Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

När krävs tandställning?

Om dina tänder vuxit snett, är för tätt placerade eller om du har ett bettfel kan du behöva reglera tänderna med en tandställning. Ungefär 25 procent av alla barn behöver idag tandställning, men kan användas av personer i alla åldrar.

Flera orsaker till tandställning

Det finns flera orsaker till varför du behöver reglera tänderna med en tandställning.

 • Tänderna är sneda, sitter för tätt och inte står i jämn rad. En tandställning gör så att tänderna blir raka och mer jämna. Många rättar även till tänderna av kosmetiska skäl.
 • Om du har ett underbett står tänderna i underkäken en bit framför tänderna i överkäken. Det gör att läpparna inte möts när du stänger munnen och det blir svårare att tugga och bita.
 • Vid ett överbett är det istället tänderna i överkäken som står framför tänderna i underkäken. Ett överbett ökar risken för skador vid fall.
 • Ett öppet bett är när fram- eller sidotänderna inte har kontakt med varandra och leder till en öppning när du biter ihop. Då tänderna inte möts kan det vara svårt att tugga eller bita av.
 • Vid ett djupt bett hamnar framtänderna i underkäken bakom tänderna i överkäken och biter långt upp i gommen. Det kan börja skava och leda till sårbildning i gommen när du tuggar.
 • En tandreglering kan i vissa fall vara nödvändigt för att underlätta insättningen av en tandersättning.

Kontakta en specialist vid fundering

Om du har ett behov av tandreglering så upptäcks detta vid en vanlig tandläkarundersökning. Men om du själv har funderingar på om du eller ditt barn är i behov av en tandställning kan du ta kontakt med en specialist inom tandreglering (ortodonti) för konsultation.

Undersöker olika möjligheter för rakare leende

Innan tänderna regleras undersöker en specialist olika möjligheter och behandlingsmetoder för ett rakt leende. Om det är väldigt lite utrymme måste tandläkaren ta bort en tand.

Hos barn kan det i vissa fall räcka med att dra ut en eller flera mjölktänder så att de riktiga tänderna som kommer under växer ut rakt. Men ofta rättar sig inte tänderna naturligt och det behövs en tandställning ändå.

Olika typer av tandställningar

När man talar om tandställningar tänker nog de flesta på de klassiska metallrälsen som sitter på utsidan av tänderna. Det är den mest vanliga typen av tandställning som används idag och ger mycket goda resultat. Men utöver den fasta tandställningen finns flera andra typer.

Avtagbar tandställning: En avtagbar tandställning används när du endast behöver göra små justeringar av tänderna. Du kan ta bort tandställningen på egen hand vid tillfällen då du inte vill ha den.

Fast tandställning: Med en fast tandställningen kan du rätta till större fel. Som namnet antyder sitter den fast på tänderna och du kan inte göra justeringar eller ta bort den på egen hand. En fast tandställning består av metallplattor som limmas fast på tändernas utsida. En metallbåge fästs sedan på plattorna med en ståltråd eller gummiband. Det är metallbågen som gör att tänderna förflyttas. Metallplattorna sitter fast under hela behandlingen, medan metallbågen kan bytas ut. Behandlingen börjar oftast med en tunn båge som sedan byts ut mot en tjockare.

Osynlig tandställning: Vill du inte att tandställningen ska synas kan du välja en osynlig tandställning. Tandställningen fästs på tändernas baksida och syns därmed inte för utomstående. En osynlig tandställning ger samma goda resultat som en fast tandställning, men är dyrare. Dessutom kräver det specialistkunskap, vilket innebär att endast en del kliniker erbjuder denna typ av tandställning. Det är vanligare att vuxna väljer en osynlig tandställning.

Vad kostar tandställning?

Barn och unga upp till 22 år kan få en tandställning gratis om de har problem med bettet som gör det svårt att tugga och bita. En specialisttandläkare avgör om tandställningen är kostnadsfri.

Vuxna som behöver en tandställning bekostar behandlingen själv.

Dock ingår behandlingen i högkostnadsskyddet för tandvård.

Behandlingsplan, kostnadsförslag och noggrann undersökning

Vid en undersökning får du en behandlingsplan och kostnadsförslag.

Efter denna första undersökning får du sedan en specialiserad undersökning med röntgen och avtryck som behövs inför din tandreglering.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

Boka tandläkare nära dig – till bästa pris

CloseIcon