Tandläkare

Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Tandblekning Hemma –
Bäst i Test 2021

Funderar du på att bleka dina tänder hemma? Det har blivit allt vanligare att köpa hemmablekningskit för att få ett vitare leenden. Går det att få ett vitare leende med tandblekning hemma som du inte köpt på klinik? Ja det går men det finns en del att tänka på inför en tandblekning hemma. Vi har utsett bäst i test och med sin expertis från tandläkaren Patrik Andrén, ger han sitt utlåtande och berättar vilka tandblekningsmetoder som han förespråkar.

Medicinsk skribent: Rebecca Karlström

Intervjuad Legitimerad Tandläkare: Patrik Andrén (Västerås)

Bleka tänder hemma

Topp 3 Bästa Tandblekningsprodukter för Hemmabruk

Vi valde ut de tre mest populära start-kiten som har fått goda recensioner och jämfört pris. Alla tre är utan peroxid och är därmed skonsamma mot både tänder och tandköttet.

1. Dentway Starter Kit

Dentway Starter Kit
Startkit från Dentway
till produkt knapp
Annonslänk

Kostar?
Cirka 500 kronor

Vad ingår i paketet?
2 stycken blekningsskenor och 9 ml blekningsgel (utan peroxid)

Hur använder jag det?
Du placerar blekningsgel i formbara skenor och har på skenorna i 30-60 minuter. Kan behöva upprepas för stegvis blekning. Räcker till cirka 25 appliceringar.

Hur snabbt ser jag resultat?
Du utlovas kunna se förbättring efter första gången.

Vad är möjligt att uppnå?
Behövs ofta flera upprepade behandlingar.


2. Dentaworks Kompletta Tandbleknings Kit

Dentaworks Kompletta Tandblekningskit
Komplett Kit från dentaworks
till produkt knapp
Annonslänk

Kostar?
Cirka 500 kronor

Vad ingår i paketet?
3 stycken blekningsskenor, 20 ml blekningsgel (utan peroxid)

Hur använder jag det?
Du värmer skenorna och gör avtryck av dina tänder genom att bita i fem sekunder med skenorna på. Därefter applicerar du blekningsgel och har på skenorna i 20 minuter 2 gånger dagligen. Kitet räcker till hela 56 appliceringar. Det utlovas vitare tänder efter en vecka.

Hur snabbt ser jag skillnad?
För vitare tänder bör blekningen utföras under minst en vecka.

Vad är möjligt att uppnå?
Uppfräschning men vid längre användning får en del gradvis vitare tänder.


3. Beconfident Start Kit

Beconfident Start Kit
Start Kit från Beconfident
till produkt knapp
Annonslänk

Kostar?
Cirka 300 kronor.

Vad ingår i paketet?
3 stycken blekningsskenor samt 10 ml blekningsgel (bikarbonat). Räcker till 10 appliceringar.

Hur använder jag det? Formbara skenor som du applicerar blekningsgelen i och har på tänderna i 15 minuter vid 10 tillfällen

Hur snabbt ser jag skillnad?
Du ser en uppfräschning efter första gången.

Vad är möjligt att uppnå?
Upp till 4 nyanser ljusare utlovas men beror på hur missfärgade dina tänder är. Detta är mer som en intensiv rengöring som är skonsam mot tänderna och tandkött eftersom den inte har något blekningsmedel utan istället bikarbonat.
Denna blekningsmetod är mer som en effektiv rengöring av dina tänder. Den består nämligen av bikarbonat som skonsamt gör rent och tar bort orenheter som kan ge upphov till missfärgningar.


Vad tycker Patrik Andrén om tandblekningskit som du kan göra hemma?

Patrik Andrén Tandläkare
Patrik Andrén, leg tandläkare. Ordförande i Västmanlands Privattandläkarförening. Ordförande i TEV. Certifierad injektionsexpert med botulinumtoxin.

Vi har frågat tandläkaren Patrik Andrén som är expert inom området. Han berättar att de flesta tandblekningskiten som säljs direkt till kund som har peroxid i sig kan ge en viss gradvis blekning och de som inte har peroxid vet han inte så mycket om.

