Fluoros

Fluoros är ett tillstånd som orsakas av för högt intag av fluor. Detta leder till vita fläckar på tänderna, men är ett väldigt ovanligt tillstånd i Sverige. Om du drabbas så finns det behandling.

Fluoros – vid högt intag av fluor

FluorosFluoros innebär att du får vita fläckar på tänderna på grund av en mineralstörning i emaljen. Mineralstörningen uppstår vid ett för högt fluorintag under tandutvecklingsfasen. Överskott av fluor lagras i emaljen och tändernas inre vävnad, dentin.

Fluoros är väldigt ovanligt i Sverige; de flesta fall som uppstår är lindriga.

Fluor i ditt dricksvatten

I vårt dricksvatten finns det tillsatt fluor. Hur mycket fluor som det finns i just ditt dricksvatten varierar, men enligt lag får det aldrig överskrida 1,5 mg fluor per liter vatten.

Bor du i ett område där ditt dricksvatten har 1-1,2 mg fluor per liter finns det ingen risk för fluoros. Du kan ta reda på hur mycket just ditt dricksvatten innehåller genom att kontakta ditt kommunala vattenverk. 

Behandling mot fluoros

Om du har lindrig fluoros finns bara fläckarna på emaljens ytskikt. Dessa fläckar kan förbättras med microabrasion.

Microabrasion går till så att en blandning med saltsyra gnuggas mot tandytan så att det yttersta lagret av emaljen försvinner. Efter detta täcks tanden igen med en speciell gel. 

Om du har en allvarligare form av fluoros kan det dock krävas porslinsfasader för att resultatet ska bli estetiskt bra.