Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Tandställning

Tandställning kan du behöva om du har tänder som har vuxit snett, sitter för tätt eller om bettet behöver justeras. En sådan behandling kallas tandreglering (ortodonti). Tandställning är vanligast hos unga, men kan användas i alla åldrar. Det finns flera olika typer av tandställningar och här berättar vi allt du behöver veta innan du införskaffar just din.

Var?
Stockholm
Arrow Down
Behandling?
Akuttid
Arrow Down
När vill du gå?
Från idag
Arrow Down
Hitta tid
SearchIcon

Tandställning

Varför behöver vissa justera sina tänder?

Den vanligaste orsaken till att du behöver tandställning är att du har något fel på bettet och behöver göra en justering genom att flytta tänderna.

Bettavvikelser hos barn är vanligt och därför behöver de oftare tandställning än vuxna. Bettfel som att överkäken och underkäken inte möts som de ska när du biter ihop, förekommer hos både barn och vuxna.

Många är också missnöjda med hur tänderna ser ut och väljer att justera av estetiska skäl, exempelvis om man har gluggar, trångt mellan tänderna eller sneda tänder. Då kan en tandregleringsbehandling stärka självkänslan och den kan även ha många fördelar för munhälsan.

Det blir då också lättare att sköta munhygienen efter en sådan reglering.

Här är några bettfel och andra situationer när du kan behöva reglera dina tänder:

 • Vid överbett står överkäkens framtänder ut framför tänderna i underkäken. Då kan det vara svårare att stänga munnen. Tänderna kan dessutom skadas lättare om du ramlar.
 • Vid underbett är det de undre tänderna som placeras framför tänderna i överkäken. Eftersom framtänderna inte möts ordentligt kan du få svårt att bita och tugga.
 • Vid ett öppet bett framtill eller på sidorna har tänderna inte kontakt med varandra. Då kan det vara svårt att äta eftersom du inte kan bita eller tugga ordentligt.
 • Vid ett djupt bett biter framtänderna i underkäken långt upp i gommen bakom överkäkens framtänder. Ibland blir det små sår i gommen av framtänderna.
 • Sneda tänder som gör att tandraden inte är rak som du vill rätta till.
 • Att räta ut sneda tänder kan ge bättre tuggfunktion och minska slitaget på tänderna. Dessutom blir det ofta lättare att rengöra tänderna.
 • Bettfel hos barn är vanligt då deras mjölktänder byts ut mot de permanenta och att bettet utvecklas samt att käken växer. Då kan felaktigheter uppstå som ibland kan regleras av sig själv, men ibland behövs tandreglering i form av tandställning.

Hur upptäcks en bettavvikelse?

Du kan själv märka det genom att du ser det med blotta ögat eller att du har svårt att stänga munnen. Vissa bettfel såsom korsbett kan vara svåra att upptäcka själv men en tandläkare brukar se direkt om du är i behov av tandreglering.

Boka en undersökning och konsultation av tandreglering

Det brukar oftast räcka med en vanlig basundersökning för att se om du är i behov av tandreglering.

Är du missnöjd med din tandrad eller om du av estetiska skäl mår dåligt kan du informera tandläkaren om det och då kan tandläkaren se vilka alternativ som är bäst för dig.

Hos oss kan du snabbt och enkelt boka tid för tandvård och för att se om du behöver tandreglering.

Gå in på Tandläkare.se och skriv in din ort i sökfältet, därefter väljer du exempelvis basundersökning.

Då kommer tider visas hos flera tandläkare i ditt område med bokningsbara tider för just basundersökning. Du bokar genom att trycka på bokningsknappen och därefter kommer du till ett formulär där du kan meddela tandläkaren att det rör sig om en konsultation för tandställning.

Tandställning Pris

Vad kostar tandställning? Tandregleringen och dess pris beror helt på hur omfattande process som behövs. Se till att alltid få ett kostnadsförslag innan påbörjad tandreglering av din tandläkare.

Pris på tandställning varierar alltifrån 25.000- 60.000 kronor beroende på vilken du behöver.

Jämför gärna olika priser hos oss eftersom det kan skilja sig i pris mellan privata kliniker och hos Folktandvården.

Alla barn och ungdomar som är i behov av tandreglering erbjuds kostnadsfri tandreglering till och med året de fyller 23.

I den kostnadsfria barn- och ungdomstandvården ingår bettavvikelser som innebär funktionella svårigheter eller risk för vävnadsskada och därför kräver korrigering.

Om regleringen är av estetiska skäl kan det ligga utanför landstingsfinansiering och då får man betala den själv.

Om din justering anses vara medicinskt berättigad kan du få det subventionerat via högkostnadsskyddet eller via sjukvårdsförsäkringen. Hör med din tandläkare eller specialist inom den specialisttandvård som finns eller med Försäkringskassan hur du kan ansöka om stöd för det.

Olika typer av tandställningar vid tandreglering

Här går vi igenom 4 olika typer.

Osynliga (Nästan)

Invisalign och Clear Aligner består av genomskinliga skenor vilket gör att de knappt syns.

Denna variant är en populär och effektiv då skenorna är genomskinliga och den är nästintill osynlig. Invisalign kan reglera både bettfel, gluggar och sneda tänder.

