Tandläkare

Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Akuta tandproblem utomlands

Att plötsligt drabbas av problem med tänderna är aldrig roligt. Är man dessutom utomlands blir det ännu krångligare. Tänk efter före! Här är tipsen som underlättar.

Kvinna med akut tandvärkPlanerad tandvård utomlands är precis vad det låter som; en behandling som patienten själv har valt att göra i ett annat land. I dessa fall har man ofta rätt till samma ersättningar som i Sverige. Att däremot råka ut för akuta tandbesvär på en utlandsresa är inget man förväntar sig. Men det är bra att vara förberedd på att det kan hända. Med lite planering kan problemen minimeras, inte minst för plånboken.

Granska din försäkring innan du reser

Innan du reser iväg bör du kolla hur de specifika villkoren i din hemförsäkring ser ut. Komplettera med en lämplig reseförsäkring om det behövs. Jämför gärna olika försäkringsbolag, och dra dig inte för att fråga vad som verkligen gäller – just för akut behov av tandvård utomlands. Läs även det finstilta. Om du till exempel råkar ut för en olycka som resulterar i en avslagen tand, så kan det vara bättre ur ersättningssynpunkt om tandläkaren på semesterorten bara gör en provisorisk plastkrona, som skyddar tills du kommer hem. I det fallet täcker ofta din olycksfallsförsäkring den slutliga behandlingen hemma, medan det är långt ifrån säkert att du får ersättning från hem- eller reseförsäkringen för en permanent behandling utförd i ett annat land.

Försäkringskassans kontor

Ta med dig EU-kortet

Om du reser inom EU/EES eller Schweiz är det även viktigt att du tar med dig ett EU-kort. Det är en form av garanti för att du ska få akut tandvård till samma pris som befolkningen i det land du befinner dig i. EU-kortet beställer du från Försäkringskassan. Beställ kortet i god tid, det kan ta upp till 10 dagar innan du får det. Barn ska ha ett eget EU-kort. Om du inte har EU-kort måste du själv betala hela vårdkostnaden. Då kan du i efterhand, mot kvitto, söka ersättning hos Försäkringskassan.

Det europeiska samarbetet och EU-kortet ger dig rätt till nödvändig vård. Bedömningen om vad som anses vara nödvändig görs av vårdgivaren. Det betyder alltså att du tillfälligt kan ta del av ett annat lands socialförsäkringssystem, om du behöver vård som inte kan vänta tills du kommer hem till Sverige igen. Det är lokala regler för ersättning och behandling som gäller, och det kan skilja sig från land till land. Om landets egna invånare inte får någon subventionerad tandvård, berättigar inte ett akut besök i ett sådant land heller dig till någon ersättning från Försäkringskassan. Då kan du istället söka ersättning hos ditt försäkringsbolag.

Studerar man inom EU har man också rätt till akut tandvård på samma villkor som landets invånare. Även då ska man ha sitt EU-kort med sig till tandläkaren.

Bra att tänka på

Om du tvingas uppsöka akut hjälp för dina tänder bör du också tänka på att kvaliteten och kostnaden för tandvård varierar en hel del utomlands. Om du får din vård från en privat vårdgivare så hjälper inte EU-kortet. Du måste själv betala för vården men du kan ansöka om ersättning när du kommer hem. Det är dock inte alla tandläkare eller tandvårdskliniker som är anslutna till landets socialförsäkringssystem. Om oturen är framme och behovet av akut tandvård uppstår kanske din resebyrå, eller ditt hotell, rekommendera någon passande tandvårdsklinik. På många semesterorter finns skandinaviska och/eller engelsktalande tandläkare. Det är bra att kunna undvika språkförbistringar av många skäl. Du bör se till att kräva originalkvitton på all behandling. Be också tandläkaren skriva kortfattat vad han/hon gjort och varför, och alla kopior som du kan få när det gäller röntgenbilder och liknande underlättar bedömningen när du kommit hem.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

CloseIcon