Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Tandhygien

Att ha en bra tandhygien är betydligt viktigare än vad många tror och har en direkt påverkan på din allmänna hälsa. Gå därför regelbundet både till tandläkaren och tandhygienisten.

Rengöring av tänder med tandtråd

Rengöring av munnen

Även om du borstar tänderna morgon och kväll varje dag och är duktig med att använda tandtråd kan du aldrig själv göra lika rent i munnen som din tandläkare/tandhygienist. För riktigt bra tandhygien bör du regelbundet gå till en tandhygienist som med rätt teknik gör rent i din mun.
Exempel på sådant som du får hjälp med hos en tandhygienist är att skrapa bort tandsten. Tandstenen sitter mycket hårt mellan tänderna. Hur mycket tandsten du har varierar från person till person. För att få bort tandstenen använder hygienisten ett speciellt instrument som kallas för sond. Med sonden skrapar man försiktigt bort tandstenen utan att förstöra tandens emalj.

Tandköttsfickor

Vid en professionell tandrengöring och kontroll av en tandhygienist mäts även tandköttsfickorna. Om fickorna är djupare än normalt betyder det att bakterier tagit sig in under tandköttet och är på väg ner mot tandroten. Detta måste rengöras – annars finns det risk för tandlossning på sikt.
Om fickorna är väldigt djupa kan lokalbedövning behövas för att tandhygienisten ska kunna utföra behandlingen. Idag använder man ofta laser eller ultraljud för att göra rent i tandköttsfickorna. Efter behandlingen är det viktigt att du går på ett återbesök hos din tandläkare för att se att det är fritt från bakterier och att allt läker som det ska.

Polering och fluor

Efter att tandhygienisten rengjort dina tänder och ditt tandkött brukar tänderna poleras med en mild poleringspasta. Detta göra att tandens yta blir alldeles blank, vilket gör det svårare för bakterier att fästa på tanden. Om du är mycket kariesbenägen kan din tandhygienist även lacka tandens tuggyta med fluor för att förebygga angrepp. Fluorlacket hjälper dessutom till att minska ilningar i känsliga tandhalsar.

Dålig andedräkt

Har du en dålig andedräkt behöver det inte betyda att du har dålig tandhygien. Det kan nämligen bero på att du har plack- och bakteriebeläggningar som sitter så långt in på tungan att du inte själv kommer åt. Du kan då få hjälp av tandläkaren att lösa upp placken för att därefter enklare kunna hålla rent.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

Boka tandläkare nära dig – till bästa pris

CloseIcon