Tandblekning Hemma – BĂ€st i Test 2021

Funderar du pÄ tandblekning hemma? Det har blivit allt vanligare att köpa hemmablekningskit för att fÄ ett vitare leenden. GÄr det att fÄ ett vitare leende med tandblekning hemma som du inte köpt pÄ klinik? Ja, det gÄr men det finns en del att tÀnka pÄ inför att bleka dina tÀnder hemma. Vi har utsett bÀst i test och med sin expertis frÄn tandlÀkaren Patrik Andrén, ger han sitt utlÄtande och berÀttar vilka tandblekningsmetoder som han föresprÄkar.

Medicinsk skribent: Rebecca Karlström
Intervjuad Legitimerad TandlÀkare: Patrik Andrén (VÀsterÄs)
Visa tider i mitt omrÄde
Du kan sjÀlv söka och filtrera efter lediga tider via vÄr söktjÀnst.
Vi har anslutna tandlÀkare över hela landet!

 

Bleka tÀnder hemma

 

Tandblekning hemma – Topp 3 bĂ€sta produkterna

Vi valde ut de tre mest populÀra start-kiten som har fÄtt goda recensioner och jÀmfört pris. Alla tre Àr utan peroxid och Àr dÀrmed skonsamma mot bÄde tÀnder och tandköttet.

 

1. Dentway Starter Kit

Dentway Starter Kit

Startkit frÄn Dentway

till produkt knapp

AnnonslÀnk

Kostar?
Cirka 500 kronor

Vad ingÄr i paketet?
2 stycken blekningsskenor och 9 ml blekningsgel (utan peroxid)

Hur anvÀnder jag det?
Du placerar blekningsgel i formbara skenor och har pÄ skenorna i 30-60 minuter. Kan behöva upprepas för stegvis blekning. RÀcker till cirka 25 appliceringar.

Hur snabbt ser jag resultat?
Du utlovas kunna se förbÀttring efter första gÄngen.

Vad Àr möjligt att uppnÄ?
Behövs ofta flera upprepade behandlingar.


 

2. Dentaworks Kompletta Tandbleknings Kit

Dentaworks Kompletta Tandblekningskit

Komplett Kit frÄn dentaworks

till produkt knapp

AnnonslÀnk

Kostar?
Cirka 500 kronor

Vad ingÄr i paketet?
3 stycken blekningsskenor, 20 ml blekningsgel (utan peroxid)

Hur anvÀnder jag det?
Du vÀrmer skenorna och gör avtryck av dina tÀnder genom att bita i fem sekunder med skenorna pÄ. DÀrefter applicerar du blekningsgel och har pÄ skenorna i 20 minuter 2 gÄnger dagligen. Kitet rÀcker till hela 56 appliceringar. Det utlovas vitare tÀnder efter en vecka.

Hur snabbt ser jag skillnad?
För vitare tÀnder bör blekningen utföras under minst en vecka.

Vad Àr möjligt att uppnÄ?
UppfrÀschning men vid lÀngre anvÀndning fÄr en del gradvis vitare tÀnder.


 

3. Beconfident Start Kit

Beconfident Start Kit

Start Kit frÄn Beconfident

till produkt knapp

AnnonslÀnk

Kostar?
Cirka 300 kronor.

Vad ingÄr i paketet?
3 stycken blekningsskenor samt 10 ml blekningsgel (bikarbonat). RĂ€cker till 10 appliceringar.

Hur anvÀnder jag det? Formbara skenor som du applicerar blekningsgelen i och har pÄ tÀnderna i 15 minuter vid 10 tillfÀllen

Hur snabbt ser jag skillnad?
Du ser en uppfrÀschning efter första gÄngen.

Vad Àr möjligt att uppnÄ?
Upp till 4 nyanser ljusare utlovas men beror pÄ hur missfÀrgade dina tÀnder Àr. Detta Àr mer som en intensiv rengöring som Àr skonsam mot tÀnderna och tandkött eftersom den inte har nÄgot blekningsmedel utan istÀllet bikarbonat.
Denna blekningsmetod Àr mer som en effektiv rengöring av dina tÀnder. Den bestÄr nÀmligen av bikarbonat som skonsamt gör rent och tar bort orenheter som kan ge upphov till missfÀrgningar.


 

SÄ tycker Patrik Andrén om tandblekningskit som du kan göra hemma?

Patrik Andrén TandlÀkare

Patrik Andrén, leg tandlÀkare. Ordförande i VÀstmanlands PrivattandlÀkarförening. Ordförande i TEV. Certifierad injektionsexpert med botulinumtoxin.

Vi har frÄgat tandlÀkaren Patrik Andrén som Àr expert inom omrÄdet. Han berÀttar att de flesta tandblekningskiten som sÀljs direkt till kund som har peroxid i sig kan ge en viss gradvis blekning och de som inte har peroxid vet han inte sÄ mycket om.

