Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Tandsten – orsak och förebyggande åtgärder

Varje gång du äter bildas en bakteriebeläggning på tanden och i tandköttskanten som hårdnar till. Det är vad vi kallar för tandsten. Tandsten kan ge upphov till tandköttsinflammation och tandlossning. Regelbunden och noggrann tandskötsel med tandborste, tandkräm och tandtråd är A och O om du vill slippa detta problem.

Därför får du tandsten

Om beläggningen inte tas bort från tanden reagerar den med kalksalter i saliven och stelnar. Det tar bara ett dygn för placken att både bildas och bli hård tandsten.

Det går inte att ta bort tandsten med en vanlig tandborste, utan måstes tas bort av en tandläkare eller tandhygienist. Om tandstenen inte tas bort kan den på kort sikt orsaka en tandköttsinflammation och på längre sikt tandlossning.

Olika sorters tandsten

Tänder med tandsten och efter borttagning av tandsten.

Före och efter borttagning av tandsten.

De flesta människor drabbas någon gång av tandsten. Det finns två olika sorter: salivsten och serumsten.

Salivstenen bildas nära munnens spottkörtlar. Den brukar sitta på insidan av framtänderna i underkäken. Salivstenen kan du själv se i en spegel. Det ser ut som en mörk ton i tandköttskanten.

Serumstenen lägger sig i inflammerade glapp mellan tand och tandkött och ser mer ut som små öar på tandytan.

Viktigt med ett friskt tandkött

Ett friskt tandkött är fast och sluter tätt omkring varje tand. Om tandköttet är svullet och börjar blöda när du borstar tänderna eller använder tandtråd är detta ett tecken på att tandköttet blivit inflammerat.

En inflammation är kroppens eget försvar mot bakterierna i tandköttskanten. Efter en tids inflammation löser benet där tanden är fäst upp sig. Det är detta som kallas för tandlossning eller parodontit.

När tandlossning påbörjats fortsätter den så länge bakteriehärden finns kvar i området. Tandlossning är en långsam process som kan ta flera år. Det är viktigt att behandla orsakerna till tandlossning i tid.

Tandsten kan orsaka inflammation

Tandsten är väldigt ofta en orsak till inflammation i tandköttet. Om tandstenen får sitta ett tag börjar den luckra upp tandköttet så att det bildas små fickor där bakterier sprider sig.

Inflammation i tandköttet som orsakas av tandsten går inte att bli av med förrän tandstenen är borttagen. Bästa sättet att förebygga skador på tänderna är att regelbundet besöka en tandhygienist som skrapar bort tandstenen med speciella verktyg.

Så förebygger du tandsten

God tandhygien och frekventa besök hos en tandhygienist är ett gott råd för den som vill ha tänderna kvar genom livet. Om du upptäcker inflammation i tandköttet betyder detta att du inte varit tillräckligt noggrann med tandborstningen. Om inflammationen inte orsakats av tandsten brukar den klinga av efter cirka två veckor med mycket noggrann munhygien.

Märker du att det finns tandsten på tänderna är det viktigt att inte vänta för länge innan du besöker en tandläkare eller tandhygienist. Bakterierna i munnen delar sig var 20:e minut vilket innebär att munnen måste hantera en stor mängd nya bakterier varje dygn. Nya bakterier medför att kroppens försvar trappas upp. Detta visar sig i att inflammationen ökar. Märker du att du alltid har tandsten när du besöker din tandhygienist kan du be om råd kring din tandborstning.

Vissa människor drabbas inte av karies på grund av genetiska faktorer. Det är lätt att bli slarvig med munhygienen när problemen inte är så kännbara. Har du tandsten är detta ett tecken på att munhygienen inte är så god som du kanske tror.

Tänk på att en kariesfri tand som ramlar ut inte är så mycket att ha i det långa loppet. Tandborstning med mjuk tandborste och användning av tandtråd regelbundet är en god hjälp om man vill behålla tänderna länge.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

CloseIcon