Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Korsbett

Det finns en rad olika typer av bettavvikelser. Den här artikeln hjälper dig att förstå vad ett korsbett är, vilka tecken du ska leta efter när du diagnostiserar ett korsbett och hur du ska behandla det. Kvalitativ ortodontisk vård från en auktoriserad, erfaren ortodontist kan hjälpa dig att få ett vackert leende och ett korrekt bett.
Korsbett exempel
Korsbett som indikeras med den lila linjen.

Vad är ett Korsbett?

I stället för som i ett korrekt bett, där de övre tänderna sitter tätt över de nedre tänderna med ett mycket litet överbett, uppstår ett korsbett eller underbett när de nedre tänderna sticker ut förbi de övre tänderna, antingen i framtänderna eller i de bakre tänderna.

Korsbett kan orsakas av antingen placeringen av dina tänder, placeringen av din käke eller en kombination av båda.

Det finns två olika typer av korsbett:

 • Bakre korsbett innebär att gruppen av nedre tänder längst bak i munnen sticker över tänderna i överkäken.
 • Främre korsbett innebär att gruppen av tänder längst ner i munnen sticker över tänderna i överkäken.

Ett korsbett förväxlas ofta med ett underbett, men det är en helt annorlunda bettavvikelse och kräver en annan behandling. Vid ett korsbett är tanden eller tänderna något framskjutna, men inte hela käken. Ett underbett är när de nedre tänderna och käken ligger framför de främre tänderna och käken. Genetiska faktorer orsakar vanligtvis ett underbett. Det är också en allvarligare form av bettavvikelse än ett korsbett.

Orsaken till Korsbett

Orsaken till ett korsbett kan bero på genetiska faktorer, onormal tandframträngning, långvarig andning genom munnen och vanor under barndomen.

Genetik

Den främsta orsaken till korsbett är genetisk. Vissa människor föds med en större underkäke och en mindre överkäke.

Eftersom smala gommar och tänder kan relatera kan det resultera i ett korsbett när tänderna börjar växa in. Om så är fallet kan en ortodontist rekommendera en tillväxtmodifieringsanordning. Anordningen breddar barnets överkäke tidigt för att förbereda för ortodontisk behandling när de permanenta tänderna börjar växa in.

Andning genom munnen

Andning genom munnen kan förändra ansiktstillväxten och sker vanligtvis under sömnen. Om ett barn redan har en liten överkäke och andas i munnen har det ännu större chans att utveckla ett korsbett.

Fördröjd utbrytning av permanenta tänder

Överbehållna tänder är mjölktänder som har lossnat men som sedan dras tillbaka in i tandköttet, vilket förhindrar framväxten av permanenta tänder. Om detta inträffar i överkäken bör tanden dras ut för att förhindra ett korsbett med tanden eller tänderna i underkäken.

Om den permanenta tanden bryter ut och orsakar ett korsbett är ortodontisk behandling nödvändig för att flytta tanden till rätt läge

Barndomens vanor

Sugvanor kan förändra käkens tillväxt hos barn. Dessa vanor inkluderar sugande på tummen, sugande på fingret, dåliga tuggvanor och överdriven användning av flaska eller napp.

Symtom för Korsbett

Det är ganska vanligt att människor föds med bettavvikelser. Symtomen kan variera stort från ganska harmlösa, till mer allvarliga symptom.

Korsbett kan hindra käkarna från att stänga ordentligt, vilket gör det svårt att äta och tala. Situationen kan till och med ha psykologiska effekter och kan göra att du förlorar ditt självförtroende.(1)

Vanligt symtom som förekommer för korsbett:

 • Smärta i käken eller tänderna
 • Karies
 • Sömnapné
 • Temporomandibulär dysfunktion (TMJ) som innebär att lederna i käkarna inte fungerar korrekt
 • Frekvent huvudvärk
 • Svårigheter att tala eller bilda vissa ljud
 • Smärta i käk-, nack- och axelmusklerna
 • Om du ofta råkar bita dig i insidan av kinden och tungan när du talar eller äter

Boka Tandläkartid för ditt Korsbett

Som du ser kan korsbett ha många negativa effekter på din munhälsa och ditt välbefinnande, så om du har några bekymmer är det bäst att du bokar en tid med en tandläkare som kommer att undersöka ditt bett och ge dig de bästa råden för dig och ditt leende.

