Eltandborste för Barn

En eltandborste för barn är minst lika bra som en vanlig manuell tandborste. Många upplever att det är lättare att komma åt längre bak i munnen på barnet och lättare att undvika att borsta för hårt med en eltandborste. De allra flesta barn tycker inte att det är så kul att borsta tänderna. En eltandborste kan göra det roligare eftersom det finns flera funktioner såsom en knapp att trycka på, röstmeddelanden med mera. Dessutom brukar eltandborste för barn komma i olika motiv av populära seriefigurer och i glada färger. Följ med i vår guide för att hitta den bästa barn-eltandborsten.
Visa tider i mitt område
Du kan själv söka och filtrera efter lediga tider via vår söktjänst.
Vi har anslutna tandläkare över hela landet!

Bäst Eltandborste för Barn 3 – 5 år

Det finns många eltandborstar att välja mellan så vi har valt ut en eltandborste som vi tycker är den mest lämpliga och mest prisvärda för barn mellan 3-5 år.

Rekommenderad: Oral-B Vitality Kids Frozen Eltandborste

 

Oral-B Vitality Kids Frozen Eltandborste

Rekommenderad eltandborste för barn mellan 3-5 år

till produkt knapp

Vi valde denna främst för att den är utformad för små tänder och samtidigt ger en väldigt skonsam borstning. Själva borstfunktionen är extra mjuk men den är ändå mycket effektiv med sina 7600 varv i minuten.

Dessutom finns det en kul app, Disney Magic Timer, som man kan ladda ner gratis. Appen ger digitala belöningar när tandborstningen har utförts ordentligt i 2 minuter.

Cirkapris: 300 kronor.


Borsta rätt på ditt 3-5 åriga barn så här

Barn behöver hjälp med att borsta sina tänder, ända upp i tio- till tolvårsåldern. Det gäller även om man barnen använder en eltandborste så behöver en vuxen hjälpa till med borstningen.

Hos vissa barn med små käkar kan det vara lättare att komma åt att borsta med en eltandborste eftersom den har mindre borsthuvud än en manuell tandborste. Om barnet inte tycker om att borsta tänderna kan ett annat sätt vara att låta barnet få borsta sina tänder själv först och att du sen fortsätter att borsta.

När du borstar bör du tänka på att det krävs en lite annan teknik när du borstar med eltandborste. Borsthuvudet roterar på en eltandborste eller rör sig snabbt i halvcirklar fram och tillbaka.

Du behöver föra tandborsten från tand till tand och se till att eltandborsten gör rent både på tandkronan men också runt tandköttskanten på både ut- och insidan av tanden.

Borsta helst en käke i taget så blir det lättare att undvika att missa någon tand.

Om du inte riktigt får till tekniken eller känner dig osäker kan du alltid, vid barnets första tandläkarbesök, låta en tandsköterska visa dig hur den kan användas.

 

Bästa Eltandborste för Barn över 5 år

Det finns många eltandborstar att välja mellan. Vi har därför valt ut en eltandborste som vi tycker är den mest lämpliga och mest prisvärda för barn över 5 år.

Rekommenderad: Philips Avent HX6322/04 Sonicare For Kids Eltandborste

 

Philips Avent HX6322/04 Sonicare For Kids Eltandborste

Rekommenderad eltandborste för barn över 5 år.

 

till produkt knapp

Denna eltandborste är avsedd för barn över 5 år och den kommer med två borsthuvuden i olika storlekar för att anpassas efter ditt barns tänder.

Tandborsten rengör skonsamt och effektivt med svepande rörelser och med små vibrationer.

Samtidigt pressar den vattnet och tandkrämen in mellan tänderna. Detta gör att bakterier avlägsnas på ett skonsamt sätt vid tandköttskanten där det lätt fastnar plack och beläggningar.

Den har två borstlägen som man kan alternera mellan och den har gummerat handtag som är anpassat till barns handgrepp.

Roliga klistermärken följer också med så att barnen kan göra sin eltandborste mer personlig.

Dessutom har eltandborsten integrerad bluetooth och kan på så sätt kopplas till en app för att barnet och du ska kunna följa barnets borstvanor. Det brukar barnen tycka är roligt och engagerar dem mer i sin egna tandvård.

Cirkapris: 400 kronor.


Riktlinjer vid borstning för barn över 5 år

Vid fem års ålder har barnets motorik utvecklats så pass mycket att de börjar kunna borsta tänderna mer noggrant.

Men det finns stor risk att de har lite för bråttom och att vissa tänder längst bak inte blir ordentligt rengjorda.

Dessutom är det ofta svårt för barn att rengöra längs tandköttskanten runt om i hela munnen, de borstar gärna enbart på själva tandkronan. Därför behöver en vuxen komplettera och borsta barnets tänder morgon och kväll med fluortandkräm.

 

Fördelar med att använda en eltandborste

Det går egentligen lika bra att borsta med en manuell tandborste som med en eltandborste men en eltandborste är utrustad med olika hjälpmedel som kan underlätta tandborstningen.

Men man ska inte glömma att det är tekniken överlag som är det avgörande för resultatet av tandborstningen och inte vilken tandborste man använder.

Många tandläkare rekommenderar dock att man använder eltandborstar på barn över cirka 3 år, just för att många upplever det enklare att rengöra barnens tänder.

Fördelar:

 • Lättare att komma åt vid tandköttskanten.
 • Borsthuvudet cirkulerar eller/och vibrerar.
 • Pressar vatten och tandkräm mellan tänderna vilket minimerar risken att inte komma åt barnets små utrymmen i munnen.
 • Kan också upplevas roligare för barn med en eltandborste.
 • Svårare att borsta för hårt, många eltandborstar signalerar när du trycker för hårt.

 

Varumärken som producerar barnvänliga eltandborstar

Många företag som säljer eltandborstar för vuxna har också eltandborstar för barn. Här är exempel på de vanligaste varumärkena som har tagit fram barnvänliga eltandborstar:

 • Philips
 • Jordan
 • Oral B

Tänk så här när du väljer en eltandborste för ditt barn

Eltandborstar finns i olika prisklasser men de allra flesta har snarlika funktion. Tandborsten ska vara mjuk och spänstig, med ett litet borsthuvud så att man kommer åt.

Barnet ska använda fluortandkräm, en klick som är ungefär lika stor som barnets lillfingernagel. Vilken typ av tandborste som än används är det viktigt att borsta lätt och försiktigt

Frågor du bör ställa dig innan du väljer en eltandborste till ett barn:
 • Hur mycket får eltandborsten kosta?
 • Vilka funktioner bör den ha? Bluetooth för att koppla till en app, motiv, färg etc.
 • Hur lång laddningstid har den?
 • Efter hur många timmar laddas eltandborsten ur?

 

Svar på vanliga frågor

Här kommer några vanliga frågor från föräldrar om eltandborstar för barn:

Fråga 1: Vid vilken ålder kan jag börja använda eltandborste på mitt barn?

Svar: Egentligen finns ingen åldersgräns men man brukar rekommendera att barnet ska vara tre år när du börjar med eltandborste.

Fråga 2: När ska borsthuvudet bytas ut?

Svar: När du ser att stråna på borsthuvudet börjar att spreta eller vid högst tre månaders användning bör du byta ut det. Refill finns att köpa där eltandborstar säljs.

Fråga 3: Kan jag skada barnets tänder om jag eller barnet borstar fel?

Svar: Ja om man borstar för hårt så påverkas emaljen och tandköttet blir ömt och kan bli inflammerat. Det bästa är att köpa en eltandborste som indikerar om du råkar borsta för hårt.