Tandläkare

Stäng 
CloseIcon
    • Bokning
    • Fakta
    • Om Tandläkare.se

    Vad vill du göra?

  • Tandlakartid
    Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
  • Tandvard
    Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
  • Support
    Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Fluortabletter > Bäst butik att köpa ifrån!

3 Bästa butikerna online för fluortabletter

Vi har tittat på de största onlinebutikerna. Vi har jämfört dem och valt ut de tre bästa. Vi har jämfört utbudet av tabletterna samt leveranstider, priser, layout och smidighet att beställa.

#1 Apotea

Sökning på “fluortabletter” resulterade i ett större utbud med 4 smaker av märket Fludent. Samma pris som hos Apoteket AB och hos Kronans Apotek. Styrkorna som fanns var 0,25mg 0,5mg och 0,75mg. Sökning på enbart “fluor” visades xylitol-produkter också. Smidigt att beställa med snabb och kostnadsfri leverans.

#2 Apoteket.se

Ingen träff på “fluortablett”men vid sökning på fluor och “fluor sugtabletter” kom det upp olika styrkor av fluortabletter av ett märke. Styrkorna fanns i två olika smaker att välja mellan. Bra pris, lägsta styrkan på 0,25 mg kostar 49 kronor för 200 tabletter. Vid samtliga sökningar visades också salivstimulerande tabletter i resultatlistan.

Tydlig sajt och enkelt att beställa. Fraktfritt och snabb leverans 1-2 dagar.

Vid samtliga sökningar kom salivstimulerande tabletter upp som också innehåller fluor. De fanns i två olika märken, Salivin med fluor samt Apotekets egna märke innehållande fluor.

#3 Kronans Apotek

Bra utbud men svårt att hitta, söker man på fluor kommer alla produkter med fluor upp men inga tabletter med fluor. Söker du på “sugtabletter” visas dei sökresultatet men långt bak i resultatlistan så du får klicka dig fram i flera steg. Då hittade vi en sort tabletter med fluor men också Salivin mot muntorrhet som innehåller fluor. Priset är detsamma som övriga i jämförelsen. Bra leveranstid och smidigt att beställa.

Bästa butiken på plats

Fördelarna med att köpa produkten i fysiska butik är att du enkelt kan få information och råd av personalen direkt om hur tabletterna ska doseras och användas. Din upplevelse av köpet i butik kan kännas lite tryggare om du är osäker på hur produkten.

De största fysiska butiker som vi rekommenderar köp hos är Apoteket AB och Apoteket Hjärtat. De har cirka 400 butiker i hela Sverige, i städer, på landsbygden och i glesbygden med ett stort utbud av fluorprodukter.

Fakta och Användning

Tandläkare brukar rekommendera att komplettera din tandvårdsrution med tillskott av fluor om du har lätt att drabbas av kariesinfektioner. Flux munskölj rekommenderas ofta samt sugtabletter innehållande fluor. Fluoret kan reparera dina tänder, skydda emaljen genom att lägga sig som ett skydd på tanden och därmed göra det svårare för bakterier som bildas att fästa.

Att få hål i tänderna behöver nödvändigtvis inte enbart bero på bristande munhygien utan kan också bero på genetiska faktorer samt underliggande tandsjukdomar.

Vissa barn kan ibland drabbas av karies redan som små och då finns fluortabletter för barn att tillgå, där fluoren är anpassad efter barnets ålder. Om du är gravid kan du lättare drabbas av karies på grund av hormoner som förändrar och försämrar salivens funktion, såsom att skölja och skydda emaljen. Karies vid amning på spädbarn är ytterst ovanligt men om större barn ammas kan bröstmjölken påverka risk för kariesangrepp. Var därför noga med att borsta barnets tänder så fort de börjar växa fram.

Användning och dosering

Vanlig dos för vuxna och barn över 12 år:

  • Sugtabletter 0,25 mg: 1 sugtablett 6 gånger dagligen. Fördela dosen över dagen, gärna efter att du ätit.
  • Vid samtidig användning av fluortandkräm, fluortuggummi eller fluorsköljning bör dosen minskas.
  • Barn under 12 år bör få en tandläkares/läkares eller tandhygienists rekommendation innan användning påbörjas.

Innehållsbeskrivning av tabletter innehållande fluor

Vanligaste innehållet:

  • Natriumfluorid motsvarande 0,25 mg. (Fluor som neutraliserats av Natrium)
  • Makrogol (hjälpmedel för att tunna ut tabletter)
  • Magnesiumstearat (smörjande effekt)
  • Polyvidon (antibakteriell)
  • Sorbitol (sötningsmedel)
  • Xylitol (björksocker som motverkar karies)
  • Talk (Blanding av silikon, magnesium, syre och väte. Upptar fukt.)
  • Pepparmintarom (arom från pepparmyntsolja som ger en god och fräsch smak)

Fördelar

Fördelarna är att du får ett bra skydd mot karies, i synnerhet om du ofta drabbas av upprepade kariesinfektioner.

Nackdelar

Du kan få i dig för mycket fluor då det är svårt att veta sitt dagliga intag eftersom fluoret finns i många olika livsmedel och i miljön runt omkring dig. Om du överkonsumerar tabletterna kan det på sikt vara dåligt för kroppen. Men genom att följa instruktionerna på tabletternas förpackning är risken mycket liten att få i sig fel mängd, att bli förgiftad eller få andra biverkningar. Vid extremt stora mängder kan du bli förgiftad men risken är som sagt mycket liten.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

  • Barrel

    Alltid bästa pris

  • Cloud

    Kvalitetsgranskade tandläkare

  • Out

    Kostnadsfri avbokning

CloseIcon

Svar på vanliga frågor

Här kommer de vanligaste frågorna och svaren.

  • Hur många tabletter är farligt att ta?

    PlusIcon
    Ditt dagliga intag bör inte överskrida 2-3mg beroende på ålder och kön. Det kan vara svårt att uppskatta hur mycket fluor du får i dig men du bör inte överskrida rekommenderad dos. Skulle du få i dig så många som finns i burken, cirka 200 tabletter kan det vara en risk att bli förgiftad men i de flesta fall skulle kroppen reagera med att du kräks upp den stora mängden. Kontakta alltid sjukvård om du misstänker att du har fått i dig för stora mängder tabletter med fluor.
  • Hur mycket fluor är det i en tablett?

    PlusIcon
    Det finns i styrkorna 0,25mg, 0,50mg och 0,75mg.
  • Hur ofta ska jag använda tabletterna?

    PlusIcon
    Dagligen, cirka 6 gånger per dag efter måltid.
Skribent och granskare

Skribent och granskare

Publicerad:
2022-08-16
Senast uppdaterad:
2023-03-23
Medicinsk skribent:
Rebecca Karlström
Faktagranskare:
Sepide Hajitaheri, Farmacie kandidatexamen, Uppsala Universitet
Ansvarig utgivare:
Rebecca Karlström