Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Tandvårdsbidrag – Tandvärk

Hur fungerar tandvårdsbidraget?

BIld på Försäkringskassans kontorAlla tandläkare har tillgång till information om ditt tandvårdsbidrag via datasystemet. Därför räcker det att du själv meddelar att du vill använda tandvårdsbidraget som en del av betalningen vid undersökningstillfället. Storleken på tandvårdsbidraget är beroende av ålder.

Förr var bidraget för patienter mellan 30 och 64 år 150 kronor per år. För patienter mellan 23 och 29 år låg bidraget på 300 kronor per år. Det år du fyller 65 år var bidraget återigen 300 kronor per år.

Från och med april 2018 ökade bidraget med 100 procent. Det innebär att bidraget idag är:

 • 300 kr för personer mellan 30-64 år
 • 600 kr för personer mellan 23-29 och över 65 år.

Tandvårdsbidraget kan sparas i max två år. De som besöker tandläkaren vartannat år kan alltså få ut ett dubbelt bidrag. Väljer du att använda det allmänna tandvårdsbidraget vid en större behandling dras bidraget av från eventuellt högkostnadsskydd.

Högkostnadsskydd

Tandvårdsbidraget omfattar även ett högkostnadsskydd som gäller vid större behandlingar. Kostnader upp till 3000 kronor får du själv stå för. Om kostnaden för din behandling ligger mellan 3001 och 15 000 kronor får du 50 procent av kostnaden i ersättning. Kostar din behandling över 15 000 kronor får du 85 procent av kostnaden i ersättning.

Högkostnadsskyddet börjar gälla när en behandling som ingår i skyddet är avslutad. Det kan vara en bra idé att samla ihop flera stora behandlingar under ett år för att kunna komma upp i en kostnad över 15 000 kronor. Det innebär nämligen en högre procentuell ersättning för den överskjutande delen.

Prissättningar

Det är fri prissättning på tandvård i Sverige. Det innebär att prisnivåerna för samma typ av behandling kan variera kraftigt. Ersättningen vid en behandling hos tandläkare beräknas inte utifrån enskilda tandläkares prissättning. Den beräknas istället utifrån ett referenspris.

Om din tandläkares pris ligger över referenspriset måste du själv betala mellanskillnaden. Det kan därför vara en god idé att undersöka referensprislistan hos försäkringskassan innan du bokar en tid för behandling hos din tandläkare. Alla tandläkare i Sverige är skyldiga att ha en prislista där både pris och referenspris får olika behandlingar ska framgå.

I prislistan ska det tydligt anges om tandläkaren erbjuder någon form av garanti för de åtgärder som utförs.

Estetiskt tandvård

Estetisk tandvård omfattas inte av tandvårdsbidraget eftersom det inte handlar om vård. Blekning av tänderna eller reglering som tandläkaren inte anser nödvändig får du bekosta själv. Det samma gäller för puts och polering som utförs enbart för utseendets skull.

Rotfyllningar eller ersättning för krona på visdomständer anses inte kostnadseffektivt och omfattas därför inte heller av tandvårdsbidraget.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

CloseIcon