Tandblekning

Vill du ha vitare tänder finns tre metoder för tandblekning, både hos tandläkare och tandblekning hemma. Läs mer om vilken metod som är säkrast.
Visa tider i mitt område
Du kan själv söka och filtrera efter lediga tider via vår söktjänst.
Vi har anslutna tandläkare över hela landet!

Tandblekning

Många önskar sig idag ett vitare leende för att de känner sig begränsade av större eller mindre missfärgningar på sina tänder. Det är härligt att le och skratta och ingen ska behöva känna att de måste dölja tänderna.

För många leder tandblekning inte bara till ett estetiskt resultat men även till bättre självförtroende!

Tre alternativ för tandblekning

Idag finns tre metoder för tandblekning även om olika produkter kan innehålla olika ingredienser.

Du kan göra tandblekning hos tandläkaren på två olika sätt. Antingen direkt i tandläkarstolen med hjälp av laser eller med hjälp av blekmedel och skenor som du använder själv hemma.

Den tredje metoden är tandblekning hemma med produkter som du köper och använder helt själv.

Här kan du läsa mer om för- och nackdelar med de olika metoderna, särskilt varför det anses säkrare att ta hjälp av en tandläkare för tandblekning. Det är dessutom viktigt att tänka på att vissa skador eller sjukdomar i munnen gör det olämpligt att bleka tänderna.

Hur går det till att bleka tänderna?

En tandblekning hos tandläkaren börjar med att du får skyddande plast som täcker ditt tandkött. Därefter penslas blekmedel på dina tänder och blekmedlet aktiveras med hjälp av laser eller ultraviolett ljus.

Behandlingen går snabbt och effekten varar i några år men är också dyrare.

Tandläkaren kan även gjuta särskilda skenor som passar dina övre och nedre tandrader. Sedan får du med dig en blekgel hem som du använder själv. När du har borstat tänderna på kvällen sätter du gelen i skenorna och har skenorna på dig under natten.

Denna metod tar lite längre tid men går att anpassa efter hur stora missfärgningar du vill rätta till.

Tandblekning hemma

Det finns även tandblekningsprodukter som du kan köpa i butik eller på nätet som du använder helt själv hemma. Dessa kommer i många olika former, till exempel strips eller blekmedel i skenor. De är billiga men det finns risk att de används på fel sätt eller inte är säkra.

Vilken tandblekningsmetod är säkrast?

Med alla tandblekningsmetoder finns det en risk för problem med ilningar i tänderna och känslighet för varmt eller kallt i munnen en tid efter behandlingen. Oftast går det över av sig själv med tid.

För tandläkare finns särskilda krav att tandblekningsmetoderna de använder är säkra. Detta är också en anledning att inte vända sig till en skönhetssalong för tandblekning. De har inte samma krav. Tandläkare använder dessutom skyddande plast för att inte skada ditt tandkött under behandlingen.

Det finns en större risk att du får problem med ilningar om du gör tandblekning själv hemma. Detta för att du kan missförstå bruksanvisningarna eller att produkten du har köpt inte är säker.

Hur är tandblekningsprodukter kontrollerade?

Tandblekningsprodukter är klassade som kosmetiska produkter och kontrolleras av Läkemedelsverket. De granskar regelbundet produkter som finns att köpa på butik och som säljs via nätet och hittar med jämna mellanrum produkter som inte följer regelverk.

Vanliga fel är att produkterna innehåller höga halter av väteperoxid som kan fräta på tänderna, skada emaljen och öka risk för ilningar eller karies. Andra fel de kan hitta är märkningar som inte stämmer eller fel i innehållsförteckningar.

Viktigt att komma ihåg är också att blekmedel som används av tandläkare får innehålla högre halt av väteperoxid än produkter som säljs direkt till kunder. Därför kan man säga att det egentligen är mer effektivt att gå till tandläkaren som kan ge dig en professionell och säker behandling med gott resultat.

Viktigt att tänka på innan du bleker tänderna

Du bör inte bleka tänderna om du har ett hål eller karies. Detta är en ytterligare anledning att bleka tänderna hos en tandläkare som först kan göra en undersökning av din mun.

Du bör också tala med din tandläkare om du tar några läkemedel, har någon sjukdom, är gravid eller ammar, innan du utför en tandblekning.

Har du problem med att enbart en tand är missfärgad kan det vara orsakat av en skada i tandens pulpa. En sådan tand kan kräva ett större ingrepp där tandläkare borrar i tanden och fyller den med blekningsmedel.

Om du har tidigare lagningar eller fyllningar i tänder är det bra att veta att dessa inte kommer påverkas av blekning. Det är möjligt att göra om synliga lagningar efter att du blekt tänderna så att de stämmer överens med den nya, blekare färgen.

För att försäkra dig om att tandblekningsprodukten du vill använda hemma är säker kan du kontakta Läkemedelsverket och få bekräftat att den är godkänd. Kom dessutom ihåg att läsa bruksanvisningarna noga och rengöra tänderna ordentligt innan behandlingen.