 • Är det skadligt att använda tandtråd oregelbundet?

  PlusIcon
  Nej, även om du bara använder tandtråd varannan vecka så är det inte skadligt, även om det inte heller gör någon egentlig nytta. (4)
 • Behöver man verkligen använda tandtråd varje dag?

  PlusIcon
  Ja, för att det ska vara meningsfullt att använda tandtråd ska man göra det varje dag. Bakteriebeläggningar och inflammation du får bort mellan tänderna genom att använda tandtråd kommer så fort tillbaka att det blir i princip meningslöst ifall du ej använder tandtråden dagligen. (3)