Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Tandvårdsrädsla hos vuxna

Rädsla inför ett besök hos tandläkaren är mycket vanligt. Ibland är det så illa att man helt undviker att gå till tandläkaren trots tandvärk eller tandsjukdom. Att gå på regelbundna kontroller hos en tandläkare är nödvändigt om du vill behålla en god tandhälsa livet ut. Har du tandläkarskräck så finns det hjälp att få.

Vad det kan bero på

Orolig kvinna tandvårdTandvårdsrädsla beror ofta på att du upplever att du inte har kontroll över situationen. Människor som lider av tandvårdsrädsla beskriver ofta att de känt sig tvingade till en behandling utan någon möjlighet att påverka. Ibland beror rädslan på tidigare negativa upplevelser. Det är viktigt att prata med tandläkaren om hur du känner inför ett tandläkarbesök. Oftast är det inte tandläkaren man är rädd för utan behandlingen.

Pratar du igenom behandlingen med din tandläkare finns det möjlighet att påverka och förstå det som händer. Lokalbedövning kan göra att det inte känns någonting när tandläkaren borrar eller gör andra ingrepp i munnen.

Smärta är en subjektiv upplevelse och dess nivå kan påverkas av rädsla efter tidigare negativa upplevelser hos tandläkare.

Hjälp som du kan få

Idag kan du få hjälp med tandvårdsrädsla med hjälp av tandvårdsstödet. Priset för en behandling är samma som för vanlig sjukvård och ingår i sjukvårdens högkostnadsskydd. För att behandlingen ska gälla krävs ett samarbete mellan tandvården och en psykolog eller psykoterapeut.

Genom övningar och samtal arbetar man för att vända de negativa upplevelserna till positiva. Eftersom man ofta spänner sig när man är rädd gör man avslappningsövningar och tankeövningar för att få kroppen att reagera annorlunda.

Behandlingsformer

En vanlig behandlingsform kallas systematisk desensibilisering. Terapeuten och tandläkaren arbetar då tillsammans med tillvänjning och avslappning. En övning kan vara att träna på att slappna av i tandläkarstolen när tandläkaren utför enkla behandlingar som exempelvis polering. Ju tryggare du blir i situationen desto mer får tandläkaren lov att göra.

Det är viktigt att du upplever att det går att säga stop om det blir för jobbigt. Vid extrem tandvårdsrädsla kan en behandling utföras under narkos. En sådan behandling räknas inte som botemedel mot tandvårdsrädsla, men i ett akut läge kan detta vara aktuellt.

Ibland kan till och med tandvärken från hål i tanden och liknande fungera som en pushade faktor och övertyga personen att söka hjälp för att smärtan ska försvinna.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

CloseIcon