Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Olika metoder för blekning

Det finns massor av produkter som kan ta bort missfärgningar på tänderna. Men vill du bleka dina tänder är det mest skonsamt för dina tänder att göra det hos en tandläkare. Det finns två metoder att välja på hos en tandläkare.

Blekande tandkräm

Idag finns många tandkrämer på marknaden som gör anspråk på att vara blekande. En del av de här tandkrämerna innehåller slipmedel som på sikt slipar ner tandens emalj.

Tandblekning hos tandläkaren

Tandblekning med skenorIdag finns flera skonsamma metoder för den som önskar ett vitare leende. Hos tandläkaren kan man välja mellan två metoder. Den billigare bygger på att du själv bleker tänderna hemma. Den dyrare men snabbare metoden sker med hjälp av laser eller ultraviolett ljus på en klinik.

Blek tänderna hemma

Tandläkaren gör ett avtryck av käkarna och skapar sedan två plastskenor för över- och underkäken. Plastskenorna får man med sig hem tillsammans med en blekgel. Ofta brukar man placera skenorna med blekgel i munnen efter tandborstningen på kvällen och sedan sova med dem.

Tandläkaren ger noggranna instruktioner för hur länge skenorna ska sitta inne för att ge önskad verkan hos den enskilda patienten. Om du inte har större missfärgningar kan det räcka att använda skenorna en stund varje dag. Inför en tandblekning är det viktigt att tänderna blivit ordentligt rengjorda och att du inte har några tandsjukdomar som gör att tänderna kan skadas av blekningen.

Efter blekningen kan det ila i tänderna och känsligheten för varmt och kallt kan öka. Men detta går över. Du får räkna med att blekningen tar 10-14 dagar beroende på hur missfärgade tänderna är.

Blek tänderna med laser/ultraviolett ljus

Tandblekning med laser/ultraviolett ljus är dyrare men går snabbare. Tänderna rengörs noggrant innan behandlingen. Ett isolerande skydd i plast läggs runt tandhalsarna och tandköttskanten. Sedan penslas ett blekningsmedel på tänderna. Blekningsmedlet aktiveras av ljuset som belyser tänderna i intervaller.

Efter belysningen sugs det resterande blekningsmedlet bort och plastskyddet avlägsnas. En tandblekning brukar vara i 2-5 år beroende på hur du sköter om dina tänder.

Ibland ser enstaka tänder missfärgade ut. Detta kan bero på en skada i pulpan. Ofta brukar man då borra upp tanden på baksidan och fylla den med blekmedel. Efter att blekmedlet fått verka ett par veckor fylls hålet som bildads igen med en plastfyllning.

Tänk på detta

 • Blekning av tänder ska alltid ske i samråd med en tandläkare. Idag säljs billiga blekmedel på stormarknaden. De är ofta starka och kan skada både emaljen och de kringliggande slemhinnorna. Det är viktigt att veta att man inte har hål i tänderna då tandblekning i detta fall kan skada tänderna. En undersökning hos tandläkaren rekommenderas därför före tandblekning.
 • Var försiktig med tandblekningar som utförs på skönhetssalonger. Tandläkarna är specialiserade på just tänder och har skyldighet att använda säkra blekmetoder.
 • Blek inte tänderna om du är gravid eller ammar eftersom ämnen som vuxna människor klarar av är skadliga för små barn.
 • Blek inte tänderna om du äter antibiotika eller andra starka läkemedel.
 • Lagningar och fyllningar har gjorts för att matcha färgen du hade på tänderna vid tillfället. De kommer inte att blekas under behandlingen. Vill man undvika fläckar på tänderna eller nyansskillnader måste lagningarna göras om för att passa med den nya färgen.
Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

CloseIcon