Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Estetisk tandvård – inte bara ett snyggare leende

Var?
Stockholm
Arrow Down
Behandling?
Akuttid
Arrow Down
När vill du gå?
Från idag
Arrow Down
Hitta tid
SearchIcon

Vad är estetisk tandvård?

Estetisk tandvård, eller kosmetisk tandvård innebär att tänderna, munnen och ditt leende får ett förändrat utseende. Med hjälp av estetisk tandvård kan du korrigera tändernas form, storlek men också färgen på tänderna. Det innebär dessutom att du kan ändra positionen på tänderna vid ojämn tandrad.

Estetisk tandvård är mycket mer än ett snyggare leende, det kan ge dig en rad hälsofördelar, dels bidra till att du känner mindre stress i social sammanhang och att sänka blodtrycket.

Olika estetiska behandlingar

Alla kan säkert hitta något som de stör sig på med sina tänder men lider du mycket av det finns det flera estetiska behandlingar du kan prova. Många undviker att korrigera avvikelserna av ekonomiska skäl och går runt med det hela livet, men det finns idag många olika behandlingar i olika prisklasser.

De vanligaste korrigeringarna är:

 1. Tandblekning med laser eller med individuellt anpassade skenor som används med blekningsgel.
 2. Tandfasader är vanligt om en tand är skadad eller om en del av tanden lossnat. När tandraden är ojämn är det vanligt med transparenta tandställningar.
 3. Tandställning, finns fler varianter i olika prisklasser.

Här är några av de vanligaste estetiska behandlingarna för tänderna:

Tandfasader
Tandfasader i porslin är ofta en långvarig och relativt enkel lösning för många som är missnöjda med formen och utseendet på tänderna. Om de är sneda, spruckna eller missfärgade är porslinsfasader vägen till ett nytt vackert leende igen. Denna behandling är dock mer kostsam än andra. Ett billigare alternativ är plastfasader, dock är hållbarheten sämre än porslinsfasader. Du kan läsa mer om tandfasader här.

Tandblekning
Om du lider av gulaktiga tänder kan du effektivt göra en tandblekning. Det bästa är att göra den hos tandläkaren för att snabbt och effektivt få bästa resultatet.

Tandblekning tre olika metoder:

 1. Tandblekning som du kan göra hemma (finns att köpa på bla Apotek)
 2. Tandblekning hos tandläkare (Brilliant Smile är vanligast)
 3. Tandblekning med tandskena som tas fram av tandläkaren men som du utför själv hemma under cirka en vecka.

Byta ut missfärgade fyllningar
Gamla fyllningar kan med tiden bli missfärgade av det du äter och dricker. För att få ett renare och fräschare intryck kan du byta ut de missfärgade fyllningarna och ersätta de med nya som matchar tändernas nyans. Planerar du att göra en tandblekning bör du bleka tänderna innan du byter ut fyllningarna eftersom blekningen inte är lika effektiv på själva lagningsmaterialet som på tänderna. Det kan annars ge ett ojämnt resultat.

Tänder med frätskador
Frätskador på tänderna brukar ge upphov till ilningar och att tandköttet drar sig tillbaka så att tandroten blir synlig. Större frätskador kan du behandla med hjälp av plastfyllningar som fästs på vissa delar av tanden. Om frätskadorna är mycket stora behövs tandkronor för att rädda tanden Om tandkronor blir aktuellt för dig, innebär det flera behandlingar under en längre tid.

Gluggar
Gluggar eller glipor mellan tänderna är vanligt, speciellt hos yngre men många vuxna har också glipor mellan tänderna. Det finns flera alternativ för att justera gluggar, oftast är tandställning det mest effektiva. Numera finns “Invisalign” som är en populär tandreglering, dels för att skenorna som används är genomskinliga och för att de är löstagbara.
Det finns även andra billigare alternativ, såsom den klassiska fasta tandställning med räls, även “Incognito” där rälsen istället fästs på tandradens insida.

Hitta estetisk tandläkare

Det finns många specialister på estetisk tandvård och här på Tandläkare.se kan du snabbt hitta och boka en tid till dem. Följ nedan steg om du vill boka en tid:

 • I sökfältet kan du skriva in estetisk tandvård, då kommer bokningsbara tider att visas i en lista hos tandläkare som erbjuder det i ditt område.
 • Om du vet vilken behandling du behöver kan du välja exempelvis Tandblekning i menyn och då ser du lediga tider i listan bredvid som du enkelt kan boka.
 • Några tandläkare erbjuder kostnadsfri konsultation, exempelvis tandvårdskedjan Aqua Dental som du kan boka tid hos här på Tandläkare.se.