Tandläkare

Stäng 
CloseIcon
    • Bokning
    • Fakta
    • Om Tandläkare.se

    Vad vill du göra?

  • Tandlakartid
    Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
  • Tandvard
    Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
  • Support
    Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Tandkräm Guide & Bäst i Test

Idag finns det mängder av olika tandkrämer för olika behov och det kan vara lite trixigt att veta vilken du bör välja för just dina tänder. Många använder ofta samma av ren gammal vana. De allra flesta innehåller fluor, Natriumfluorid (NaF), vilket förebygger och kan bromsa karies som håller på att bryta ut. Vi guidar dig i valet och berättar om de produkter som finns mot bland annat ilningar i tänderna, missfärgningar, muntorrhet och dålig andedräkt.

Tandkräm bäst i test utsedd av Tandläkare.se

Här kommer våra 3 favoriter, som är bäst i olika kategorier med olika syften.

Bästa tandkrämen mot tandsten & plack – Oral b Pro-Expert Protection

Tandkräm mot tandsten, karies, plack och ytliga missfärgningar.

Tandkräm Oral B Pro Expert Protection
Oral b Pro-Expert Protection

Oral b har tandkrämen som effektivt rengör på djupet och lämnar ett långvarigt skydd. Den lindrar även smärta om du har känsliga tandhalsar. Den rengör missfärgade tänder på ett milt och skonsamt sätt och har inget tillsatt kemiskt slipmedel.


Bästa tandkrämen mot karies & känsligt / blödande tandkött – Parodontax complete protection

Mot karies och för känsliga och blödande tandkött.

Tandkräm Parodontax Complete Protection
Parodontax Complete Protection

Motverkar hål men också blödande tandkött. Den arbetar aktivt mot ett redant inflammerat tandkött och tar bort plack och tandsten. Den har en skonsam whitening-effekt, med bikarbonat som aktivt ämne, som är snällt mot emaljen. Den bör användas två gånger dagligen för bästa möjliga resultat.


Bästa tandkrämen mot karies & försvagad emalj – Sensodyne Pro-Emalj Daily Protection

Mot karies och försvagad emalj.

Tandkräm Sensodyne Pro Emalj Daily Protection
Tandkräm Sensodyne Pro Emalj Daily Protection

Denna är speciellt framtagen för att skydda mot både hål i tänderna och mot syraskador. Syror i mat, läsk och frukt kan försvaga emaljen, även småätande gör att emaljen mjukas upp onödigt ofta. Det kan skapa obehagliga ilningar och leda till att du lättare får hål i tänderna.

Tandkrämen stärker redan försvagad emalj och gör den mer motståndskraftiga mot syror.

Tandkrämen innehåller också Natriumfluorid som förebygger och skyddar mot karies och plack.


Allt du behöver veta om tandkräm

Liknande den tandkräm vi använder idag har funnits i över 100 år. De gamla egyptierna använde ett pulver som bestod av bland annat krossade oxhuvuden, krossade äggskal och myrra.

Romarna och grekerna använde träkol och bark. Kryddörter användes för att lindra dålig andedräkt.

På 1700-talet började kemister i Europa och Amerika utveckla ett tandpulver som innehöll natriumbikarbonat, vilket är en syra som fräter och inte speciellt bra för tänderna.

På 1800-talet började man att tillsätta glycerin och det var då den första riktiga tandkrämen, eller tandpasta kom.

Colgate var de första redan 1873 att producera tandkrämen på burk och 1892 föddes tandkrämen på tub.

Idag finns flera välkända märken som Zendium, Sensodyne och Pepsodent som är väletablerade tillverkare av tandkräm.

Idag känner de allra flesta till att borsta med flourtandkräm två gånger om dagen, minskar risken för karies. För vissa personer räcker inte det utan de behöver komplettera med andra aktiva ämnen för att få bukt med exempelvis blödande tandkött.

De allra flesta kemiska ämnen kan i för stora mängder vara skadliga för oss, detta gäller även fluor som i stora doser kan vara rent giftigt att få i sig. Natriumfluorid är dock giftigt först när det sväljs ner och det krävs stora mängder innan det blir skadligt.

Små barn får ofta i sig små doser eftersom de sväljer istället för att spotta efter tandborstning. Du bör därmed som förälder försöka förhindra barnet från att svälja efter tandborstning.

Det är också viktigt att välja en sort som motsvarar barnets ålder, eftersom tandkrämen har anpassad dosering av fluor efter ålder.

Hur ofta ska man använda fluortandkräm?

Du bör använda den två gånger dagligen för att få bästa skyddet och slippa hål i tänderna.

