Tandläkare

Stäng 
CloseIcon
    • Bokning
    • Fakta
    • Om Tandläkare.se

    Vad vill du göra?

  • Tandlakartid
    Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
  • Tandvard
    Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
  • Support
    Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Fula tänder – Åtgärder

Besväras du av fula tänder?

Det är många som skäms för sina tänder och undviker till och med att le i sociala sammanhang. För vissa betyder ett finare leende bättre självkänsla och att hela utseendet förbättras överlag.

Många skulle vilja åtgärda sina tänder men undviker det av ekonomiska skäl. Idag finns flera alternativa behandlingar för att kunna matcha just dina preferenser.

De vanligaste åtgärderna är tandblekning med laser, tandfasader när en del av tanden lossnat, transparenta tandställningar eller förebyggande åtgärder. Ta del av våra tips och och få hjälp med hur du kan förbättra ditt personliga leende.

Detta kan du göra

Om du upplever att du har ett fult leende eller att du irriteras av något som ingen annan märker kan du boka en tid för konsultation för estetisk tandvård.

Kanske är du ute efter ett äkta Hollywood smile och vill snygga till tandraden och få det där krispigt vita leendet.

Det är bara du själv som avgör hur stora eller små problem du har, oavsett vad andra tycker.

Några tandläkare erbjuder kostnadsfri konsultation, exempelvis tandvårdskedjan Aqua Dental som du kan boka tid hos här på Tandläkare.se.

Osnygga avvikelser

Vanligaste tandproblemen som många lider av:

  • Missfärgade tänder
  • Fläckar
  • Snea eller krokiga tänder
  • Förstörda tänder
  • Gluggar (vanligast hos unga)
  • Stora framtänder
  • Underbett, korsbett
  • Framträdande tandkött
  • Bred tandrad

Behandlingar

Här hittar du olika lösningar och behandlingar som kan snygga till dina tänder.

Tandblekning

Att ta bort gulbruna missfärgningar är mycket vanligt. Om du har mer gråaktiga missfärgningar kan man utföra tandblekning men du får oftast inte samma vita resultat.

Det kan vara bra att tänka på om du har en konstgjord tand, såsom en tandfasad eller krona så kan resultatet av blekningen bli lite sämre eftersom fasaden inte bleks lika mycket. Men å andra sidan brukar fasader och kronor bli mindre drabbade av missfärgningar. Din tandläkare kommer att kunna råda dig hur du på bästa sätt ska få ett jämnt resultat.

Tandblekning går att göra på tre olika sätt:

Tandställning

Tandställning är en effektiv behandling mot sneda, ojämna tänder och vid gluggar. Det finns den klassiska rälsen men idag är den genomskinliga tandställningar allt mer populär eftersom den nästintill är osynlig. Den är lika effektiv som vanliga tandställningar. Läs mer om tandställningar här.

Tandfasad

Ibland kan det räcka med mindre ingrepp för att snygga till en trasig tand och få ett bra resultat.

I andra fall krävs större ingrepp, om en tand har gått förlorad kan den ersättas med ett implantat som fästs i käkbenet. Därmed är implantat mycket hållbara och fungerar därför som en riktig tand.

En tandfasad är bland de dyrare åtgärderna vid ersättning av en tand.

Krona

En krona är gjord av porslin och placeras ovanpå tanden och omsluter enbart den synliga delen av tanden. En krona passar bra när stora delar av tanden gått av eller om tanden är riktigt missfärgad.

Ibland behöver kronan stödjas under det synliga porslinet med ett starkare material som till exempel titan eller zirkonium. Priset på kronor varierar beroende på val av material.

Tandbryggor

Både tandkronor och så kallade tandbryggor ser ut och fungerar som vanliga tänder. En krona fäster man på en tand medan en bro används om flera flera tänder behöver åtgärdas.

Lagning med komposit

En framtand som blivit av med en mindre flisa lagas oftast med en kompositfyllning.

Komposit är ett plastmaterial med keramikpartiklar som knappt syns då den smälter in utseendemässigt med tandens nyans.

En kompositfyllning är ofta betydligt billigare än porslinsfasader.

Förebyggande behandlingar

Förebyggande behandlingar är i första hand den dagliga rutinen, dvs hur du tar hand om dina tänder.

