Konstgjorda tänder

Är du i behov av att ersätta förlorade eller skadade tänder? Då är konstgjorda tänder en bra behandlingsmetod. Med en avtagbar protes eller inopererade tandimplantat, som både känns och ser ut som verkliga tänder, kan du ersätta enstaka tänder eller en hel tandrad. Med de nya tänderna återfår du förmågan att prata och äta normalt igen - och samtidigt ökar livskvaliteten.
Visa tider i mitt område
Du kan själv söka och filtrera efter lediga tider via vår söktjänst.
Vi har anslutna tandläkare över hela landet!

Två tandproteser

Olika sätt att ersätta eller laga en tand

En skadad eller förlorad tand kan lagas eller ersättas på olika sätt.

Missfärgningar eller ojämnheter på tandens emalj kan behandlas med så kallade skalfasader. Dessa fasader är oftast av porslin och limmas fast på framsidan av tanden.

Om delar av en tand saknas till följd av en skada eller för många lagningar kan tanden slipas ner och täckas med en konstgjord tandkrona. Är din egna tandkrona så pass skadad att det inte går fästa den konstgjorda kronan på kan kronan stöttas med en pelare.

Skulle du istället sakna en eller flera tänder är en bro, eller brygga som det även kallas för, vara en bra behandlingsåtgärd. De närliggande tänderna måste dock vara friska eftersom bron fästs vid dem.

Vill du ha en permanent lösning för en saknad tand skaffar du ett tandimplantat. När du skaffar tandimplantat borras titanskruvar in i käkbenet. Den konstgjorda tanden fästs sedan på skruven. Ett tandimplantat ser och känns som en riktig tand och kan hålla i decennier om du sköter munhygienen.

Vill du ha större flexibilitet kan en avtagbar protes vara ett alternativ. Som namnet antyder så kan du ta av protesen på egen hand och behandlingen är icke-invasiv, till skillnad från tandimplantat. Det finns både delproteser och helproteser. En delprotes ersätter några tänder medan en helprotes ersätter en hel tandrad.