Tandläkare

Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Så går det till när du får fast tandställning

Innan du får en tandregleringsbehandling görs det en noggrann undersökning av din mun. En specialist i ortodonti kommer sedan att informera dig exakt om hur allt kommer att gå till. Det gör inte ont, men det kan spännas lite i tänderna till en början efter att de har justerats.

Inför behandlingen

Innan du får din tandställning så undersöker en specialist i tandreglering ditt bett, käkar och ansiktet noggrant med hjälp av röntgenbilder. Ett avtryck tas även av dina tänder med en mjuk massa som används för att göra en modell av tänderna.Så får du fast tandställning

En tandläkare gör sedan en analys för att avgöra passande behandling och en uppskattning på hur lång tid det kommer att ta.

Innan behandlingen påbörjas får du information om vad som ska göras och hur lång tid det kommer att ta.

Behandlingen

När tandställningen sedan ska sättas på plats så limmar tandläkaren eller en ortodontiassistent fast plattor av antingen metall eller keramik på tändernas utsida eller insida (osynlig tandställning). Detta tar ungefär en timme för varje käke. Det gör inte ont och du behöver ingen bedövning. 

En metalltråd fästs mellan varje platta med hjälp av fjädrar eller gummiband som specialisten med jämna mellanrum kan spänna för att försiktigt dra tänderna i den riktning man önskar.

Behandlingen tar mellan ett och ett halvt till två år, men kan ta mindre eller längre tid beroende på hur mycket som måste rättas till.

Känns lite annorlunda i början

I början kan det spännas något i tänderna och vara ömt. Det kan också ta ett litet tag innan du vänjer dig vid att du har en tandställning i munnen.

Om det skaver på läppar eller kinder så kan du lindra detta med vax på de områden där det besvärar.

Justeras ungefär var sjätte vecka

Att reglera tänderna är en väldigt långsam process där tänderna flyttas en halv till två millimeter i månaden beroende på tandtippningen. Du måste därmed gå till specialisten ungefär var sjätte vecka för justering.

Under hur lång tid?

En tandreglering kan ta allt ifrån några månader upp till flera år, beroende på hur stor avvikelse man har och hur många tänder som ska flyttas. Samt om det berör en eller båda käkar. Men vanligtvis tar en tandregleringsbehandling mellan 1-2 år.

Inför behandlingen kommer du få en uppskattad bedömning om hur länge just din behandling kommer att ta.

När behandlingen är klar

När du och tandläkaren kommit överens om att behandlingen är klar, tas tandställningen bort. Metallplattorna lyfts bort och limmet på tänderna putsas bort med en special borr. Det kan göra ont när limmet slipas bort. Bit på en vaddrulle eller ta en smärtstillande tablett om du är orolig för att det ska göra ont.

Tänderna kan tillfälligt kännas lösa efter att tandställningen tagits bort.

Efter behandlingen

Efter att tandställningen tagits bort får du en så kallad retainer för att undvika att tänderna går tillbaka till sitt ursprungliga läge. Det finns två typer av retainers – vakumpressad plastskena som du har på nätterna och en metalltråd som fästs på baksidan av tänderna.

Vilken av de två metoder som väljs beror på tändernas läge i början, samt risken för att tänderna går tillbaka till sitt ursprungliga läge.

Hur länge du behöver ha en retainer varierar, i vissa fall kan du behöva ha det livet ut.

Vad krävs för ett lyckat resultat?

För ett lyckat resultat så krävs det en god munhygien och ett optimalt samarbete med din specialist under behandlingen.

Det är viktigt att du inte försöker skynda på behandlingen genom att spänna tandställningen hårdare och oftare. Det kan istället få motsatt effekt. Samt ökar det risken för skador i tänderna och tandroten.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

CloseIcon