Tandblekning

Vill du få det där perfekta vita leendet? Din tandläkare erbjuder två olika metoder för tandblekning. Här kan du läsa om vilken som passar bäst för dig.

Olika metoder för tandblekning

Hos tandläkaren erbjuds två olika metoder för tandblekning. Antingen tar tandläkaren avtryck av både över- och underkäken för att gjuta specialanpassade blekskenor eller så bleker du tänderna direkt hos tandläkaren.

Blekning med blekskenor

Med blekskenorna bleker du tänderna själv hemma med en blekgel som du får med dig från tandläkaren. När du bleker tänderna hemma är det bästa att göra det på kvällen efter att du har borstat tänderna. Skenorna sitter i munnen så länge som det behövs, beroende på hur stora missfärgningar du har. Har du mindre missfärgningar kan det räcka med en stund på kvällen, annars har du skenorna i munnen under hela natten.

Blekning direkt hos tandläkaren

Om du inte vill göra en tandblekning hemma eller om du vill att det ska gå snabbare kan du bleka tänderna direkt hos tandläkaren. Denna metod är förstås dyrare men resultatet blir ofta mycket bra. Innan du gör tandblekningen hos tandläkaren rengörs tänderna noggrant. Blekmedlet penslas sedan direkt på tänderna och tandköttet skyddas med plast. Därefter använder tandläkaren en typ av laser som aktiverar blekmedlet på tänderna. När behandlingen sen är klar tas medlet som ligger kvar på tänderna bort med en sug. Tandblekning med laser brukar hålla i två till fem år. Men det beror givetvis på hur du sköter dina tänder.

Tips och råd

Gör du en tandblekning hemma är det viktigt att tänderna är ordentligt rena innan du påbörjar behandlingen. Borsta därför tänderna noga och använd även tandtråd. Vid tandblekning hemma ska du dessutom räkna med att det kan ta mellan 10 till 14 dagar att genomföra en behandling beroende på hur missfärgade tänderna är. För att uppnå bästa resultat vid en tandblekning ska du undvika färgande mat och dryck under själva behandlingen men även en tid efter, då emaljen är mer känslig.

Kan ila i tänderna efteråt

Det kan vara bra att veta att tänderna, tillfälligt, blir mer känsliga mot kyla och värme efter en tandblekning och det lätt kan ila i tänderna om du äter och dricker varmt eller kallt. Detta kommer dock att gå över.