Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Tandblekning – Bleka tänderna hos en tandläkare

Vill du ha vitare tänder ska du göra en tandblekning hos en tandläkare. De allra flesta tandläkare erbjuder tandblekning, både blekning som utförs på plats eller hemmakit som köps hos tandläkaren. Här guidar vi dig hur du kan få vitare tänder samt hjälper dig hitta bokningsbara tider i din stad för en tandblekning så snart som möjligt.

Medicinsk skribent: Rebecca Karlström

Tandblekning nyans av vitt
Resultat av tandblekning kan enkelt jämföras med färgkoden man hade innan behandlingen.

Boka tid för en tandblekning hos en tandläkare i din stad

Du kan enkelt hitta tider för tandblekning på Tandläkare.se. Så här går du tillväga:

 • Gå in på din ort genom att skriva in den i sökfältet.
 • Då visas en meny där du kan välja tandblekning. Då kommer tider upp hos kliniker i ditt område som erbjuder tandblekning.
 • Tryck på Boka-knappen och fyll i bokningsformuläret.
 • Du kan också skriva in namnet på en specifik klinik om du vill och då ser du vilka tider som finns lediga hos den tandkliniken.
 • Vill du hellre ringa oss eller chatta kan du nå oss på telefonnummer: 010-1089633

Tänk på detta innan du bleker tänderna

Du bör göra en undersökning samt ett besök till tandhygienist innan du påbörjar en tandblekning, oavsett om du gör den hos tandläkaren eller hemma. Då minimerar du risken för komplikationer av behandlingen.

Även resultat på din tandblekning kan komma att påverkas av det befintliga skicket på dina tänder.

När du har rena och friska tänder minskar risken för att få fläckar, ilningar och skador på tandköttet. Har man hål eller sprickor på tänderna finns det risk att blekningsmedlet tränger igenom emaljen och skadar tänderna.

Om du har tandsten eller andra orenheter kommer resultatet av tandblekningen bli sämre.

Tänk på detta innan du väljer att bleka tänderna:

 • Om du har implantat eller proteser kommer de inte att påverkas av blekningen, dvs de kommer att behålla sin nuvarande färg efter blekningen. Det kan medföra att du får olika nyanser på dina egna tänder med din tandprotes.
 • Du kan få ilningar och värk i någon vecka efter blekningen.
 • Du ska helst inte dricka kaffe, soja, blåbär eller andra livsmedel som innehåller starka färgämnen. Det beror på att emaljen är påverkad efter blekningen och det öppnar också upp för att drabbas av missfärgningar direkt efter tandblekningen. Undvik därför sådana livsmedel i tre till fyra dagar.
 • Ibland kan du erbjudas att köpa till Nano Seal, som är en lösning innehållande fluorapatit och kalciumklorid. Den penslas på och ger ett skydd som innebär att du kan äta och dricka som vanligt direkt efter behandlingen.

När ska du göra en tandblekning hos en tandläkare

 • Om du har ett friskt tandkött och inga hål i tänderna och vill få en vitare nyans på tänderna.
 • Om du har missfärgningar från exempelvis kaffe, cigaretter, rökning som gett dig gula tänder. Observera att inte alla missfärgningar kan tas bort helt, gråsvarta missfärgningar brukar vara svårare att bli av med än gula missfärgningar.
 • Många som har blekt tänderna har upplevt att de inte bara har fått ett vitare leende, utan också blivit mer självsäkra eftersom de tidigare har undvikit att le och visa tänderna. För många är det inte bara en estetisk åtgärd utan det kan även lyfta din självkänsla skapa trygghet i möte med andra människor. När någon ler säger det mycket mer än vad vi tror, vi utsöndrar nämligen lyckohormon när vi möts av ett leende och det finns flera andra psykosociala faktorer som ett leende för med sig.

När ska du inte göra en tandblekning

Om du besväras av ilningar och har känsliga tandhalsar samt frätskador och sprickor i tänderna kan det vara dumt att bleka tänderna eftersom det kan förvärra tillståndet.

