Tandläkare

Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Fluor skyddar mot karies

När vi äter mat och dryck som innehåller socker omvandlar bakterierna på tändernas yta sockret till skadliga syror som kan ge upphov till hål i tänderna, karies. Med en fluorbehandling kan du reparera hålen och förebygga nya.

Vad är karies?

Precis som på många andra områden av kroppen så finns det bakterier i munnen. Munbakterierna är viktiga då de skyddar oss mot skadliga patogener, men ibland kan de skapa problem. När vi äter mat som innehåller socker omvandlar bakterierna det till syratolean som lägger sig som en film över tänderna. Syran är viktig för deras överlevnad men kan luckra upp tandytan och ge upphov till hål i tänderna, karies.

Genom att borsta tänderna regelbundet med en fluortandkräm eller att genomgå en fluorbehandling minskar man risken för att hål bildas i tänderna.

Fluor finns i naturen

Fluor är ett grundämne som finns i berggrunden, i mineraler och i olika jordarter. Vi får således i oss fluor genom det vi äter och dricker. Dock är mängden för låg för att ge tänderna det skydd de behöver. Det är således viktigt att man använder en tandkräm som innehåller fluor.

För mycket fluor – vita fläckar på tänderna

Får man i sig för mycket fluor under tiden som tänderna utvecklas kan det bli störningar i tandens emalj. Förändringen som sker i emaljen kallas för dental fluoros och ger upphov till vita fläckar på tänderna. Vid allvarliga fall blir fläckarna mer synliga, tänderna kan missfärgas och skapa ojämna ytor.

Risken för att utveckla dental fluoros är väldigt liten om du bor i ett område med dricksvatten som innehåller mellan 1-1,2 milligram fluor per liter vatten. I Sverige behöver du således inte vara orolig då dricksvattnet innehåller cirka 0,2 milligram per liter vatten.

Har du och din familj en egenborrad brunn är det viktigt att vattnet i brunnen kontrolleras. Det kan nämligen vara så att det finns förhöjda halter av fluor i vattnet. Detta kan på längre sikt leda till att du och speciellt dina barn kan få dental fluoros.

Behandling och förebyggande åtgärderFluortandkräm, fluorskölj och tandtråd med fluor

Det finns flera sätt att förebygga och behandla karies. De två enskilt viktigaste är att borsta tänderna med en fluortandkräm morgon och kväll, samt minska konsumtionen av kolhydrater och socker.

Det finns mängder av olika tandkrämer att köpa i dagligvaruhandeln som innehåller fluor. Utöver tandkräm finns det andra produkter som innehåller fluor, exempelvis fluortabletter, munskölj, tuggummi och tandtråd.

Följ din tandläkares ordination på vilken typ av fluorprodukt du ska använda.

När det gäller kost så är det viktigt att inte småäta – vänta några timmar mellan varje måltid. Äter du för ofta får salivet inte tillräckligt med tid på sig att rengöra tänderna.

Intensivbehandling med fluor

Vissa människor är mer benägna att drabbas av kariesangrepp än andra. Detta kan bero på olika saker, antingen på låg salivproduktion eller ärftliga faktorer. Är man mycket kariesbenägen kan man hos tandläkaren göra intensivbehandlingar med fluor. Hos tandläkaren läggs då antingen en speciell fluorgel på tänderna alternativt att man lackar tänderna med fluor.

Idag innehåller även många fyllningsmaterial fluor för att minska att tanden drabbas av karies.

Dental fluoros

Vid lindrig fluoros sitter fläckarna på emaljens ytskikt. Dessa fläckar slipas bort med microabrasion.

Microabrasion går till så att en blandning med saltsyra gnuggas mot tandytan så att det yttersta lagret av emaljen försvinner. Efter detta täcks tanden igen med en speciell gel.

Om du har en allvarligare form av fluoros kan det dock krävas porslinsfasader för att resultatet ska bli estetiskt bra.

Bra att veta om fluor

Idag blir många patienter ordinerade att skölja munnen med fluor när de är hos tandläkaren. Men något som är viktigt att tänka på är att inte skölja med fluor för sköljandets skull. Har du lättare att drabbas för kariesangrepp än andra är det däremot viktigt att du får mer fluor än den som finns i tandkrämen. Med andra ord ska inte fluor ordineras per automatik till alla patienter.

En annan sak som kan vara bra att tänka på och veta om är att när alla står och spottar ut fluor i handfatet går fluoret direkt ut i dricksvattnet och naturen. Det kan på längre sikt vara miljöfarligt.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

CloseIcon