Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Avtagbara proteser

Med en avtagbar protes kan du ersätta några tänder eller en hel tandrad i en käke. Detta alternativ är en icke-invasiv metod som också är billigare än tandimplantat. En avtagbar protes passar personer som inte har ett så pass starkt käkben för att kunna ha tandimplantat.

Avtagbara proteser består av en konstgjord käke med konstgjorda tänder. Beroende på hur många tänder som behöver ersättas kan du antingen ha en delprotes eller en helprotes.

Till skillnad från tandimplantat, behöver man inte borra i käken för att få en avtagbar protes. Som namnet antyder är protesen avtagbar; du kan ta ut den ur munnen på egen hand.

Delprotes – när endast några tänder behöver ersättas

Är det bara några tänder som ska ersättas är en delprotes ett bra alternativ. Protesen fäster du mot dina kvarvarande tänder med klamrar.

Fördelen med en delprotes är att det blir lättare att tugga och äta normalt jämfört med en helprotes som bara fäster med hjälp av sug. Dessutom ser den väldigt naturlig ut.

Att skaffa en delprotes

När protesen skapas så görs det en avgjutning av din käke. Från det att du går till tandläkaren första gången till att du har din tandprotes tar det ungefär fyra till fem tandläkarbesök.

Välj material

En delprotes kan bestå helt av plast, alternativt ha tänderna i plast samtidigt som skelettet består av koboltkrom, och metallklamrar av guld. Vilket material du väljer beror till stor del på hur mycket pengar du vill lägga på protesen. Den billigaste varianten är helt i plast. Dock ger ett skelett som är gjord i metall mer stabilitet.

Helprotes – när en hel tandrad behöver ersättas

Att förlora flera av sina tänder påverkar inte bara utseendet, det påverkar även tugg- och talförmågan. Med en helprotes kan du ersätta en hel tandrad.

Vad är en helprotes?

För dig som har förlorat alla dina tänder i en eller båda käkar så kan en helprotes vara lösningen. Protesen är gjord av ett konstgjort material och fästs med en sugkopp i överkäken och gommen eller så vilar den på den tandlösa underkäken.

Då en helprotes är avtagbar är den lätt att rengöra.

Skaffa helprotes

Innan behandlingen gör tandläkare en avgjutning av käken som sedan används för att göra en mall. Med hjälp av mallen kan tandläkaren mäta var de nya tänderna ska sitta. Du väljer tillsammans med din tandläkare färg och form på tänderna. Det kan behövas 4-5 tandläkarbesök för att tillverka en helprotes som passar just dig.

Efterkontroller

När du väl skaffat en helprotes är det viktigt att gå på regelbundna kontroller. Då käken i början kan ändra form behöver helprotesen justeras så att den har rätt passform. Det kan ta ett par dagar att justera passformen, vilket innebär att du kommer vara utan protesen under tiden.

Svårt att fungera som vanligt med helprotes

Det kan vara svårt att vänja sig vid en helprotes. Det är exempelvis svårare att tugga eftersom protesen gärna lossnar. Därför krävs det att man äter på ett sätt som i början inte känns naturligt. Ibland är det lättare att dela maten själv innan man stoppar den i munnen.

Svårigheterna att hålla protesen på plats ökar om du är torr i munnen. För att motverka detta kan du köpa produkter på apoteket som stimulerar salivproduktionen i munnen.

70 procent av alla som har en helprotes är dock nöjda med sin protes.

Helprotes – ofta sista alternativet

Om du har förlorat tänder i käken så är implantat det första alternativet för att ersätta dessa. Alternativt fasta tandproteser såsom bro och krona.

Implantat skruvas fast i käkbenet och sitter kvar som permanenta tänder livet ut. Men för att du ska kunna ha dessa så krävs det att ditt käkben är tillräckligt starkt för att klara av att bli borrat i.

En krona är ett skal som fäster på din riktiga tand, och en bro är konstgjorda tänder som fäster på de tänder mellanrummet avgränsar till. I båda dess fall krävs det dock att du har tänder kvar.

Egenvård och skötsel

Förvara den i vatten

För att protesen ska behålla sin form så får den inte torka ut. Därför ska du förvara den i vatten när du inte har den i munnen.

Skölj efter måltid

Efter varje gång som du har ätit så ska du skölja munnen och protesen.

Rengör två gånger om dagen

Protesen behöver rengöras två gånger om dagen, precis som du rengör dina riktiga tänder – med mjuk tandborste och tandkräm. Använd en speciell tandkräm för detta, en protestandkräm, alternativt oparfymerad diskmedel går också bra. Använder du vanlig tandkräm finns det en risk att protesen repas och gör det lättare för bakterier att växa.

Borsta tandköttet

Borsta även försiktigt gommen och tandköttet där protesen brukar sitta. Detta för att få upp blodcirkulationen.

Varför avtagbar protes och inte implantat?

En avtagbar protes är billigare än permanenta konstgjorda tänder som skruvas fast i käkbenet (implantat). Dessutom har inte alla ett så pass starkt och friskt käkben att det går att skruva fast något i det.

Det går även fortare att skaffa en protes och man undviker potentiella infektioner i munnen då  det är en icke invasiv behandlingsmetoden.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

CloseIcon