Estetisk tandvård

De allra flesta människor vill se fina ut i munnen. Att ha en god munhälsa ger ett frisk och fräscht intryck. Med estetisk tandvård kan du med relativt enkla medel få det där perfekta leendet.

Vad är estetisk tandvård?

Estetisk tandvård innefattar allt som handlar om skönhet i munnen. Allt från smyckning till blekning, slipning och putsning. Denna typ av tandvård täcks inte av tandvårdsbidraget utan bekostas själv av patienten.

Tandblekning

Med tandblekning kan du få ett vitare och vackrare leende. En tandblekning kan antingen göras hos din tandläkare eller hemma med specialanpassade skenor och blekmedel.
När du bleker tänderna är det viktigt att du under tiden, samt en tid efter, är noga med vad du äter och dricker. Undvik livsmedel som färgar och/eller fräter. Tänderna kan också bli mer känsliga mot temperaturskiftningar efter en tandblekning. Du kan därför uppleva ilningar när du dricker varmt eller kallt.

Skalfasader

En metod inom estetisk tandvård som används för att få ett perfekt leende är skalfasader. Man limmar då plast- eller porslinsskal på tänderna för att få ett jämnare och mer estetiskt leende. Att sätta fasader på alla tänder är kostsamt, men resultatet blir oftast väldigt bra.

Utbyte av missfärgade fyllningar

Gamla fyllningar kan med tiden bli missfärgade av det du äter och dricker. För att få ett estetiskt snyggt leende med friskt intryck kan du byta ut de missfärgade fyllningarna och ersätta de med nya fyllningar som matchar tändernas färg. Planerar du att göra en tandblekning bör du bleka tänderna innan du byter ut fyllningarna. Detta för att blekmedlet som används vid tandblekning inte fungerar på fyllningsmaterial.

Slutning av glipa

Har du oönskade glipor i munnen kan dessa fyllas med antingen ett plastmaterial, komposit, eller tunna porslinsfasader. Det är vanligt att patienter som har en större glipa mellan framtänderna vill fylla igen den för att få ett mer estetiskt leende.