Stäng 

Så slipper du tandläkarborren

En ny metod utvecklad vid Kings College i London reparerar hål i tänderna med en svag elektrisk ström som patienten inte känner alls.

En tandläkarstol

Tandläkare och forskare vid Kings College har utvecklat en ny metod som i framtiden kan ersätta tandläkarborren. Metoden Electrically Accelerated and Enhanced Remineralization (EAER) utnyttjar en svag elektrisk ström som triggar igång kroppens naturliga processer för att bilda kalcium- och fosfatjoner. På så sätt reparerar kroppen själv hål i tänderna.

– Bedövningssprutor och tandläkarborrar ger upphov till rädsla, stress och smärta. Dessutom får det människor att undvika att gå till tandläkaren för kontroll säger Chris Longbottom, en av tandläkarna som tagit fram den nya tekniken.

EAER kan användas för att reparera karies men även för att få mindre skador på tänderna att reparera sig självt. På sikt hoppas man kunna använda tekniken till rotfyllningar och tandblekning också. Men än så länge har inga kliniska studier utförts så det kan ta ytterligare två år innan det nya instrumentet är ute på marknaden.