Tandreglering

Tandreglering eller Ortodonti som det också kallas, är en specialinriktning inom tandvården som handlar om diagnostik, förebyggande och korrigering av felplacerade tänder och käkar samt felställda bettmönster.

Medicinsk skribent: Rebecca Karlström
Visa tider i mitt område
Du kan själv söka och filtrera efter lediga tider via vår söktjänst.
Vi har anslutna tandläkare över hela landet!
Tandreglering

Sneda framtänder i behov av tandreglering

Behandling och lösning

Ortodontister använder tandställning för behandling; de kan även rekommendera avtagbara hjälpmedel som huvudbonader eller tandställningsklossar för att tillsammans hjälpa till att hålla dina tänder där de hör hemma.

Nu för tiden finns det även moderna genomskinliga tandställningar (Clean Aligners och Invisalign) som inte syns när du pratar eller skrattar. Tandvården i Sverige använder sig av båda dessa metoder.

I följande fall kan du vara i behov av en Tandreglering:

 • Om dina tänder vuxit snett/sitter för tätt
 • Om dina tänder inte passar ihop när du biter ihop
 • Ifall gommen eller tandköttet skadas
 • För att rätta till dina tänder av estetiska skäl
 • Ifall dina tänder inte växer fram
 • När något i ditt bett känns fel eller behöver förbättras

 

Boka tid för en Undersökning

Om någon av ovanstående punkter passar in på dina tandproblem bör du boka tid för konsultation och undersökning, oftast behövs en vanlig basundersökning hos en vanlig tandläkare för att se ifall du är i behov av tandställning eller specialisttandvård hos en ortodontist-tandläkare.

Du är välkommen att boka tid på Tandläkare.se genom att fylla i din ort i sökfältet och därefter välja Basundersökning. Där kommer du se olika bokningsbara tider i ditt område som du kan boka direkt.

Du kan också söka på dina favorit-kliniker i sökfältet för att se ifall de har några lediga tider.

Därefter klickar du bara på bokningsknappen och fyller i formuläret där du beskriver för tandläkaren vad ditt ärende gäller. I detta fall; en konsultation för tandreglering.

En basundersökning kostar vanligtvis omkring 500kr men det också ibland finnas sista minuten-tider för tandvård till reducerat pris!

Vad kostar det att göra en Tandreglering?

För barn och ungdomar erbjuder landstinget kostnadsfri behandling för tandvård av bettavvikelser som kan medföra olika funktionella svårigheter eller risk för vävnadsskada till och med året de fyller 23 år.

Behandlingen för en vuxen över 23 år eller för korrigering av estetiska skäl kostar tandvård och en traditionell tandställning från 18 000 till 33 000 kr för en käke och mellan 26 000 till 41 000 kr för båda käkarna.

Om du vill skaffa osynlig tandställning som Invisalign blir det dyrare och går vanligtvis på över 40 000 kr för en käke och 60 000 kr för tandvård och tandställning av båda käkarna.

Vid stora problem med sammanbitning och vid vävnadsskador kan Försäkringskassan stå för en del av kostnaden hos en tandläkare genom sitt tandvårdsstöd.

 

Vad innebär Ortodonti?

Den främsta anledningen till att gå till en ortodontist är densamma för vuxna och barn – för att behandla olika felställningar på tänderna. Eller ett ”dåligt bett” som det även kallas inom tandvård.

Följande punkter kännetecknar en Ortodontist:

 • Ortodontister är experter på specialisttandvård som har lång erfarenhet och är skickliga på att diagnostisera tandproblem som håligheter eller karies. De kan diagnostisera käkledssmärta, temporomandibulära störningar (TMD), sömnapné eller andra problem som har med munnen att göra.
 • De har utbildning i både talterapi och ansiktsrekonstruktion, vilket gör att de får åtgärda käkproblem som kan störa ditt barns förmåga att tugga eller tala normalt.
 • De har de färdigheter och den utbildning som krävs för att de ska kunna placera en persons tänder, käkar, läppar och andra ansiktsstrukturer på rätt sätt för att uppnå hälsosamma raka bett. Behandlingen görs genom att placera metallfästen på tänderna (osynliga tandställningar) som fästs på en tråd för att tänderna ska kunna flyttas.
 • De erbjuder också tjänster för tandvård för vuxna och barn som har ortodontiska problem som inte vill åtgärdas enbart med hjälp av tandställning.
 • Ortodonti kan omfatta applicering av tandtekniska hjälpmedel som nattskydd samt tandskydd.

 

Frågor och Svar om tandreglering

Här kommer svar på vanliga frågor som andra besökare har om tandregleringar.

Fråga 1: Vad ska du göra om dina Tänder Vuxit snett/Sitter för tätt?

Svar: Boka en tid för en basundersökning på Tandläkare.se för att se om du är i behov av tandreglering.

Fråga 2: När bör ditt Barn gå till en Ortodontist?

Svar: Många ortodontister säger att barn bör träffa en ortodontist för konsultation när de permanenta tänderna börjar komma, runt 7 års ålder. Vid den här åldern blir problem som ojämnt bett och trängningar uppenbara och det kan vara läge att skaffa tandställning.

Fråga 3: Hur lång tid tar en Tandreglering?

Svar: Det kan ta allt ifrån ett par månader upp till 3 år att reglera dina tänder. Detta kommer din tandläkare att gå igenom med dig noggrant före behandling.

Fråga 4: Vad kostar en Tandreglering?

Svar: Behandlingen är i de flesta fall kostnadsfri fram tills 1a januari det året du fyller 24 år, sedan kan kostnaden variera från 18 000 kr – 60 000 kr.

Fråga 5: Vad händer med kostnaden ifall din tandreglering inte är färdigbehandlad innan året du fyllt 24 år?

Svar: Folktandvården kommer stå för kostnaden tills du är färdigbehandlad ifall det beror på bristande resurs från deras sida. Annars får du stå för resterande kostnad på egen hand.

Fråga 6: Vad bör du tänka på i väntan på en tandreglering?

Svar: Det är vanligt att tänderna flyttar på sig ytterligare när du väntar på att påbörja din behandling. Det är ingen fara, även om det kan kännas trängre mellan tänderna och det därför kan vara svårare att hålla rent. Vi rekommenderar att du pratar med en tandhygienist för att få tips och råd hur du gör detta på bästa sätt för just dina tänder.

 ID skribent och granskare
Skribent och granskare

Publicerad: 2021-05-10
Senast uppdaterad: 2021-05-10
Medicinsk skribent: Rebecca Karlström
Faktagranskare: Sepide Hajitaheri, Farmacie kandidatexamen, Uppsala Universitet
Ansvarig utgivare: Sepide Hajitaheri, COO