Du kan alltid göra en så kallad saltblästring som inte innehåller blekningsmedel utan som avlägsnar missfärgningar utan att påverka emaljen.

Att gå till en tandhygienist regelbundet kan också göra att tänderna upplevs vitare eftersom plack och tandsten har en gulnande effekt på tänderna och som då avlägsnas hos tandhygienisten.

Tandblekning pris

Det finns många olika metoder för att bleka tänderna. Vissa metoder är bättre än andra. Här nedan visar de metoder som finns på marknaden och vad de kostar:

Blekningsmetod 1: UV-ljus och blekningsgel

UV ljus för tandblekning

Tandblekning hos en tandläkare med UV-ljus och blekningsgel är en vanlig och beprövad metod.

Ofta används produkter från märket Brilliant Smile, innehållande en skonsam blekningsgel som inte påfrestar emaljen alltför mycket.

Innan behandlingen lägger din tandläkare ett blockerande skyddsmaterial på läppar, tandkött och tunga. Detta för att de delarna i munnen inte ska komma i kontakt med blekningsgelen.

Därefter får du en plastskena runt tänderna som du får ha på under behandlingen. Den separerar läpparna så långt ifrån tandraden som möjligt för att du ska kunna slappna av i käken och i läpparna.

Blekningsgel appliceras därefter på tänderna och med hjälp av UV-ljus bleks tänderna under 12 minuter, gånger fyra, totalt i 48 minuter. Efter cirka 1,5 timme är behandlingen klar och du lämnar kliniken med fräscha och vita tänder.

Priset hos tandläkaren kostar mellan 3000- 3500 kronor, inklusive material. Behandlingen tar cirka 1,5 timmar.

Blekningsmetod 2 – Hemblekning i kombination med material från tandläkaren

Denna metod passar dig som på egen hand vill bleka dina tänder.

Innan du kan påbörja behandlingen gör tandläkaren ett avtryck av dina tänder för att kunna ta fram en skräddarsydd skena.

När skenan är framtagen får du komma på ett återbesök och prova ut den och då får du också instruktioner på hur du ska utföra tandblekningen hemma.

Hemma applicerar du blekningsmedel i tandskenan och har den på under två timmar åt gången i cirka åtta dagar.

Priset är cirka 2 900 kronor, inklusive material. Behandlingstiden är ungefär en vecka men det tillkommer den tid det tar för framtagandet av blekningsskenan.

Blekningsmetod 3 – Opalesence go (Engångsskenor)

Denna metod gör du enbart hemma. Men materialet kan du dock bara köpa hos tandläkaren så du behöver boka en tid för undersökning och för att köpa blekningskitet.

Det består av tio stycken skenor samt blekmedel som du använder under 60-90 minuter, tio dagar i rad.

Skenorna kan bara användas en gång så vill du bleka mer får du köpa fler.

Priset är cirka 2000 kronor, inklusive material.

Blekningsmetod 4 – Saltblästring (LM ProPower)

Som ett alternativ till tandblekning finns också LM ProPower- saltblästring.

Det är en effektiv metod mot missfärgade tänder orsakat av kaffe, te, rödvin och tobak.

Metoden går ut på att tänderna behandlas med en stråle av luft, bikarbonat och vatten som blästrar tänderna och avlägsnar beläggningar och missfärgningar.

Saltblästringen påverkar inte din emalj alls och utvecklar därmed inga ilningar efter utförd behandling.

Priset är cirka: 850- 1000 kronor.

Blekningsmetod 5 – Brilliant Smile Teeth Whitening Strips

Det här är en effektiv och snabb behandling för hemmabruk som enbart får säljas av tandläkare.

Blekningen utförs med strips (remsor) som du bär 60-90 minuter per dag för ett snabbt och effektivt resultat.

I kittet ingår även Brilliant Smiles Whitening Boost Toothpaste som avlägsnar ytliga missfärgningar och ska användas innan och under tiden du bleker dina tänder.

