Tandläkare

Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Tandhygienist

Var?
Stockholm
Arrow Down
Behandling?
Akuttid
Arrow Down
När vill du gå?
Från idag
Arrow Down
Hitta tid
EE7A7C3C-CCB3-4029-8768-159E52AD66E4@3x

Boka tid hos en tandhygienist i dessa situationer

Har du blödande tandkött som inte går bort även efter att du ha försökt att behandla det själv? Eller vill du bara göra en ordentlig rengöring kan du vara i behov av ett besök hos en tandhygienist. På Tandläkare.se kan du boka en tid till en tandhygienist.

Följ nedan steg om du vill boka en tid till en tandhygienist:

 • Gå in på Tandläkare.se och sök på ditt område eller stad. Där kan du bocka i tandhygienist under “Boka behandling”. Då visas lediga tider hos tandhygienister i ditt område. Där kan du också förfina din sökning genom att välja datum och tid på dygnet.
 • Du kan också söka via kartan för att få fram tider i ditt område.
 • Det går bra att också söka på en specifik klinik genom att skriva in namnet på kliniken i sökfältet. Då visas lediga bokningsbara tider för den kliniken.
 • Hittar du ingen ledig tid kan du söka upp en klinik och fylla i deras formulär där du beskriver ditt ärende, så kommer de att återkomma till dig inom kort.

Tandhygienist

Skillnaden mellan en tandläkare och en tandhygienist

Det är inte alltid du nödvändigtvis behöver besöka en tandläkare, ibland kan behandling hos en tandhygienist räcka.

En tandhygienist hjälper, behandlar och förebygger en god munhälsa. Det kan vara allt ifrån munhygieniska instruktioner, till att ta bort tandsten. Detta är en förutsättning för att ha ett friskt tandkött.

Om du lider av tandlossning har du ett större behov att gå till en tandhygienist, men även om dina tänder mår bra är det mycket bra att få tänderna rengjorda ordentligt, som är svårt att utföra själv.

En tandläkare däremot fokuserar på att åtgärda större skador som behöver mer omfattande ingrepp.

I ett första led får du först komma på en undersökning när du bokar tid hos en tandläkare. Där görs en grundligt undersökning med röntgen-bilder för att kunna se om du har hål i någon tand eller för att se om du har början till hål.

Därefter lagas hålet om tid finns. Annars får du komma på ett återbesök. Tandläkaren kan också ta bort lätt tandsten. Har patienten mycket tandsten hänvisas den till en tandhygienist.

En tandhygienist gör följande:

 1. En tandhygienist går igenom tänderna noga och rengör genom att skrapa bort tandstenen och andra orenheter. Det görs både på och mellan tänderna samt vid tandköttskanten. Det kan ibland kännas obehagligt och blöda lite. Saliven fångas upp av en liten dammsugare för att göra det smidigt.
 2. Vissa tandhygienister använder airflow som avlägsnar smuts och tandsten. Det fungerar som en liten högtryckstvätt som rengör effektivt, mellan tänder och vid tandköttskanten.
 3. Fluorbehandling kan också göras vid behov. Då appliceras flour på enstaka tand eller på alla tänder.
 4. Polering utförs sen genom att ett verktyg som vibrerar appliceras på varje tand och på så sätt putsas tänderna.
 5. Efter ett besök hos tandhygienisten upplever många att munnen blir ren och att tänderna upplevs vitare eftersom tandsten är lite gulaktigt som då har avlägsnats.
 6. Tandblekning kan också göras men det krävs två besök. Först måste smuts och tandsten avlägsnas innan en tandblekning kan genomföras. När det är gjort kan du få en ny tid för tandblekningen. Då provas en skräddarsydd blekningsskena ut som används för hemmablekning. Ibland görs även tandblekning på plats med led-ljus och blekningsgel som appliceras på under 20 minuter.

En tandläkare gör följande vid ett första besök:

 1. Undersöker dina tänder.
 2. Tar röntgenbilder.
 3. Lagar hål genom att borra och fylla hålet med fyllning.
 4. Ta bort eventuellt lite tandsten.
 5. Om tandläkaren hittar andra tecken på komplikationer såsom tandköttsinflammation, får du en tid till tandhygienist eller är det andra åtgärder som behövs får du ett återbesök till din tandläkare.

Huvuduppgiften för tandhygienisten

Huvuduppgiften som en tandhygienist gör är att undersöka munhålan, ta saliv- och bakterieprov samt ta bort tandsten och andra beläggningar på tänderna. Tandhygienisten ställer också diagnos om karies- och tandlossningssjukdomar och bedömer om patienten har behov av behandling för karies eller tandlossning. Vidare informerar tandhygienisten om hur man förebygger tandsjukdomar och ger råd om munhygien och kost.

Vad får en tandhygienist göra

En tandhygienist får ställa diagnos kring karies och tandsjukdomar och kan laga väldigt små saker, exempelvis putsa till fyllningar som är fula. Men den primära uppgiften är att göra rent i munnen samt förebygga karies, tandsten och andra munsjukdomar.

Vad får en tandhygienist inte göra

En tandhygienist får ställa diagnos kring karies och tandsjukdomar men inte åtgärda problemet med lagning och andra mer omfattande åtgärder. Det måste en tandläkare göra.

Så här går ett standard besök till hos hygienisten

Ett besök hos tandhygienisten går till enligt följande:

 1. Inledningsvis mäter tandhygienisten dina tandköttsfickor för att se hur djupa de är. Tandhygienisten går även igenom ditt tandkött för att se om det blöder, är rött eller är svullet.
 2. Ibland kan saliv och bakterieprov tas om behovet finns.
 3. Därefter behandlar tandhygienisten karies som inte behöver lagas genom att ge fluorbehandling.
 4. Tandsten tas bort samt missfärgningar och plack som kan vara svårt att få bort själv med tandborsten.
 5. Sen putsar tandhygienisten och polerar dina tänder och eventuella fyllningar.
 6. Om du har problem med tandköttet kan tandhygienisten lätt se det och därmed ge dig råd om hur du ska ta hand om besvären och om de kräver en mer omfattande behandling. Dessutom får du alltid råd och tips om hur du på bästa sätt tar hand om din mun och dina tänder.