Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Tandimplantat eller avtagbar protes?

För att ersätta förlorade tänder med en permanent lösning är tandimplantat och avtagbara proteser de bästa alternativen. Men vilket alternativ du ska välja beror på flera faktorer och båda metoderna har för- och nackdelar.

Tandimplantat

Tandimplantat sätts fast med titanskruv i käkbenet.
Tandimplantat sätts fast med titanskruv i käkbenet.

Tandimplantat är en permanent ersättning av en eller flera tänder. Med permanent menas att implantaten bör hålla i 20 år. Ytterligare fördelar med tandimplantat är att de ser ut och känns helt naturliga och ger patienten helt naturlig funktion.

Friskt käkben är en förutsättning

Eftersom tandimplantat sätts fast med titanskruvar i käkbenet är det en förutsättning att patientens käkben är friskt och starkt för att implantat ska bli möjligt. Implantat innebär dessutom en operation som utförs med lokalbedövning. Det betyder att vissa personer inte är lämpade för detta alternativ.

Till exempel personer med benskörhet, tar blodförtunnande medicin eller genomgår cancerbehandling med strålning bör prata med sin tandläkare eller specialist om tandimplantat är det bästa alternativet.

I vissa fall kan bentransplantation till käkbenet göra det möjligt att sätta in tandimplantat när delar av käkbenet saknas eller inte är tillräckligt starkt. Men dålig allmänhälsa eller svårigheter att följa skötselråd kan vara ytterligare anledningar att avstå från tandimplantat.

För barn och ungdomar är tandimplantat ovanligt eftersom käkbenen fortfarande växer. I speciella fall med särskilda undersökningar kan det dock bli möjligt.

Munhygien är A och O

Munhygien är lika viktigt vid tandimplantat som med naturliga tänder. Det finns en risk för inflammation, så kallad periimplantit, med tandimplantat om man inte är noggrann. Så mycket som var femte patient kan få periimplantit inom tio år och en riskfaktor är rökning. Därför bör du tänka på att sluta röka om du ska få tandimplantat.

Avtagbar protes – löständer

Tre olika proteser.
Olika typer av proteser för några få tänder eller en hel tandrad.

En avtagbar protes är egentligen också en permanent lösning för att ersätta förlorade tänder men patienten själv sätter in och tar ut protesen när det behövs.

En så kallad helprotes ersätter alla tänder i över- eller underkäke och sitter fast i munnen tack vare sugfunktion i gommen (för överkäken) och tung- och kindmuskler (för underkäken).

En delprotes ersätter en eller flera tänder och fästs oftast med klamrar runt de friska tänder som ligger runtom.

Löständer – en vanesak

Tandproteser kan till en början kännas obekväma eller ovana, det kan kännas konstigt att tugga och muntorrhet kan göra det svårt att hålla protesen på plats. Men med övning går det oftast lättare att tugga och tala, för muntorrhet finns till exempel sugtabletter som hjälper.

När du förlorar tänder börjar käkbenet över tid att förändras och de resterande tänderna rör på sig. Det innebär att protesen behöver justeras allteftersom.

Skötsel av proteser är relativt enkel. Du ska ta ut protesen när du sover och lägga i blöt, till exempel ett glas vatten. De ska också rengöras som dina vanliga tänder med en borste, men diskmedel i handfatet går bra.

Personer med vissa sjukdomar bör avstå

För personer med vissa sjukdomar kan implantat vara att föredra istället för proteser. Till exempel personer som lider av Parkinson, Sjögrens sjukdom eller stroke. Även äldre och dementa kan ha svårt att rengöra eller tappar bort sina proteser, då kan implantat vara bättre för livskvaliteten.

En kostnadsfråga

Avtagbara proteser är oftast billigare än implantat, vilket är ett viktigt argument för många. Men det är bra att veta att även proteser, om de är välgjorda och skräddarsydda, kan bli dyra de också.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

CloseIcon