Pris: 1495 kronor, inklusive material. Behandlingstid varierar från ett par dagar till en vecka. Denna metod kan också användas som en “touch-up”, om du redan har gjort en tandblekning som du vill fräscha upp.

Blekningsmetod 6 – Bleknings-Kit för hemmabruk som du kan köpa online

I blekningskitet ingår oftast en blekningsskena och 3 till 6 applikatorer med blekningsgel som du använder och bleker med i cirka 20 minuter under 3-6 dagar, beroende på önskat resultat.

Blekningsgel köpta utomlands kan ha andra ämnen i sig, så var noga med att kolla upp innehållet innan du köper ditt blekningskit. Det finns många tandblekning bäst i test som du kan ta del av online, läs gärna vår egna hemmablekningsguide som du hittar där.

Priserna varierar mellan 300 kronor till 800 kronor beroende på vilket märke du väljer.

Tänk på detta efter din behandling

Tändernas emalj påverkas av blekningen men idag används relativt milda blekningsgel med minsta möjliga slitage på din emalj.

Efter behandling kan du uppleva följande:

 • Milda till måttliga ilningar eller till och med värk i tänderna som kommer och går. För att underlätta kan du skölja med fluor och använda tandkräm mot ilningar några veckor efteråt.
 • Tänderna är känsliga för vissa färgämnen så undvik att dricka svart kaffe, rött vin eller andra livsmedel med starka färgämnen.

Hur bra blir resultatet?

Resultatet ser du direkt efter behandlingen och det brukar hålla mellan 1-3 år beroende på hur du sköter dina tänder efteråt.

Resultatet av blekning för hemmabruk kan vara lika effektiva men det kan finnas större risk att resultatet blir ojämnt och att blekningsgelen irriterar närliggande områden i munnen. För att behålla dina tänder vita efter tandblekning, använd en whitening-tandkräm samt sköt din munhygien.

Då undviker du att också att drabbas av tandsten som ger dig en onödig gulaktig färg på tänderna.

Jämförelse med att bleka tänderna hemma

Tandblekning utförd på en klinik går snabbast eftersom behandlingen tar drygt en timme och sen är det klart. När du bleker hemma tar det längre tid, då du ska använda en blekningsskena och blekmedel i 20 minuter under en veckas tid ungefär.

Det är lättare att tandkött och läppar kan bli irriterade när du bleker hemma eftersom det kan vara svårt att själv skydda närliggande tandkött mot blekningsgelen.

Men blekningskit för hemmabruk är inte lika kostsamma så det är en stor fördel.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

Boka tandläkare nära dig – till bästa pris

CloseIcon

Svar på vanliga frågor om tandblekning – bleka tänderna hos en tandläkare

 • Hur länge håller en tandblekning?

  PlusIcon
  Cirka 1-3 år beroende på hur du sköter din munhygien efteråt.
 • Vilken är den billigaste metoden för tandblekning?

  PlusIcon
  Den billigaste metoden är hemmakit som du kan köpa online. Men det är inte alla produkter på marknaden som ger samma resultat men det säkraste är att välja ett väl beprövat märke, det som säljs hos din tandläkare till exempel.
 • Är tandblekning dåligt för tänderna?

  PlusIcon
  Det ger en kortvarig påverkan på emaljen tiden efter blekningen men är inte skadligt. Om du däremot har försämrad emalj, frätskador eller blottade tandhalsar bör du undvika att bleka tänderna.
 • Kan jag få biverkningar efter jag har blekt mina tänder?

  PlusIcon
  Ja du kan bli känsligare för varmt och kallt.
 • Vilken är den effektivaste metoden för tandblekning?

  PlusIcon
  Det är Blekningsmetod 1: UV-ljus och blekningsgel hos tandläkaren som ger det bästa resultatet på kortast tid.
Skribent och granskare

Skribent och granskare

Publicerad:
2022-01-05
Senast uppdaterad:
2023-06-15
Medicinsk skribent:
Rebecca Karlström
Faktagranskare:
Sepide Hajitaheri, Farmacie kandidatexamen, Uppsala Universitet
Ansvarig utgivare:
Rebecca Karlström