Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Tandvård utomlands – Var och till vilket pris?

Möjligheten till billigare tandvård lockar många patienter att sätta sig på flyget, och söka sig till en tandläkare utanför Sveriges gränser. Det finns en rad länder att välja mellan, med olika grader av besparingsmöjligheter.

Prisskillnader mellan länder

Man som tittar i sin plånbokI de flesta länder, inklusive Sverige, gäller fri prissättning på tandvård. Det innebär att det är omöjligt att göra exakta kostnadsjämförelser mellan olika länder. Priserna kan helt enkelt skilja sig åt rejält mellan olika kliniker. En grov och generaliserad jämförelse tyder dock på följande prisbild:

Våra grannländer Danmark och Norge har i regel dyrare tandvård än Sverige. Faktum är att danskarna gärna åker till oss på tandvårdsresor.

I övriga Västeuropa ligger snittpriserna ofta något under de svenska, skillnaden är cirka 5 – 15 %. Variationerna är dock stora, ännu större än i Sverige.

I Östeuropa och i länderna runt Medelhavet är priserna 20 – 50 % lägre. Här återfinns många av de mest populära resmålen, som Polen, Ungern, Baltikum och Spanien. Även Kroatien, som blev medlem i EU år 2013, är en uppstickare i detta sammanhang.

På senare år har även länder i Asien poppat upp och marknadsfört sig som bra alternativ för svenskar som söker tandvård av hög kvalitet till låga priser. Thailand är ett exempel. Här kan man hitta behandlingar under halva beloppet jämfört med priserna i Sverige. Det är dock viktigt att ta med i beräkningen att man inte får någon ersättning från Försäkringsbolaget vid behandlingar utanför EU/EES.

Karta över EU

Kostnader under resan

Om det ska vara ekonomiskt lönsamt måste förstås även resan och uppehållet vara någorlunda billigt. Därmed blir det extra prisvärt att förlägga sina behandlingar till orter dit det går lågprisflyg från Sverige. Det finns en rad företag som har specialiserat sig på tandvårdsturism, och som erbjuder sin hjälp i olika grad. Vissa arrangerar hela resan från start till mål, fixar såväl flygresa som hotell, och är behjälplig vid alla kontakter med tandvårdskliniken, medan andra bara förmedlar förfrågningarna som kan underlätta för att hitta det lämpligaste flyget, boendet och tandläkaren.

Om man planerar att uppsöka tandvård utomlands kan det också löna sig att ha ögonen öppna för olika kampanjer som dyker upp med jämna mellanrum.

Kvinna håller upp en bild på en leende mun

Kvalitet på tandvård utomlands

Men är kvaliteten på tandvården utomlands verkligen lika bra som den i Sverige? Även på denna fråga är det omöjligt att ge något generellt svar.

Det är en oomtvistad sanning att den svenska tandvården håller en mycket hög och jämn kvalitet. Vår tandhälsa tillhör den bästa i världen.

Socialstyrelsen har inte sett några tecken på att de patienter som har behandlats utomlands har fått sämre vård. Men rådet är ändå att undersöka i förväg hur det ser ut med tillsynsmyndighet och ansvarsnämnder i de olika länderna, om något trots allt skulle gå snett.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

CloseIcon