  1. Använd två centimeter fluortandkräm på tandborsten och borsta noga och med mjuka rörelser i två minuter.
  2. Ta en käke i taget så minskar du risken att missa något område.
  3. Glöm inte bort längs tandköttet genom att vinkla tandborsten en aning för att komma åt ordentligt.
  4. Spotta ut tandkrämen, men undvik att skölja din mun eller dricka något efteråt. Om du ändå vill skölja efteråt kan du därefter ta en liten mängd som du med hjälp av tandborsten applicerar längs tandraden.

Dosering

Vuxna brukar rekommenderas att använda 2 centimeter tandkräm.

  • För bebisar som får sina första tänder är ett bra riktmärke att att använda lika stor mängd som motsvarar barnets lillfingernagel.
  • För barn 2-6 år gäller också den mängden, dvs lika stor mängd som barnets lillfingernagel är lagom.
  • För barn från 6 år, använd två centimeter ungefär. Barnets tandborste har dock ett mindre borsthuvud, då kan du först sätta på en centimeter tandkräm, borsta överkäken och sedan fylla på med en centimeter till underkäken.

Vilken typ är bäst för dig

6 st olika tandkrämssorter och vem dem passar till.

Med Natriumfluorid

De allra flesta tandkrämer har någon del Natriumfluorid i sig. Välj en som innehåller minst 0,2% fluorhalt för vuxna.

För personer som ofta får hål i sina tänder och som har svårigheter med att sköta munhygienen finns det speciella tandkrämer med extra mycket Natriumfluorid.

Duraphat tandkräm är en sådan som finns att köpa receptfritt på Apoteket. Tandläkaren kan också skriva ut det på recept vid behov. Rådfråga din tandläkare om du tror att du är i behov av det.

Tandkräm utan fluor

Det finns idag fluorfri tandkräm med naturliga ingredienser som har blivit alltmer populärt. Dock har dessa mindre skydd mot karies och det kan därför vara bra att komplettera med fluortillskott för optimalt skydd.

Mot ilningar

Många lider av ilningar som beror på att emaljen är skadad. Det finns effektiva tandkrämer som innehåller verksamma och ofarliga substanser av Strontiumklorid och Kaliumnitrat. Dessa verksamma ämnen lindrar eller tar helt bort ilningarna men reparerar inte själva skadan utan tar enbart bort symtomen när du aktivt använder tandkrämen.

Mot skör emalj

Många har olika grad av frätskador vilket kan bero på för hård tandborstning, mycket läskdrickande eller intag av mat och dryck med syra i. Mycket småätande kan också vara orsaken. Det finns tandkrämer som stärker emaljen och förebygger frätskador på ett effektivt sätt.

Mot blödande tandkött

Blödande tandkött är den vanligaste typen av besvär i munnen, så pass vanligt att de allra flesta tror att det är normalt att lätt blöda vid tandborstning. Blödande tandkött kan leda till tandlossning och leda till ohälsa, därför bör du uppmärksamma det och söka tandvård om du ofta har problem med det.

Det finns anpassade tandkrämer som minskar blödande tandkött, ett exempel på det är Parodontax tandkräm. Men det allra viktigaste är själva tekniken som du använder när du dagligen rengör.

För att uppnå maximal rengöring behöver du använda tandtråd, vanlig tandborste eller eltandborste och avsluta med fluorskölj.

Kol tandkräm

Det har blivit alltmer populärt att använda tandkräm med kol i. Det sägs kunna absorbera missfärgningar och smuts i munnen, dock har det ännu inte gjorts tillräckligt med studier för att bevisa denna effekt.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

  • Barrel

    Alltid bästa pris

  • Cloud

    Kvalitetsgranskade tandläkare

  • Out

    Kostnadsfri avbokning

CloseIcon

Här kommer några vanliga frågor om tandkräm.

  • Vilken är bäst?

    PlusIcon
    De med Natriumfluorid och som inte har något kemiskt slipmedel i sig.
  • Vad händer om man överkonsumerar tandkräm?

    PlusIcon
    Det behövs stora mängder för att det ska ge skada men om ett barn exempelvis råkar få i sig en tandkrämstub kommer troligtvis barnet att må illa och kräkas. Ring giftinformation på 010-456 6700 och kontrollera risken om mer än 35 ml fluortandkräm har förtärts.
  • Är det farligt att svälja/äta tandkräm?

    PlusIcon
    Det är inte farligt vid enstaka tillfälle men vid stora mängder kan det vara skadligt. Dock är det väldigt liten risk att få i sig den stora mängd som anses vara skadlig.
Skribent och granskare

Skribent och granskare

Publicerad:
2022-08-02
Senast uppdaterad:
2023-03-23
Medicinsk skribent:
Rebecca Karlström
Faktagranskare:
Sepide Hajitaheri, Farmacie kandidatexamen, Uppsala Universitet
Ansvarig utgivare:
Rebecca Karlström