Patrik talar Àven om att det som skiljer tandblekningskit som du inte köpt via en tandklinik Àr att dessa inte Àr lika effektiva och gÄr inte lika snabbt som tandblekning pÄ klinik. Han förklarar att det beror pÄ att det endast Àr produkter som innehÄller upp till och med 0.1 % vÀteperoxid som fÄr sÀljas direkt till kund. Starkare gel fÄr endast sÀljas pÄ en tandklinik, berÀttar tandlÀkaren Patrik Andrén.

Patrik Andrén rekommenderar att göra en tandblekning hemma via sin tandlÀkare, eller direkt pÄ en klinik. Du kan boka en tandblekning pÄ en klinik hÀr.

 

SÄ gjorde vi för att fÄ fram bÀsta produkt för tandblekning hemma

Vi valde ut de tre bÀsta varumÀrkena som erbjuder ett hemmablekningskit. Sedan utgick vi ifrÄn pris samt hur skonsamma produkterna Àr mot bÄde tÀnder och tandkött. Vi tittade ocksÄ pÄ hur mycket du fÄr för pengarna, antal blekningsskenor och blekningsgel och pÄ hur mÄnga appliceringar som kitet rÀcker till.

 

Tandblekningsprodukter för tandblekning hemma

Om du har missfÀrgade tÀnder och vill fÄ dina tÀnder vitare eller bara vill frÀscha upp en redan utförd tandblekning, finns det flera olika varianter och olika metoder av tandblekningsprodukter för hemmabruk. Dessa kan du köpa online, i vissa skönhetsbutiker och pÄ vissa Apotek.

Tandblekningskit för att bleka tÀnderna som du kan köpa sjÀlv innehÄller oftast ingen, eller ytterst lite av blekningsmedlet vÀteperoxid, vilket gör att blekningen dÀrför Àr skonsam och ofarlig för dina tÀnder. Den Àr dessutom betydligt billigare Àn den som köps pÄ klinik.

Sen finns tandblekning med skenor som tas fram av din tandlÀkare och som du fÄr med dig hem i form av ett kit. Du ges dÀrefter noga instruktioner frÄn din tandlÀkare pÄ hur du ska utföra tandblekningen hemma. Hemmablekningskit för att bleka tÀnderna via en tandklinik fÄr innehÄlla en lite större mÀngd peroxid i deras tandblekningsgel. Tandblekningen via en tandklinik Àr en vÀl beprövad blekningsmetod som Àr sÀker att anvÀnda och den brukar ge mycket goda resultat.

 

Andra produkter för tandblekning hemma

 

Tandblekningspenna

En penna med blekningsgel appliceras pÄ tÀnderna för att bleka tÀnderna och fÄ en uppfrÀschning. Vissa upplever att den gett dem vitare tÀnder efter flertalet appliceringar. Finns flera tillverkare som sÀljer tandblekningspennor, exempelvis Swiss Clinic, White One, Confident Smile.

White Strips

BestÄr av tunna strips som fÀsts pÄ bÄde under-och övre frÀmre tandraden. Dessa ska sitta pÄ i cirka 20 minuter varje dag i cirka en veckas tid. MÄnga upplever att de fÄr en uppljusning av sina tÀnder.

UV Plasma Ljus WhiteOne

BestÄr av en tandblekningspenna som du applicerar pÄ dina tÀnder och aktiveras med plasmaljus via en dosa med UV-plasmaljus som du placerar i munnen. DÄ lyser den pÄ tÀnderna och aktiverar blekningsgelen. Detta bör utföras i 20 minuter under 14 dagar.

 

5 allmÀnna tips hur du kan fÄ vitare tÀnder hemma

 

Borsta tÀnderna

Se till att borsta och rengöra tÀnderna minst tvÄ gÄnger om dagen. AnvÀnd tandtrÄd eller tandstickor för att inte fÄ tandsten mellan tÀnderna eftersom det fÄr tÀnderna att se gulare ut Àn vad de Àr.

Munskölj

AnvÀnd munskölj i din dagliga rutin för att rengöra och skölja bort orenheter.

Skölja munnen med vatten

Skölj munnen med vatten efter att du Àtit eller druckit mat eller dryck som innehÄller naturligt starka fÀrgÀmnen, exempelvis soja, blÄbÀr, kaffe eller te. Det gör att du minskar effekten av att fÀrgÀmnen fastnar pÄ tÀnderna och trÀnger in i emaljen, som kan orsaka missfÀrgningar.

Bikarbonat

Du kan borsta tÀnderna med tandkrÀm och bikarbonat eller med bakpulver emellanÄt för att rengöra tÀnderna.

AnvĂ€nd whitening – tandkrĂ€m med fluor

Regelbunden anvÀndning av whitening-tandkrÀm kan bibehÄlla vita tÀnder och motverka missfÀrgningar. Dessa har en liten slipande effekt sÄ var försiktig om du har tunn emalj.

Tandhygienist

FÄr du inte bukt med dina orenheter sÄ Àr tandhygienisten dina tÀnders bÀsta vÀn! MÄnga som vill bleka tÀnderna behöver ofta gÄ till tandhygienist innan för att avlÀgsna plack och tandsten sÄ att tandblekningen ska kunna ge bÀsta möjliga resultat. Efter att de varit hos tandhygienist Àr det en del som inte kÀnner behovet av tandblekning lÀngre eftersom en ordentlig rengöring och avlÀgsnande av tandsten gör att tÀnderna upplevs vitare.