Här är några andra tips på hur du kan bevara ett fint leende livet ut:

  • Regelbundna besök hos tandläkaren förebygger oestetiska tänder samt tandsjukdomar. Dålig munhälsa kan leda till kraftiga missfärgningar, tandsten och i vissa fall tandutdragningar som ofta upplevs som oattraktivt.
  • Att inte använda tobak förebygger tandlossning, blödande tandkött, kraftiga missfärgningar, och blottade tandhalsar samt allvarliga sjukdomar till följd.
  • Regelbundna besök hos tandhygienist ger dig förebyggande skydd eftersom orenheter avlägsnas överallt på tanden samt strax under tandköttskanten. Tandkliniker som ligger i framkant använder ofta en teknik vid rengöring som kallas för Air-flow. Den spolar rent smärtfritt och putsar, polerar och blästrar dina tänder. Denna metod  är mycket effektivt vid missfärgningar och är snäll mot tänderna. Många som vill bleka tänderna går till tandhygienisten först och får en ordentlig rengöring. Efter en behandling med Air-flow upplever många att de får vitare och naturligt blanka tänder och avstår därmed att bleka tänderna.
  • Använda tandtråd som förebygger tandsten och smuts som annars ger tänderna en gulaktigt färg.
  • Förebyggande tandvård redan som barn har en avgörande roll för framtida estetiska avvikelser.
  • Att åtgärda bettfel i god tid kan minska risk för ojämnheter och tandskador.

Före och efter bilder

Ett blogginlägg från tandläkaren, Hege Svendsen Stribrnyom som utförde flera estetiska åtgärder på en patient, såsom porslinskronor, komposit och bytte ut amalgamfyllningar.

Du hittar alla hennes före och efter bilder i hennes blogg där. Imponerande resultat av privattandläkaren Hege Svendsen.

Fula tänder missfärgade

“Lasse hade inte varit hos tandläkaren på runt 40 år. Han skämdes jättemycket över sina framtänder som var kraftigt missfärgade. Vi byggde upp många trasiga tänder med komposit och bytte ut gamla amalgamfyllningar.11 och 21 fick nya porslinskronor och numera håller inte Lasse handen framför munnen när han skrattar!”


Fula tänder komplicerat bett

Här har tandläkaren Hege Svendsen Stribrnyom också korrigerat korsbett och skapat en jämnare tandrad på en patient.

Det gjorde hon med en synlig tandställning som patienten fick behandlas med i 8 månader. Den övre förebilden visar ojämna tänder samt ett korsbett som är när underkäkens eller överkäkens tänder hamnar innanför när patienten biter ihop.

Flera tänder kompletterades också med komposit som sattes dit för att få bättre symmetri av tandraden.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

  • Barrel

    Alltid bästa pris

  • Cloud

    Kvalitetsgranskade tandläkare

  • Out

    Kostnadsfri avbokning

CloseIcon

Svar på vanliga frågor

Här kommer några vanliga frågor om fula tänder.

  • Föds man med fula tänder?

    PlusIcon
    Inte nödvändigtvis men du kan ha anlag för exempelvis tandlossning eller gula tänder vilket kan ge sig uttryck senare i livet. De första mjölktänderna är små och vita, medan de permanenta oftast är större och gulare i färgen, vilket kan göra att tänderna hamnar lite kors och tvärs och ser oproportionerliga ut till en början. Vart eftersom tänderna och käken växer och mjölktänderna försvinner brukar de räta till sig.
  • Vad ska jag göra åt mitt fula leende?

    PlusIcon
    Om ditt leende begränsar dig dagligen på något vis, om du till exempel upplever svårigheter att bita eller om du bara stör dig rent utseendemässigt på något, bör du träffa en tandläkare eller en tandhygienist som kan hjälpa dig att komma fram till en passande behandling.
  • Ingår estetisk tandvård i något tandvårdsstöd?

    PlusIcon
    Det kan ingå men då behöver oftast korrigeringen även ha en funktionell betydelse, exempelvis bettfel som både kan upplevas som osnyggt och dessutom orsaka problem med att tugga. Då kan reglering av bettet ingå i ditt högkostnadsskydd. Men tala med din tandläkare om du har frågor kring olika bidrag.
Skribent och granskare

Skribent och granskare

Publicerad:
2022-08-03
Senast uppdaterad:
2023-03-23
Medicinsk skribent:
Rebecca Karlström
Faktagranskare:
Sepide Hajitaheri, Farmacie kandidatexamen, Uppsala Universitet
Ansvarig utgivare:
Rebecca Karlström