Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Mellanrumsborste

Mellanrumsborstar från Tepe

Vad är en Mellanrumsborste?

En mellanrumsborste är ett litet verktyg som ersätter tandtråd genom att borsta bort plack mellan tänderna. En mellanrumsborste är ett alternativ till tandtråd som kan användas dagligen och kan vara effektivare för avlägsnande av plack mellan tänder än tandtråd.

Utseende, Funktion & Användning

 • Borsthåren är fästa på en tunn tråd som liknar en piprensare med ett greppvänligt handtag i andra änden.
 • Borsten är små som oftast är runda eller konformade.
 • Vissa modeller är lika långa som en vanlig tandborste och andra lite kortare.
 • De finns i flera olika storlekar beroende på hur stora öppningar du har mellan tänderna.
 • Mellanrumsborsten använder du på liknande vis som en tandtråd genom att föra in den mellan tänderna och borsta fram och tillbaka samt upp och ner för att få bort plack och matrester.
 • Se till att använd borsten försiktigt med långsamma rörelsen och inte överdriva borstningen för att inte skada tandköttet.
 • Se till att välja rätt storlek och tänk på att det vanligaste är att ha olika storlek mellan främre och bakre tänder.
 • Borsten kan oftast användas flera gånger innan den behöver kastas.
Hur använda mellanrumsborste
För in mellanrumsborsten mellan tänderna och dra ut och in försiktigt.

Vad säger Forskningen om Mellanrumsborstar?

Det finns många studier som tyder på att en mellanrumsborste kan vara effektivare för avlägsnande av plack mellan tänderna än tandtråd.

Mellanrumstandborstar kan, beroende på deras storlek och form samt tandytorna, visa sig vara effektiva verktyg för att minska plack mellan tänderna. Andra överväganden är individens manuella skicklighet, hur lätt och snabbt en produkt är att använda och individens motivationsnivå.

Mellanrumsborste jämfört med Eltandborste

I en studie som undersökte effektiviteten hos mellanrumsborstar i jämförelse med en eltandborstar, fann man att även om båda metoderna minskade andelen plack mellan tänderna, var mellanrumsborstar effektivare när det gällde att minska plack och blödning mellan tänderna. (1)

Fem olika mellanrumsborstar i olika storlekar användes under undersökningen, vilket anspelar på vikten av att ha tillgång till rätt storlek. Enligt studien gav användningen av mellanrumsborstar på daglig basis de bästa resultaten.

Som nämnts är dock motivation nyckeln till effektivitet. Därför kommer individens önskan att använda en viss produkt att vara en viktig komponent för fortsatt användning.

Mellanrumsborste jämfört med Tandtråd

Canadian Journal of Dental Hygiene presenterade i februari 2012 års nummer en systematisk genomgång där de avgränsade 62 publikationer till sju studier som uppfyllde deras kriterier för att utvärdera mellanrumsborstar och tandtrådens effektivitet.

Efter att ha bedömt uppgifterna drog de slutsatsen, i likhet med den första av de redan diskuterade studierna, att motivation var en nyckelfaktor och att en produkts användarvänlighet skulle påverka ens motivation. Majoriteten av personerna i teststudien föredrog mellanrumsborstar eftersom de tyckte att de var enklare att hantera. Testpersonerna föredrog att använda endast en hand och ansåg att mellanrumsborstar var mer tidseffektivt. I den systematiska översikten drogs också slutsatsen att interdentala borstar var överlägsna tandtråd när det gällde att minska blödning och plack inom en tidsperiod på fyra till tolv veckor. (2)ID skribent och granskare
Skribent och granskare

Publicerad: 2021-06-22
Senast uppdaterad: 2021-06-22
Medicinsk skribent: Rebecca Karlström
Faktagranskare: Sepide Hajitaheri, Farmacie kandidatexamen, Uppsala Universitet
Ansvarig utgivare: Sepide Hajitaheri, COO

Referenser
Referenser

 1. nih.gov “Comparison between manual and mechanical methods of interproximal hygiene”, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10635266/ (hämtad 2021-06-22)
 2. nih.gov “The efficacy of interdental brushes on plaque and parameters of periodontal inflammation: a systematic review”, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19138177/ (hämtad 2021-06-22)


Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

CloseIcon

Svar på vanliga frågor om mellanrumsborste

 • Hur ofta bör man använda en mellanrumsborste?

  PlusIcon
  Det rekommenderas att du använder en mellanrumsborste varje dag åtminstone en gång.
 • Vilka alternativ finns det till mellanrumsborstar?

  PlusIcon
  Tandtråd, <a href="https://www.tandlakare.se/tandvard/tandpetare/">tandpetare</a> och mellanrumsborstar är alla bra komplement till vanlig tandborstning
 • Vilken storlek ska du välja på mellanrumsborsten?

  PlusIcon
  Kontakta din tandläkare eller tandhygienist och följ deras rekommendationer.