Klicka här för att boka lediga tandläkartider alla dagar i veckan, snabbt och enkelt!

Behandling av Korsbett

Det är viktigt att du får behandling om du har korsbett eftersom det annars kan leda till att käken växer felaktigt, vilket så småningom resulterar i att ena sidan av käken växer sig större. Denna felaktiga tillväxt påverkar hela strukturen på ansiktet.

Om det inte behandlas påverkar ditt korsbett inte bara estetiken på ditt leende utan leder också till farliga tandkomplex.

Olika behandlingar för korsbett:

 • Hos barn och tonåringar behandlas ofta bakre korsbett genom att man breddar de övre tänderna och käken. Behandlingen utförs med speciella apparater eller tandställning beroende på personen
 • För mildare fall av korsbett hos tonåringar och vuxna kan korsbett behandlas med tandställning eller Invisalign
 • Korsbett på framtänderna behandlas oftast med tandställning eller särskild tandreglering

I sällsynta fall är korsbett så allvarliga att omfattande käkkirurgi kan behövas. Målet med käkkirurgi är att återställa och anpassa din käke korrekt. Medan den läker kan du behöva få ytterligare behandlingar, till exempel tandställning, för att se till att korsbettet är fixerat.

De Vanligaste Bettavvikelserna

Bettavvikelser kan i vissa fall ses redan i 3 års ålder och dessa kan bestå även i det permanenta bettet ifall de lämnas obehandlade.

De 3 vanligaste bettavvikelserna är:

Frontalt Öppet Bett

Ett öppet bett innebär att det finns ett synligt avstånd mellan de övre och nedre framtänderna. Detta har ofta sitt ursprung från barndomen och orsakas av ett ogynnsamt beteende eller av genetiska orsaker. (2)

Korsbett

Ett korsbett är en bettavvikelse som innebär att över- och undertänderna inte sitter ihop eller biter i fel läge.

Stort Överbett

Ett stort överbett innebär att framtänderna i överkäken biter för långt framför framtänderna i underkäken. Detta är mycket vanligt, hela 20% av sveriges unga befolkning har ett stort överbett över 4 mm.(3)ID skribent och granskare
Skribent och granskare

Publicerad: 2021-10-26
Senast uppdaterad: 2021-10-26
Medicinsk skribent: Rebecca Karlström
Faktagranskare: Sepide Hajitaheri, Farmacie kandidatexamen, Uppsala Universitet
Ansvarig utgivare: Sepide Hajitaheri, COO

Referenser
Referenser

 1. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov “Cross-bite and oral health related quality of life in young people”, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24373852/ (hämtad 2021-10-26)
 2. internetodontologi.se “Stora överbett hos barn”, https://www.internetodontologi.se/ortodonti/stora-overbett-hos-barn/ (hämtad 2021-10-26)
 3. internetodontologi.se “Stora överbett hos barn”, https://www.internetodontologi.se/ortodonti/stora-overbett-hos-barn/ (hämtad 2021-10-26)

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

CloseIcon

Svar på vanliga frågor om korsbett

 • Hur lång tid tar det att behandla korsbett?

  PlusIcon
  Behandlingstiden för vuxna och barn varierar kraftigt beroende på hur allvarligt korsbett är. Det kan ta mellan 18 månader och 3 år att korrigera ett korsbett.
 • Kan Invisalign användas för att korrigera korsbett?

  PlusIcon
  Ja, Invisalign är en utmärkt form av ortodontisk behandling för att korrigera ett korsbett när det används som ett verktyg i händerna på en skicklig ortodontist. Din ortodontist kommer att använda 3D-modellering för att utforma en Invisalign-behandling som på ett säkert och exakt sätt flyttar dina tänder till rätt positioner. Fördelen med invisalign är att det diskreta utseendet som gör att de nästan är osynliga när de bärs.
 • Kan en tandställning användas för att korrigera korsbett?

  PlusIcon
  Ja, tandställning är en utmärkt behandlingsmetod för att korrigera korsbett eller underbett. Tandställning av metall eller keramik kan båda användas för att på ett säkert och effektivt sätt flytta tänderna till rätt position. Ortodontister har stor erfarenhet av att behandla alla typer av korsbett och använder specialiserad teknik för att noggrant korrigera detta problem, med bestående resultat.