 

Guide – Genomför tandblekning hemma (Start Kit)

Hemmablekningskit som du köper sjÀlv anvÀnder du enligt följande:

De flesta innehÄller ett visst antal formbara blekningsskenor med tillhörande blekningsgel som du applicerar i skenorna.

Innan applicering vĂ€rmer du skenorna och formar dessa efter dina tĂ€nder genom att placera dem pĂ„ tĂ€nderna i bĂ„de över – och underkĂ€ken och pressar ihop kĂ€karna.

DÀrefter kan du applicera gelen och ha pÄ dig skenorna i cirka 20-30 minuter under en vecka.

Hemmablekningskit som du skaffar via tandklinik anvÀnder du enligt följande:

Blekningsskenor formas och anpassas efter dina tÀnder av din tandlÀkare. DÀrefter fÄr du blekningsgel i skenorna som du fÄr ha pÄ tÀnderna i 30-40 minuter.

DÀrefter fÄr du med dig dina skenor och blekningsgel med tydliga instruktioner pÄ hur du ska utföra den fortsatta behandlingen hemma. Det brukar ta cirka en vecka innan behandlingen Àr klar.

Det brukar ingÄ ett Äterbesök dÀr ni gÄr igenom resultatet och om det behövs ytterligare behandling. Oftast behövs inte det utan en behandling brukar ge bra resultat.

 

Resultat & HĂ„llbarhet

Resultaten varierar beroende pÄ vilken produkt som du köper men generellt Àr resultaten marginala men mÄnga upplever en viss gradvis uppljusning. Tillverkarna utlovar ofta 4-8 nyanser vitare av tÀnderna.

Tandblekning pÄ klinik anses vara mer effektiv och det gÄr snabbare och ger lika goda resultat oavsett om du vÀljer att utföra hemmablekning som du köper via tandlÀkaren eller om du gör tandblekningen direkt pÄ kliniken.

Enda nackdelen Àr att det kostar betydligt mer Àn tandblekning som du köper utanför en tandklinik.

Innan du bleker tÀnderna Àr det viktigt att du i god tid innan har varit hos en tandlÀkare. Tandblekningen kommer annars inte att ge lika goda resultat om du har karies, plack eller tandsten.

Att tÀnka pÄ efter behandlingen

Efter att du blekt tÀnderna finns det nÄgra saker att tÀnka pÄ. Under pÄgÄende behandling samt tre dagar efter utförd behandlingen bör du undvika, tobak, rökning, kaffe, te, vin och andra livsmedel som innehÄller starka pigment.

Utför du tandblekning pÄ klinik kan du fÄ köpa till en skyddande försegling som appliceras pÄ tÀnderna och skyddar dina tÀnder de första dagarna efter att du blekt tÀnderna.

TÀnderna Àr extra kÀnsliga efter att du blekt dem eftersom blekningen försvagar emaljen tillfÀlligt.

Du kan uppleva ilningar i tÀnderna en tid efter blekningen. AnvÀnd dÄ en tandkrÀm mot ilningar för att lindra besvÀren.

 

Före och Efter bilder

HÀr kommer en realistisk exempelbild pÄ resultat som kan uppnÄs med tandblekning.

Tandblekning Hemma Resultat

Realistiskt exempel pÄ ett resultat.

 

Risker

Riskerna Àr mycket lÄga med hemmablekning men det Àr viktigt att du utför behandlingen enligt instruktioner.

 

Svar pÄ vanliga frÄgor

HÀr kommer nÄgra vanliga frÄgor om att bleka sina tÀnder hemma.

FrĂ„ga 1: Är det farligt att bleka tĂ€nderna hemma?
Svar: Nej det Ă€r inte farligt. Är du gravid eller ammar bör du undvika att bleka tĂ€nderna.

FrÄga 2: Kan man fÄ vitare tÀnder med hjÀlp av hemma/huskurer?
Svar: Du kan fÄ en uppfrÀschning och bevara tÀndernas nuvarande nyans.

FrÄga 3: Hur lÄng tid tar det att se resultat frÄn en tandblekning hemma?
Svar: Det beror helt pÄ vilken typ av blekning det avser. Oftast krÀvas det nÄgra dagars behandling innan du ser en förbÀttring.

FrÄga 4: Vilken produkt Àr bÀst för tandblekning hemma?
Svar: Blekningskitet för hemmablekning som köps hos din klinik ger vita tÀnder. Det Àr den mest effektivaste metoden som ger goda resultat.

 ID skribent och granskare
Skribent och granskare

Publicerad: 2019-08-13
Senast uppdaterad: 2021-05-25
Medicinsk skribent: Rebecca Karlström
RÄdfrÄgad TandlÀkare: Patrik Andrén (VÀsterÄs)
Ansvarig utgivare: Sepide Hajitaheri, COO