Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Osynlig tandställning

Funderar du på att skaffa tandställning? Nu för tiden finns det många möjligheter när det gäller tandställningar. Vill du inte att tandställningen ska synas kan tandställningen läggas på baksidan av tänderna. Denna typ av tandställning kallas för lingual tandställning.

Var?
Stockholm
Arrow Down
Behandling?
Akuttid
Arrow Down
När vill du gå?
Från idag
Arrow Down
Hitta tid
SearchIcon
Osynlig tandställning fästs på insidan av tänderna.
Osynlig lingual tandställning ligger på insidan av tänderna för att inte synas. Foto: Suresmile, Wikimedia

Idag finns det många alternativ till de traditionella ”rälsen”. Många eftersöker bland annat en tandställning som inte syns, såsom en som fästs på baksidan av tänderna. Det är i synnerhet personer i vuxen ålder som efterfrågar en osynlig tandställning.

Med hjälp av en osynlig tandställning, eller lingual tandställning som det egentligen heter, påverkas inte ditt utseende, och ingen kommer att se att du bär på en tandställning.

Goda resultat men mer komplex

Med en osynlig tandställning kan du rätta till samma typ av fel som med en vanlig tandställning och uppnå likvärdiga resultat. Däremot är en osynlig tandställning mer komplex och kräver att tandläkaren har en specialistutbildning och lång erfarenhet. Därför erbjuder endast ett fåtal tandvårdskliniker denna typ av behandling.

Att sätta i en osynlig tandställning kräver mer förberedelser jämfört med en vanlig tandställning som placeras på tändernas framsida. Varje fäste på tandställningen måste anpassas för varje enskild tand, då tändernas baksida har en oregelbunden yta. Tänderna mäts individuellt med hjälp av digitaliserad teknik.

Att tänka på

Som vid en vanlig fast tandställning är det av yttersta vikt att hålla tänder och tandkött rena för att uppnå ett önskat resultat. Samt för att undvika inflammation. Borsta tänderna extra noggrant.

Undvik att äta hårda och sega saker som segt godis och råa rotfrukter. Det kan nämligen förstöra tandställningen. Om du ändå vill äta det, se till att skära dem i mindre bitar.

Pris – skillnad mot vanlig tandställning

Vad en osynlig tandställning kostar beror på hur komplicerad reglering som behövs, hur lång behandlingstiden är och om den ska användas på en eller två käkar. Precis som vid vanlig tandreglering. Dock är denna typ av tandställning dyrare.

Generellt kan man säga att det kostar ungefär 10.000-15.000 kr mer per käke med en osynlig tandställning än priset på en traditionell fast tandställning.. Allt beror på vilka behov du har. Kontakta därför din specialist för rådgivning och konsultation.

Andra sätt att göra tandställningen mindre synlig

Ett annat sätt att göra tandställningen mindre framträdande är att skaffa en tandställning i keramik. Då keramikplattorna har samma färg som tänderna, syns de inte lika mycket som en klassisk tandställning i metall.

En tandställning i keramik kostar ungefär 4000 kronor mer per käke än en vanlig fast tandställning.