Karies

När munbakterierna bildar syror börjar emaljen luckras upp och vi får hål i tänderna, karies. Ett kariesangrepp som inte behandlas kan orsaka inflammation i tanden som sprider sig ut i käkbenet. Genom att regelbundet borsta tänderna med en fluortandkräm och undvika sötsaker, så kan du förebygga karies.
Visa tider i mitt område
Du kan själv söka och filtrera efter lediga tider via vår söktjänst.
Vi har anslutna tandläkare över hela landet!

Tandborste med tandkräm

Karies – varför det blir hål

Varje gång du äter något som innehåller kolhydrater bildar de naturliga bakterierna i munnen en syra som börjar bryta ner tandytans emalj. Under några timmar efter ett syraangrepp arbetar saliven för att läka skadan genom att späda ut syran och på det sättet höja pH-värdet i munnen. Om det finns fluor i saliven fungerar reparationen bättre. Det är därför viktigt att använda fluortandkräm vid tandborstning.

Det är en god regel att låta tänderna vila några timmar mellan varje måltid för att ge saliven en chans att göra sitt jobb. 
Om tänderna ofta utsätts för syraangrepp klarar inte saliven av att återställa emaljytan. Då bildas ett hål. En tidig skada på tandytan brukar synas som en liten vit fläck eller en brun linje.

Till en början känner du inte hålet, men efter ett tag är det vanligt att det börjar ila eller isa i tanden. När du får tandvärk är det ett tecken på att karies redan trängt in en bra bit i tanden.

Behandling

Tanden består av ett hårt lager emalj. Under emaljen finns ett mjukare lager som kallas dentin. Längst in finns pulpan som består av nerver och blodkärl. 
Om du får en liten skada på en tand kan den oftast behandlas med fluor. Det kan handla om fluorsköljning eller fluorbehandling med gel i skena.

Om skadan blivit djup måste du få behandling av en tandläkare. Tandläkaren borrar i hålet och rengör för att få bort rester av karies. Sedan fylls hålet igen med ett fyllningsmaterial som matchar färgen på dina tänder. Vi mycket stora skador kan det ibland vara bättre att ta bort tanden än att försöka laga den.

Varför drabbas vissa och inte andra?

En del människor får aldrig hål även om de slarvar med tandborstningen, medan andra är mer känsliga.

Lider du av muntorrhet är det lättare att få karies. Detta beror på att det inte finns tillräckligt mycket saliv för att hantera syraangreppen. Du kan motverka muntorrhet med hjälp av receptfria läkemedel som stimulerar salivproduktionen eller tugga sockerfri tuggummi. Viktigt att veta är att vissa läkemedel orsakar muntorrhet.

Det är viktigt att du pratar med din tandläkare om att du lätt får karies. Tandläkaren kan då utreda vilka orsaker som orsakar din karies och erbjuda förebyggande åtgärder.