Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Porslinsfasader

Om emaljen är missfärgad eller om tandraden är ojämn kan du få porslinsfasader (skalfasader) för att få tänderna att se jämnare och vackrare ut. Under behandlingen klistras ett tunt skal av genomskinligt porslin på den befintliga tanden. Skalet läggs en bit in under tandköttskanten och täcker tandens framsida.

Var?
Stockholm
Arrow Down
Behandling?
Akuttid
Arrow Down
När vill du gå?
Från idag
Arrow Down
Hitta tid
SearchIcon

Så går behandlingen till

För bästa resultat bleks tänderna innan de nya fasaderna limmas på.

Är det trångt mellan tänderna brukar man slipa ner det yttersta emaljlagret på tanden för att ge plats åt den nya fasaden. Men om tänderna är små och det finns gott om plats behöver tänderna inte slipas.

När förarbetet är klart gör man ett avtryck av tänderna som ska behandlas. En modell tas fram och skickas till ett tandtekniskt laboratorium. Fasaderna framställs med hjälp av en dator. Porslinsfasaderna limmas sedan fast på tändernas framsida med ett mycket starkt lim.

När en porslinsfasad sitter fast på tanden märks den inte och det är mycket ovanligt att den lossar. Skulle detta hända är det viktigt att du sparar fasaden så att den kan sättas på plats igen.

Fördelen med porslinsfasader

Porslinsfasaden är ett bra alternativ till vanliga kronor. Fördelen med en fasad i stället för en krona är att den underliggande tanden tar mindre skada vid behandlingen.

Porslinfasader före och efter

Före och efter porslinfasader.

När krona kan vara bättre

Om du har tandköttsinflammation eller någon tandsjukdom behöver denna behandlas innan du överväger montering av tandfasader. Ibland ger kronor ett bättre resultat. Gnisslar du tänder eller biter ihop hårt ökar risken att fasaderna går sönder eller lossnar.

Om tanden som ska behandlas är delvis borta brukar man välja en tandkrona istället för en porslinfasad.

Rådgör med din tandläkare för att hitta rätt behandling för just dig.

Tänk på detta med porslinfasader

 • Om flera tänder behandlats med porslinsfasader kan det vara en idé att använda en bettskena på natten för att undvika onödigt slitage
 • Undvik att tugga på kärnor, bita på naglarna eller belasta tänderna hårt
 • Använda en tandkräm utan slipmedel
 • Ha en noggrann munhygien

Porslinsfasader – utvecklad teknik

Historiskt sett har tandläkarna bara haft tillgång till ett halvgenomskinligt material. Formen på tänderna har kunnat förbättras men materialets begränsningar har gjort det svårt att få fram ett helt naturligt utseende.

Med dagens teknik får porslinsfasaden tack vare en bättre reflektion exakt samma färg som de övriga tänderna i munnen. I jämförelse med andra material på marknaden står sig porslinet dessutom bra mot nya missfärgningar.