Det som skiljer tandblekningskit som du inte köpt via en tandklinik är att dessa inte är lika effektiva och går inte lika snabbt som tandblekning på klinik, berättar han. Patrik förklarar att det beror på att det endast är produkter som innehåller upp till och med 0.1 % väteperoxid som får säljas direkt till kund. Starkare gel får endast säljas på en tandklinik, berättar tandläkaren Patrik Andrén.

Patrik Andrén rekommenderar att göra en tandblekning hemma via sin tandläkare, eller direkt på en klinik. Du kan boka en tandblekning på en klinik här.

Så här testade vi för att få fram bästa produkt för att bleka tänderna hemma

Vi valde ut de tre bästa varumärkena som erbjuder ett hemmablekningskit och utgick ifrån pris samt hur skonsamma produkterna är mot både tänder och tandkött. Vi tittade också på hur mycket du får för pengarna, antal blekningsskenor och blekningsgel och på hur många appliceringar som kitet räcker till.

Tandblekningsprodukter för tandblekning hemma

Om du har missfärgade tänder och vill få dina tänder vitare eller bara vill fräscha upp en redan utförd tandblekning, finns det flera olika varianter och olika metoder av tandblekningsprodukter för hemmabruk. Dessa kan du köpa online, i vissa skönhetsbutiker och på vissa Apotek.

Tandblekningskit för att bleka tänderna som du kan köpa själv innehåller oftast ingen, eller ytterst lite av blekningsmedlet väteperoxid, vilket gör att blekningen därför är skonsam och ofarlig för dina tänder. Den är dessutom betydligt billigare än den som köps på klinik.

Sen finns tandblekning med skenor som tas fram av din tandläkare och som du får med dig hem i form av ett kit. Du ges därefter noga instruktioner från din tandläkare på hur du ska utföra tandblekningen hemma. Hemmablekningskit för att bleka tänderna via en tandklinik får innehålla en lite större mängd peroxid i deras tandblekningsgel. Tandblekningen via en tandklinik är en väl beprövad blekningsmetod som är säker att använda och den brukar ge mycket goda resultat.

Andra produkter för tandblekning

Tandblekningspenna

En penna med blekningsgel appliceras på tänderna för att bleka tänderna och få en uppfräschning. Vissa upplever att den gett dem vitare tänder efter flertalet appliceringar. Finns flera tillverkare som säljer tandblekningspennor, exempelvis Swiss Clinic, White One, Confident Smile.

White Strips

Består av tunna strips som fästs på både under-och övre främre tandraden. Dessa ska sitta på i cirka 20 minuter varje dag i cirka en veckas tid. Många upplever att de får en uppljusning av sina tänder.

UV Plasma Ljus WhiteOne

Består av en tandblekningspenna som du applicerar på dina tänder och aktiveras med plasmaljus via en dosa med UV-plasmaljus som du placerar i munnen. Då lyser den på tänderna och aktiverar blekningsgelen. Detta bör utföras i 20 minuter under 14 dagar.

5 allmäna tips hur du kan få vitare tänder hemifrån

Borsta tänderna

Se till att borsta och rengöra tänderna minst två gånger om dagen. Använd tandtråd eller tandstickor för att inte få tandsten mellan tänderna eftersom det får tänderna att se gulare ut än vad de är.

Munskölj

Använd munskölj i din dagliga rutin för att rengöra och skölja bort orenheter.

Skölja munnen med vatten

Skölj munnen med vatten efter att du ätit eller druckit mat eller dryck som innehåller naturligt starka färgämnen, exempelvis soja, blåbär, kaffe eller te. Det gör att du minskar effekten av att färgämnen fastnar på tänderna och tränger in i emaljen, som kan orsaka missfärgningar.

Bikarbonat

Du kan borsta tänderna med tandkräm och bikarbonat eller med bakpulver emellanåt för att rengöra tänderna.

Använd whitening- tandkräm med fluor

Regelbunden användning av whitening-tandkräm kan bibehålla vita tänder och motverka missfärgningar. Dessa har en liten slipande effekt så var försiktig om du har tunn emalj.

Tandhygienist

Får du inte bukt med dina orenheter så är tandhygienisten dina tänders bästa vän! Många som vill bleka tänderna behöver ofta gå till tandhygienist innan för att avlägsna plack och tandsten så att tandblekningen ska kunna ge bästa möjliga resultat. Efter att de varit hos tandhygienist är det en del som inte känner behovet av tandblekning längre eftersom en ordentlig rengöring och avlägsnande av tandsten gör att tänderna upplevs vitare.

