Tandläkare

Stäng 
CloseIcon
    • Bokning
    • Fakta
    • Om Tandläkare.se

    Vad vill du göra?

  • Tandlakartid
    Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
  • Tandvard
    Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
  • Support
    Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Konstgjorda tänder

Är du i behov av att ersätta förlorade eller skadade tänder? Då är konstgjorda tänder en bra behandlingsmetod. Med en avtagbar protes eller inopererade tandimplantat, som både känns och ser ut som verkliga tänder, kan du ersätta enstaka tänder eller en hel tandrad. Med de nya tänderna återfår du förmågan att prata och äta normalt igen – och samtidigt ökar livskvaliteten.
Två tandproteser
2 st tandproteser för övre och undre käke.

Vad är en Tandprotes

Förr var tandproteser det vanligaste sättet att ersätta förlorade eller oreparerbara tänder, men numera gör tandimplantat det möjligt för de flesta patienter att få fast tandställning.

Tandproteser är specialtillverkade och består av avtagbara proteser i konstgjort material som ersätter tänder och käkben. De formas för att passa patientens unika munstruktur och ingen tandprotes är identisk med den andra, och blir således dina nya tänder.

Olika Typer av Tandproteser

Det finns olika typer av proteser och varje typ har sina egna fördelar och nackdelar. Dessa inkluderar delproteser och helproteser i olika material som är avtagbara proteser som bör tas bort på natten. Det viktigaste är att prata med din tandläkare för att hitta rätt för dig!

Helprotes / Hel Tandprotes

En helprotes i överkäken fästs som en sugkopp i överkäken och gommen. En helprotes i underkäken vilar på den tandlösa underkäken. Materialet består av akrylbaserad plast.

I dessa fall kan du vara i behov av en Helprotes:

  • Om du helt saknar tänder eller har tänder kvar med så dålig diagnos att dom måste tas bort.
  • Ifall du inte har förmåga att hålla rent i munnen. T.ex. på grund av demens.
  • Om du har grav tandlossning (parodontit) som gör att tänderna sitter löst.
  • Ifall du har så omfattande karies (hål i tänderna) att tänderna inte går att behålla.

Delprotes / Partiell Protes

En delprotes sitter fast i dina kvarvarande tänder med hjälp av klamrar, och sitter oftast fast bättre än en helprotes. Materialet består av akrylbaserad plast samt dessutom av ett metallskelett.

I dessa fall kan du vara i behov av en Delprotes:

  • Ifall du har flera egna tänder kvar som är hela och friska som man kan fästa delprotesen i.
  • Om du har stora mellanrum mellan tänderna som gör att det blir svårt att få en tandbrygga.

Vad Kostar en Tandprotes?

Kostnaden för en tandprotes avgörs av flera olika faktorer, bland annat behandlingens komplexitet, hur många tänder protesen ska innehålla och vilket material som används.

Inom tandvården i Sverige är det fri prissättning som gäller, men Försäkringskassan har en referensprislista som alla tandläkarmottagningar har att förhålla sig till.

Klicka här för att läsa all nödvändig information om kostnaden för en ny tandprotes. Där finner du information om; referensprislista, bidrag och skydd, allmänt tandvårdsbidrag, särskilt tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd.

Hur Tillverkas Tandproteser?

När en tand har dragits ut eller försvunnit börjar tandhålan fyllas med ben och tandköttet läker och ändrar form. Denna process tar några månader tills tandköttet och benet når en stabil form. Efter denna tid tillverkas en konventionell helprotes, helst cirka 8-12 veckor efter det att tänderna dragits ut eller förlorats i munnen.

Processen börjar med att man tar en serie avtryck eller gjutningar av de munvävnader som ska bära protesen.

Ett tandläkarlaboratorium använder dessa avtryck för att göra modeller av patientens mun.

Tandläkaren och laboratorieteknikern börjar sedan långsamt bygga proteserna på dessa modeller och överför dem till patientens mun steg-för-steg för att säkerställa korrekt passform, skapa ett korrekt bett och se till att protesens utseende och estetik är önskvärd.

Patienten behöver i allmänhet träffa tandläkaren en gång i veckan i cirka 4-5 veckor tills protesen är färdig. Patienten kommer sedan att behöva återkomma då och då under den första månaden efter det att protesen levererats för att få justeringar gjorda.

En omedelbar protes kan ofta tillverkas så att patienten inte behöver gå tandlös samma dag som tänderna tas bort.

Denna typ av protes tillverkas innan tänderna dras ut och sätts på plats samma dag som tänderna plockas väck. Ibland tas de bakre tänderna ut först och framtänderna lämnas på plats tills dagen då protesen levereras.

Den här typen av protes passar inte benet och tandköttsvävnaden lika intimt som en konventionell protes, så den kräver fler justeringar under läkningsfasen.

En omedelbar protes används som en tillfällig lösning tills en konventionell protes kan tillverkas efter att all läkning av tandköttet och benet är klar.

Rengöring av Tandproteser

En tandprotes behöver skötas lika bra som vanliga tänder och bör tas ut under natten. Munnen ska sköljas dagligen utan att proteserna sitter på plats för att rensa bort eventuellt plack och minska risken för infektioner.

