Tandläkare

Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Tandvård för barn

Första besöket

Det första besöket med tandvården får ditt barn genom barnavårdscentralen. Där får du som förälder råd om hur du ska sköta barnets tänder på bästa sätt. När barnet sedan är mellan två till tre år kommer du som förälder få ett erbjudande om att registrera ditt barn på det statligt ägda Folktandvården. Du kan själv välja om du vill lista ditt barn där eller om du vill lista ditt barn hos en privat tandläkare. Efter att ditt barn är registrerat hos den tandläkare du har valt får ni regelbundna kallelser under uppväxten. Hur ofta detta sker beror på hur stort tandvårdsbehov ditt barn har. Men generellt besöker barn tandläkaren minst vartannat år.

Undvik hål hos barn

Under uppväxten är det viktigt att du hjälper ditt barn med att borsta tänderna med fluortandkräm morgon och kväll. Enligt traditionella rekommendationer bör du som förälder hjälpa med tandborstningen upp till tio års ålder. Detta eftersom barn först då har den finmotorik som krävs för att borsta på rätt sätt. Det är också viktigt att barn inte småäter mellan måltiderna. Frukost, lunch och middag med två till tre mellanmål är bra måltider. Men mellan dessa måltider ska tänderna helt få vila. Det är också viktigt att du inte ger nappflaska som innehåller något annat än rent vatten precis innan barnet somnar då detta ökar kariesrisken.

Laga hål i mjölktänder

Mjölktänder har lättare att få hål då de är mycket skörare än permanenta tänder. Dessutom är avståndet till tandnerven kortare och drabbas därför snabbare av en infektion. Om ditt barn har ont i tänderna är det därför viktigt att söka vård för att få rätt behandling och laga hålet.

Kostnad för barntandvård

Det är gratis för barn och ungdomar att gå till tandläkaren. Från och med 2018 är tandvård gratis fram till att du fyller 23 år. Det gäller både om du går till det statligt ägda Folktandvården eller om du går till en privat tandläkare. I vissa landsting kan du få gratis tandvård något år till.

Tandställning hos barn kan ibland kosta

När barn är mellan 8 till 16 år är det vanligt att barn behöver tandställning för att rätta till sneda tänder. Om din tandläkare anser att ditt barn är i behov av en tandställning så får ni en remiss till en specialist. Om specialisttandläkare bestämmer att ditt barn behöver en tandställning så behöver du inte betala för tandregleringen. Men om ditt barn inte har tillräckliga medicinska behov av en tandställning, och ni ändå vill ha tandställning, får ni själv bekosta tandregleringen. Läs mer om tandreglering här.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

CloseIcon