Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Så håller du tänderna snygga livet ut

7 enkla knep som underlättar för dig att bevara dina tänder friska och snygga. Det är enklare än vad du tror, och garanterat värt det.

Så håller du tänderna snygga genom livet1. Investera i en eltandborste

En eltandborste gör ett bättre jobb än en vanlig tandborste.

Detta eftersom den rengör bättre, men den hindrar också dig från att trycka för hårt mot tänderna och tandköttet under borstningen – vilket annars kan leda till att tandköttet kryper upp.

Om du ändå vill hålla kvar vid den traditionella borsten är det viktigt att du byter var tredje månad.

2. Glömmer du tandtråden?

Om du har svårt att regelbundet använda tandtråd, kom ihåg att du kan göra det när som helst under dagen och inte bara på morgonen eller kvällen. Idag finns det enkla tandtrådsbyglar som är lätta att ta med överallt.

Ha några i bilen, eller framför datorn, eller varför inte när du tittar på tv? Tillslut kommer det att bli en vana.

3. Drick läsk med sugrör

Dina tänder kan få frätskador om du dricker eller äter stora mängder sura livsmedel så som juice, läsk eller sura frukter.

Men genom att dricka dessa sura drycker med sugrör så utsätter du inte tänderna lika mycket.

Dessutom är det bra att tänka på att du inte ska borsta tänderna direkt efter att du ätit eller druckit något surt då emaljen är extra känslig just då.

4. Älskar du kaffe? – drick det med mjölk

Tänderna kan lätt bli missfärgade och färgas gula eller bruna. Detta om vi inte sköter vår tandhygien optimalt. Men framför allt om vi röker mycket eller dricker exempelvis kaffe.

Men genom att hälla mjölk i kaffet blir inte missfärgningen lite hård.

5. Stress sliter även på tänderna

Att människor blir sjuka av stress har blivit allt vanligare. En av de första platserna där stressen ger sig till känna är i käkarna. Du pressar ihop käkarna och du gnisslar tänder på natten när du är stressad.

Att bita ihop tänderna och att gnissla dem mot varandra sliter på tänderna. Om du har problem med detta ska du gå till tandläkaren för att med hjälp av en bettskena undvika skador.

6. Medicin kan orsaka tandtroll

Vissa mediciner förändrar miljön i munnen. Du kan exempelvis bli torr i munnen vilket gör att du lättare drabbas av karies.

Äter du en sådan typ av medicin som gör att du blir torr i munnen kan din läkare skriva ut fluortabletter eller salivproducerande tabletter till dig.

7. Köp en tandkräm som faktiskt bleker tänderna

Idag finns det tusentals produkter på marknaden som lovar vitare tänder, vissa redan efter en borstning. Men de flesta tandkrämer i din mataffär innehåller tyvärr inte det ämne som gör att dina tänder blir bländande vackra.

De tandkrämer som fungerar är oftast något dyrare och går att köpa hos exempelvis en tandläkare. Fråga därför din tandläkare om denna typ av tandkräm vid ditt nästa besök.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

CloseIcon