Guide – Genomför Tandblekning Hemma (Start Kit)

Hemmablekningskit som du köper själv använder du enligt följande:

De flesta innehåller ett visst antal formbara blekningsskenor med tillhörande blekningsgel som du applicerar i skenorna.

Innan applicering värmer du skenorna och formar dessa efter dina tänder genom att placera dem på tänderna i både över – och underkäken och pressar ihop käkarna.

Därefter kan du applicera gelen och ha på dig skenorna i cirka 20-30 minuter under en vecka.

Hemma tandblekning som du skaffar via tandklinik använder du enligt följande:

Blekningsskenor formas och anpassas efter dina tänder av din tandläkare. Därefter får du blekningsgel i skenorna som du får ha på tänderna i 30-40 minuter.

Därefter får du med dig dina skenor och blekningsgel med tydliga instruktioner på hur du ska utföra den fortsatta behandlingen hemma. Det brukar ta cirka en vecka innan behandlingen är klar.

Det brukar ingå ett återbesök där ni går igenom resultatet och om det behövs ytterligare behandling. Oftast behövs inte det utan en behandling brukar ge bra resultat.

Resultat & Hållbarhet

Resultaten varierar beroende på vilken produkt som du köper men generellt är resultaten marginala men många upplever en viss gradvis uppljusning. Tillverkarna utlovar ofta 4-8 nyanser vitare av tänderna.

Tandblekning på klinik anses vara mer effektiv och det går snabbare och ger lika goda resultat oavsett om du väljer att utföra hemmablekning som du köper via tandläkaren eller om du gör tandblekningen direkt på kliniken.

Enda nackdelen är att det kostar betydligt mer än tandblekning som du köper utanför en tandklinik.

Innan du bleker tänderna är det viktigt att du i god tid innan har varit hos en tandläkare. Tandblekningen kommer annars inte att ge lika goda resultat om du har karies, plack eller tandsten.

Att tänka på efter behandlingen

Efter att du blekt tänderna finns det några saker att tänka på. Under pågående behandling samt tre dagar efter utförd behandlingen bör du undvika, tobak, rökning, kaffe, te, vin och andra livsmedel som innehåller starka pigment.

Utför du tandblekning på klinik kan du få köpa till en skyddande försegling som appliceras på tänderna och skyddar dina tänder de första dagarna efter att du blekt tänderna.

Tänderna är extra känsliga efter att du blekt dem eftersom blekningen försvagar emaljen tillfälligt.

Du kan uppleva ilningar i tänderna en tid efter blekningen. Använd då en tandkräm mot ilningar för att lindra besvären.

Före och Efter bilder

Här kommer en realistisk exempelbild på resultat som kan uppnås med tandblekning.

Tandblekning Hemma Resultat
Realistiskt exempel på ett resultat.

Risker

Riskerna är mycket låga med hemmablekning men det är viktigt att du utför behandlingen enligt instruktioner.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

Boka tandläkare nära dig – till bästa pris

CloseIcon

Svar på vanliga frågor

Här kommer några vanliga frågor om att bleka sina tänder hemma.

 • Är det farligt att bleka tänderna hemma?

  PlusIcon
  Nej det är inte farligt. Är du gravid eller ammar bör du undvika att bleka tänderna.
 • Hur lång tid tar det att se resultat från en tandblekning hemma?

  PlusIcon
  Det beror helt på vilken typ av blekning det avser men det brukar krävas några dagars behandling tills du ser en förbättring.
 • Kan man få vitare tänder med hjälp av hemma/huskurer?

  PlusIcon
  Du kan få en uppfräschning och bevara tändernas nuvarande nyans.
 • Vilken produkt är bäst för tandblekning hemma?

  PlusIcon
  Blekningskit för att bleka tänderna hemma som köps hos din på klinik ger vita tänder och är den mest effektivaste metoden och ger goda resultat.
Skribent och granskare

Skribent och granskare

Publicerad:
2022-01-05
Senast uppdaterad:
2023-10-10
Medicinsk skribent:
Rebecca Karlström
Faktagranskare:
Patrik Andrén (Västerås)
Ansvarig utgivare:
Rebecca Karlström