Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Missfärgade tänder

Alla människor har olika färgton på sina tänder – och med åren är det vanligt att tänderna mörknar. Missfärgning av tänderna kan orsakas av starka färgämnen som finns i en del mat, dryck och tobak. Vissa sjukdomar och mediciner kan också ha en inverkan på emaljens färg.

Förebygg missfärgade tänder

Om du är noggrann med tandhygienen kan du undvika djupare missfärgningar. Samma sak gäller om du undviker produkter som är mörka och som innehåller starka färgämnen som kaffe, te, rödvin, soja, vissa kryddor och tobak. Regelbundna besök hos tandhygienisten där plack och beläggningar tas bort är också en god hjälp.

Behandling

Missfärgningar som sitter djupt kan man inte få bort enbart med hjälp av tandborste och tandkräm. Oftast krävs då någon form av tandblekning.

Ta alltid kontakt med din tandläkare om du funderar på att bleka dina tänder. Du bör även konsultera med din tandläkare om du funderar på att påbörja en behandling på egen hand. En del produkter är nämligen starka och kan skada slemhinnor och emalj. De blekmedel som används inom tandvården skadar inte tänderna utan tar på ett skonsamt sätt bort missfärgningarna.

Tänk dock på att:

 • Om du har ilningar i tänderna eller frätskador på grund av mycket sur mat är det inte bra att påbörja en blekning eftersom det finns risk att ilningarna förvärras.
 • Du bör inte bleka tänderna om du är gravid eller ammar.
 • Idag kan man hitta många billiga produkter som sägs bleka tänderna, men som är skadliga. Fråga därför alltid din tandläkare.

Metoder

Hos din tandläkare kan du få hjälp att hitta en blekmetod som passar dig. Har du missfärgade fyllningar sedan tidigare måste de göras om för att du ska få ett bra resultat.

Plastskenor med blekmedel i fjorton dagar

Den vanligaste och billigaste blekmetoden är att man gör en avgjutning av tänderna hos tandläkaren. Avgjutningen används till att göra två mjuka plastskenor som man får med sig hem.

Plastskenorna använder man sedan själv hemma några timmar varje dag i cirka fjorton dagar tillsammans med ett rekommenderat blekmedel. Tandläkaren ger noggranna instruktioner för hur blekningen går till. Det är viktigt att gå på efterkontroll när blekningen är avslutad för att kontrollera att allt gått som man tänkt.

Tandblekning med skenor gör inte ont, men efter en behandling kan det ila något i tänderna. Detta brukar i regel gå över efter några veckor.

Laserblekning – dyrare men snabbare

En snabbare metod för att få bort missfärgningar på tänderna är laserblekning. Metoden kostar lite mer men kräver inte mer än en kortare behandling.

Varje tand penslas med en gel och blir sedan belyst i ett antal intervaller. Vissa personer känner av ilningar i tänderna något dygn efter behandlingen. Viktigt innan blekningen påbörjas är att tandköttet är friskt och eventuell tandsten borttagen. Efter en laserblekning bör man under de närmsta dagarna undvika mat som ger missfärgningar eftersom tänderna då är extra känsliga.

Ibland kan en tand missfärgas på grund av att pulpan har skadats. Missfärgningen ligger då inne i tanden. För att bleka en skadad tand borras tanden upp från baksidan och fylls med blekmedel. När behandlingen efter en till två veckor gett önskat resultat fylls tanden igen med en plastfyllning.

Resultat och kostnad

Resultatet av en blekning påverkas av hur tänderna sköts. Tandborstning spelar en stor roll.

Det är också viktigt att regelbundet besöka en tandhygienist för att få hjälp att ta bort plack och beläggningar som man inte lyckas få bort själv. Att dra ner på produkter som bidrar till missfärgningar på tänderna är också en god hjälp.

Eftersom blekning av tänder är en estetisk behandling ingår inte detta i tandvårdsförsäkringen. Man bekostar hela behandlingen själv.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

Boka tandläkare nära dig – till bästa pris

CloseIcon