Den är smidig för att du lätt kan ta av den vid måltider eller vid möten eller när du ska rengöra tänderna.

Den enda nackdelen kan vara i början att det kan vara lite svårt att prata med den men oftast brukar de flesta vänja sig efter ett tag.

Räls

Fast variant i metall, eller räls som den också kallas, är den vanligaste tandställningen.

Den går inte att ta av själv eftersom tandställningens bågar och fästen sitter fast med metallplattor på metallbågen.

Med räls kan man göra alla typer av tandförflyttningar, vilket inte går med andra avtagbara tandställningar.

Om det sker en förflyttning parallellt behöver du en fastsittande variant.

Insida

Ett annat alternativ är tandställningar som fästs på tandradens insida, exempelvis Incognito eller eBRACE.

Eftersom de fästs på insidan av tandraden så syns dom inte. Ibland används också gummiband på insidan för att stabilisera och spänna åt.

Denna är fäst med lim och kan inte tas ut. Resultaten blir mer precisa och tandradens slutgiltliga placering blir väldigt exakt.

Avtagbara

En avtagbar tandställning kan användas när tänderna bara behöver förflyttas lite, till exempel för att positionera en tand i rätt läge.

En avtagbar kan du ibland justera själv med hjälp av ett litet instrument som du får av tandläkaren.

Du får besöka tandläkaren regelbundet som då kontrollerar och spänner tandställningen.

Kontroll och Justeringar

Har du räls kommer tandläkaren att justera den under behandlingens gång. Men du kommer att få instruktioner av din tandläkare. Du får alltid en uppskattad tidsplan och om det uppkommer ytterligare behandlingstid kommer tandläkaren i god tid meddela dig det.

Du vet när processen är klar genom att din tandläkaren har undersökt resultatet samt att du känner dig nöjd.

Med räls kan det ta mellan ett år upp till två år beroende på vilken justeringen du behöver. Med en osynlig går det oftast snabbare men är också beroende på vad det är du ska åtgärda.

Kontroll och justeringar för de olika tandställningarna:

 • Med löstagbara får du instruktioner på hur du skruvar åt och spänner skenan vart eftersom tänderna flyttat på sig.
 • Med en löstagbar genomskinlig, där skenan sitter på tänderna byter du ut den enligt ett framtaget schema med jämna mellanrum, exakt hur ofta skenorna byts ut är individuellt och beror på behandlingsplanen.I och med bytet av de individuellt anpassade skenorna kommer tänderna att flytta sig steg för steg. Du kommer att få byta skenor till dess att tänderna stegvis flyttat sig till det planerade slutresultatet.
 • Efter avslutad reglering måste bettet stabiliseras för att det inte ska dra sig tillbaka till sin ursprungsposition. Detta görs antingen med hjälp av en retainer (en tunn tråd på tandradens baksida) eller med hjälp av en nattskena. Hur länge eller vilken metod som är bäst är individuellt och det kommer du att bli informerad om.

Hur är det att leva med en tandställning?

Det är ofta en vanesak och det kan kännas lite bökigt och ovant i början. Vissa upplever att det är lite svårare att artikulera när man ska prata men det brukar ofta ge med sig.

De skenorna som är löstagbara tar du ut vid måltid men räls till exempel eller de som sitter fast på insidan sitter kvar under behandlingstiden. Det är därför mycket viktigt att sköta munhygienen under behandlingen. Det bildas bakterier på skenorna och är mycket viktigt att avlägsna dessa med tandborste.

Rengöring och skötsel av din tandställning som sitter kvar i munnen under behandlingstiden:

 1. Rengör tänderna noga och kring tandställningen och längs tandköttet, helst efter varje måltid för att ta bort eventuella matrester och bakterier.
 2. Borsta tänderna noga, helst i 5-10 minuter.
 3. Eltandborste kan göra det lättare att komma åt vid små utrymmen.
 4. Skölj med fluor minst en gång per dag.

Skötsel av de som är löstagbara:

Håll dem rena genom att ta ut dem och borsta dem en gång om dagen med exempelvis en protesborste och skölj med CURAPROX BDC-rengöringsvätskor. Har du inte det till hands går det också bra att lägga dem i ättika och med lika del vatten.

Resultat – Vad kan man förvänta sig?

Resultatet är bestående men eftersom tänderna rör sig kan du behöva justera med exempelvis en nattskena under en tid. När tänderna är reglerade brukar det hålla livet ut. Vad som gäller för just dig kommer din tandläkare att informera dig om.

För att uppnå så bra resultat som möjligt är det viktigt att du har på dig tandställningen enligt rekommendationen. Med avtagbara, ta allra helst bara av tandställningen när du ska äta eller dricka.

Tandställning för barn & vuxna

Det är vanligast hos barn eftersom deras käkar växer och mjölktänder byts ut till permanenta. Då kan det uppstå ojämnheter och felaktigheter i deras bett vilket då behöver justeras.

Det är vanligt att vuxna undviker att justera störande ojämnheter för att de inte vill ha en synlig skena eller räls och av kostnadsmässiga skäl. I dag finns många fler alternativ än det gjorde förr. Det finns effektiva skenor som inte syns samt de som placeras på insidan av tänderna. Hör med din tandläkare vad som kan vara lämpligt för just dig.

Andra sökte efter

Tandställning