Stäng 

Tandvårdsbidraget som du kan ha missat

Många patienter utnyttjar inte sitt tandvårdsbidrag. Detta för att de inte känner till bidragen. Sedan 2008 har hela sju miljarder kronor förblivit outnyttjade.

Man på tandläkarundersökning.

Fram till det år du fyller 29 år och från och med det år du fyller 75 får du 300 kronor i bidrag per år. Mellan 30-74 får du 150 kronor i bidrag per år. Alla åldrar har dessutom ett högkostnadsskydd.

Varje år du går till tandläkaren får du ett bidrag på 150-300 kronor beroende på hur gammal du är. Dessutom har du rätt till ett högkostnadsskydd där all tandvård över 3000 kronor subventioneras med 50 procent, och tandvård över 15 000 subventioneras med 85 procent. Men många känner inte till bidragen och missar därför att utnyttja dem.

Sedan 2008 har sju miljarder kronor förblivit outnyttjade, detta enligt statistik från Försäkringskassan som Ekot i Sveriges Radio tagit del av.

Riksrevisionen har i en tidigare granskning konstaterats att reformen inte har fungerat helt och att målen bara uppnåtts till viss del. Detta uppger Tv4 Nyheterna.

Enligt Tandvårds- och Läkemedelsverke så ska reglerna bli enklare från och med första september. Dessutom så kommer patienter att få subventioner för fler behandlingar.