Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Tandvård utomlands

Åker du utomlands där syftet är att få tandvård har du rätt att få samma ersättning som du får i Sverige, förutsatt att behandlingen sker i ett annat EU/EES-land. Skulle du däremot råka ut för en olycka och vara i behov av akuttandvård kan det bli lite krångligare. Men med lite planering inför resan kan du undvika problemen.

Planerad tandvård utomlands

Om du åker till ett annat EU/EES-land för att söka tandvård kan du få behandlingen betald via tandvårdsförsäkringen på samma sätt som i Sverige. Försäkringskassan kallar detta planerad tandvård utomlands.

Viktigt att veta dock är att du först måste betala hela behandlingskostnaden till kliniken, för att sedan ansöka om ersättning från Försäkringskassan. För att få ersättning måste du ha med alla kvitton, fakturor och andra viktiga dokument i din ansökan. Ett tips är att i god tid före resan ansöka om ett förhandsbesked hos Försäkringskassan. Förhandsbeskedet är ett besked om hur stor ersättning du kan få och när du får den.

Planerad tandvård utomlands gäller inte kosmetiska behandlingar.

Innan du väljer klinik så bör du jämföra priser mellan olika kliniker och länder. Precis som i Sverige, är det fri prissättning på tandvård i övriga EU/EES-länder.

Ta en titt på vår checklista inför din resa.

Akuta tandproblem utomlands

Skulle du drabbas av tandproblem under din utlandsresa har du rätt till att få akut tandvård i det landet om du har ett EU-kort. Kortet ger dig rätt till sjuk- och tandvård som inte kan vänta tills du kommer hem till Sverige och på kliniker som är anslutna till landets allmänna sjukvårdssystem. Kortet gäller således inte på privata kliniker.

EU-kortet beställer du hos Försäkringskassan och det kan ta upp till 10 dagar innan du får det.

Ett tips inför resan är att ta en titt om din hemförsäkring inkluderar tandvård utomlands. Om inte, kan det vara bra att komplettera med en reseförsäkring.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

Boka tandläkare nära dig – till bästa pris

CloseIcon