Så rengör du din tandprotes:

  • Borsta tandprotesen noggrant morgon och kväll med oparfymerad tvål eller tandkräm.
  • Du bör också passa på att borsta gom och tandkött för att få extra rent och få igång blodcirkulationen i slemhinnorna.
  • Skölj munnen och tandprotesen noggrant efter varje måltid.
  • En rengjord tandprotes bör ligga torrt till nästa morgon.
  • Om du har beläggningar på protesen finns speciell protesrengöring som brustabletter som du kan använda vid behov. Borsta protesen med tandborste efteråt.
  • Om du har tandsten på protesen kan du låta den ligga i en lösning av 1 del ättiksprit och 2 delar vatten i 10-15 min. varefter beläggningarna borstas bort med tandborste och tandkräm. Ifall tandstenen inte lossnar bör du låta din tandläkare ta bort den åt dig, då det är lätt att skada tandprotesen ifall du skrapar själv.
  • Var försiktig så att du inte tappar din tandprotes i handfatet då det är lätt att den går sönder.

Varför skaffa Tandprotes?

Tandproteser förbättrar inte bara utseendet på ett leende med flera saknade tänder, utan de håller också munnen i skick genom att stödja strukturerna runt kinderna och läpparna.

Tandproteser gör det också möjligt att äta mat som kräver tuggning, vilket gör det möjligt att hålla kosten oförändrad och se till att du får rätt näring.

Slutligen är tandproteser en fungerande lösning för att ersätta tänder som orsakar allvarlig smärta och munhälsoproblem, t.ex. tänder med ruttna rötter eller allvarliga skador.

Att få proteser monterade innebär att besvärliga tänder avlägsnas och ersätts med ett starkt och vackert alternativ.

Råd & Tips för dig med ny Tandprotes

Tandproteser kan återställa eller till och med förbättra en persons utseende och vara praktiskt taget omöjliga att upptäcka. Det tar lite tid att hitta det bästa sättet att sätta in och ta ut proteserna, och tandköttet kommer att vara lite ömt på vissa ställen i början.

Att äta med protesen på plats kräver lite övning. Det är bäst att börja med mjuk föda, tugga maten lika mycket på båda sidor av munnen och långsamt introducera fastare föda. Sega eller klibbiga livsmedel bör undvikas. När kinderna och tungan väl har vant sig vid protesen börjar de automatiskt hjälpa till att hålla protesen på plats.

Att tala kräver också övning men blir lättare med tiden. Vid överdrivna rörelser, t.ex. när man gäspar eller skrattar, kan protesen till en början lossna. Om det fortsätter kan protesen behöva justeras eller återställas. Protesen kan till en början orsaka en ökad salivproduktion, men den kommer att minska tillbaka till det normala.

När bör du Kontakta din Tandläkare?

Regelbundna tandläkarbesök är en viktig del av din munhälsa. Om du har tandproteser bör du fortsätta att boka in regelbundna kontroller hos din tandläkare var sjätte månad.

Kontakta också din tandläkare om du har några problem med dina tandproteser.

Boka en tid om dina proteser:

  • Känns obekväma
  • Glider eller inte längre sitter ordentligt
  • Låter när du pratar eller äter
  • Är synligt slitna eller trasiga

Du bör också kontakta din tandläkare om du får:

  • Munsår
  • Blödande tandkött
  • Dålig andedräkt

Boka Tandläkartid

Om du tror att du behöver skaffa tandprotes, eller har några frågor om dina proteser bör du kontakta din tandläkare. Samma gäller om protesen slutar sitta bra eller blir skadad.

Tandläkaren kommer då att undersöka din mun för att se om dina proteser fortfarande sitter ordentligt som dom ska.

Boka en tandläkartid på Tandläkare.se snabbt och enkelt genom att klicka här.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

  • Barrel

    Alltid bästa pris

  • Cloud

    Kvalitetsgranskade tandläkare

  • Out

    Kostnadsfri avbokning

Boka tandläkare nära dig – till bästa pris

CloseIcon

Svar på vanliga frågor om konstgjorda tänder

  • Måste man alltid ersätta en förlorad tand?

    PlusIcon
    Nej, ibland kan tandläkaren bedöma att du inte behöver ersätta en förlorad tand. Man kan vänja sig med att ha en tandlucka i käkens sidor men det är då viktigt att balansen finns kvar på tandraden så tänderna inte flyttar på sig eller börjar luta.
  • Finns det tillfällen när man bör ha på sig tandprotesen på natten?

    PlusIcon
    Ja, under de första dagarna bör den vara kvar i munnen även när man sover för att man på bästa sätt ska kunna identifiera de områden som behöver justeras. Detta är särskilt viktigt efter att ha fått en omedelbar protes, eftersom tandköttsvävnaden svullnar upp efter att tänderna dragits ut eller förlorats och då kanske inte tillåter att protesen sätts in igen om den tas ut.
  • Har man på sig tandprotesen hela dagen?

    PlusIcon
    Ja, Tandproteser bärs i allmänhet på dagen och tas ut på natten för att ge munvävnaden tid att slappna av.
  • Vem uppfann tandprotesen?

    PlusIcon
    Tandprotesen uppfanns i Frankrike år 1774 av apotekaren Alexis Duchâteau.
Skribent och granskare

Skribent och granskare

Publicerad:
2021-09-30
Senast uppdaterad:
2023-06-15
Medicinsk skribent:
Rebecca Karlström
Faktagranskare:
Sepide Hajitaheri, Farmacie kandidatexamen, Uppsala Universitet
Ansvarig utgivare:
Rebecca Karlström