Tandläkare

Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Olika metoder för att ersätta en tand

Om du har förlorat en, flera eller alla tänder kan du välja mellan ett antal metoder för att ersätta dem. Fasta proteser är permanenta lösningar som fästs i käkbenet eller närliggande tänder medan del- och helproteser är avtagbara.

Orsaker till att tänder måste lagas eller ersättas

För en mindre skada på tanden kan det räcka med en fyllning eller fasad.

En tand kan skadas, brytas av eller “chippas” vid till exempel en olycka (bilolycka, cykelolycka) eller under träning (fotbollsmatch osv.). Men sjukdomar kan också leda till tandlossning när hela tanden går förlorad.

Har du tendens att gnissla tänder, till exempel i sömnen, kan tänder också slitas ner över lång tid. Du kan också behöva dra ut tänder om de har angripits av karies eller har blivit lagade för många gånger så att för mycket av den naturliga tanden saknas och inte går att laga mer.

Idag finns flera alternativ för att laga eller ersätta en eller flera tänder. Det går även att ersätta alla tänder i en käke om alla tänder gått förlorade.

Vad är en fasad?

En fasad är ett tunt skal som klistras på den skadade tanden.

En fasad används för att ersätta en mindre skada på en tand. Ett tunt skal av porslin klistras på den skadade tanden. Ett inlägg är en liknande lagning av plast som fyller en grop i tanden.

Vad är en krona?

Om en tand är för skadad för att laga med en fasad kan den slipas ner ytterligare och sedan täckas med en tandkrona. Kronan kan göras i olika material men kommer ha rätt färg och form för att likna dina andra tänder och ge en naturlig känsla.

Är din egen tandkrona så skadad att det inte finns tillräckligt kvar för att fästa kronan på kan kronan stöttas med en pelare. Detta är möjligt om tanden också har blivit rotfylld. Då fästs pelaren i rotfyllnaden och sedan sätts kronan på.

Vad är en bro eller brygga?

En bro eller brygga kan ersätta en eller flera tänder och fästs på friska tänder som omger den/de skadade.

En bro eller brygga ersätter en eller flera tänder som bildat en lucka i munnen. De friska tänderna bredvid kan slipas ner och bryggan fästs i dem men en eller flera tänder emellan som täcker upp hela luckan.

Både kronor och bryggor kallas för fasta tandproteser och är inte avtagbara. De fästs oftast med en typ av cement.

Vad är ett tandimplantat?

Ett tandimplantat är också en fast protes, alltså inte avtagbar. Ett tandimplantat består av en titanskruv som opereras in i käkbenet, under lokalbedövning. På titanskruven, som fungerar som en tandrot, fästs sedan en krona som ser ut och känns precis som dina naturliga tänder.

Ett tandimplantat fästs med titanskruv i käkbenet.

Tandimplantat kan ersätta en eller flera tänder. Det är också möjligt att ett antal titanskruvar kan bära upp en hel tandrad.

Vad är en tandprotes?

Delprotes eller helprotes är avtagbara tänder som också kan täcka en del av tandköttet.

En delprotes ersätter en eller flera tänder och fästs med klamrar runt närliggande, friska tänder. Ingenting skruvas eller cementeras fast i munnen. En helprotes ersätter alla tänder i en käke. Sitter helprotesen i överkäken täcker den vanligtvis hela gommen också.

Vad är bäst för dig?

Din tandläkare kan hjälpa dig att välja vad som är rätt ersättning för dig. Det är ofta en kostnadsfråga, tandimplantat brukar vara dyrare men det är bra att veta att även en avtagbar protes skräddarsydd för dig också kan stiga högt i pris.

Tandimplantat kräver ett friskt och starkt käkben för att ta fäste och hålla. Efter att du förlorat eller dragit ut flera tänder börjar benvolymen i käkbenet gå förlorat med tid så har det gått lång tid sedan du förlorade tänderna är tandimplantat kanske inte en möjlighet för dig.

Även om tandimplantat är konstgjorda tänder måste du vara duktig med tandhygienen annars löper du risk för periimplantit, en inflammation som skadar tandköttet och käkbenet.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

CloseIcon