Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

8 tips för hur du behandlar vita fläckar på tänderna

Vita fläckar på tänderna kan bero på flera olika saker. Dålig tandhygien, dental fluoros, emaljstörningar eller hög konsumtion av sura och sockrade produkter. Trots att fläckarna påverkar utseendet, är det oftast inget man behöver oroa sig för. I denna artikel går vi igenom olika sätt att få bort och förebygga vita fläckar på tänderna.

Behandling

1. Microabrasion av emaljen

En av de mest vanliga behandlingsmetoderna är microabrasion. Vid microabrasion används en pasta som innehåller en syra och slipmedel. Pastan appliceras på tänderna och får verka en kort stund. Sedan spolas tänderna rena. Behandling är enkel och icke-invasiv, och går relativt snabbt.

2. Tandblekning

Tandblekning är en annan enkel behandlingsmetod. Det finns olika typer av behandlingar och du kan välja att göra en tandblekning hos en tandläkare eller på egen hand hemma. Konsultera först med en tandläkare om du väljer att bleka tänderna på egen hand hemma.

3. Skalfasader

Tunna porslinfasader som skyddar tänderna kan placeras på tandytan för att dölja vita fläckar och andra missfärgningar. När du väl fått dina fasader så finns det en del saker att tänka på. Dels ska du använda en tandkräm som inte innehåller slipmedel. Det är även viktigt att inte belasta tänderna för hårt; bit inte på naglarna och tugga inte på kärnor. Många som har skalfasader behöver även sova med en bettskena för att minska slitaget.

4. Fluorbehandling

Om problemet beror på att emaljen inte är fullt utvecklad kan du få genomgå en fluorbehandling. Under behandlingen appliceras fluor på dina tänder som stimulerar emaljbildning.

Förebyggande åtgärder för vita fläckar på tänderna

5. Använd fluorfritt vatten för bebisar

Om din bebis huvudsakligen matas med mjölkersättningsmedel bör du använda vatten fritt från fluor när du förbereder mjölken. Detta förhindrar ansamling av fluor i tänderna.

6. Använd rätt mängd tandkräm

Att använda fluortandkräm är den enskilt viktigaste saken man kan göra för att bibehålla en god tandhälsa. Men som mycket annat, kan för mycket av det goda få motsatt effekt.

Att använda rätt mängd fluortandkräm är därför viktigt för att undvika vita fläckar på tänderna – i synnerhet när det gäller barn.

Barn under tre år bör använda en klick tandkräm lika stort som ett riskorn. För barn över tre år bör storleken inte överstiga en ärta.

Som förälder är det även viktigt att se till att barnet spottar ut tandkrämen istället för att svälja den.

7. Minska konsumtionen av sura och sockrade produkter

Tandemaljen tar skada av mat och drycker som är sura och innehåller mycket socker. Dessutom ökar risken för karies, hål i tänderna. För att minska risken för fläckar på tänderna bör du därför konsumera mindre sura och sockrade produkter, och samtidigt dricka vatten.

Exempel på produkter:

 • Juice, läsk och sportdrycker
 • Godis
 • Frukt, i synnerhet citrusfrukter

8. Gå till tandläkaren regelbundet

Utöver de sju ovanstående tipsen är regelbundna besök hos tandläkaren ett mycket bra sätt  att undvika vita fläckar på tänderna och för att bibehålla en god tandhälsa.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

CloseIcon