Tandläkare

Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Tandvårdsrädsla hos barn

Många barn är rädda för att gå till tandläkaren. En del är så rädda att de vägrar att gå på de regelbundna kontrollerna, men det finns hjälp att få.

Vad tandläkaren kan göra

Om du misstänker att barnet tycker att det är jobbigt och mår dåligt inför ett tandläkarbesök är det viktigt att prata om detta med tandläkaren. Då kan du boka in lite extra tid vid besöket för att bara prata. Det är viktigt att komma till rätta med tandvårdsrädsla i ett tidigt skede.

Barn och unga i Sverige har generellt god tandhälsa eftersom de regelbundet går till tandläkaren. I vuxen ålder kan tandvårdsrädsla göra att du undviker att gå på regelbundna kontroller. Detta påverkar tandhälsan i stor utsträckning.

Hur det går att undvika

Om barn får ett positivt första möte med tandvården minskar risken för framtida tandvårdsrädsla. Det kan vara bra att inleda med smärtfria behandlingar som rengöring och polering. Går barnet till tandläkaren regelbundet blir tandvård ett inslag som naturligt ingår i livet.

Smärtstillande

Smärta och tandvärk är en av de vanligaste orsakerna till tandvårdsrädsla. Därför försöker man idag använda bedövningssalvor innan man bedövar med spruta. Ibland används smärtlindrande tabletter och lugnande medicin för att barnet inte ska koppla ihop tandläkarbesöket med något plågsamt. Medicinen kan i vissa fall göra att barnet domnar bort och inte kommer ihåg behandlingen.

Efter en sådan behandling behöver barnet lite extra tillsyn under några timmar för att i lugn och ro komma tillbaka.
Om barnets tänder är rejält skadade eller om barnet har en funktionsnedsättning och därför inte kan förstå vad som ska ske kan det behövas narkos vid en behandling. Målet är dock alltid att barnet ska kunna gå till tandläkaren och känna sig trygg i vaket tillstånd.

Barn med kommunikationssvårigheter

Barn med funktionsnedsättningar eller kommunikationssvårigheter behöver extra tid. Vid svårigheter att uttrycka sig kan ett besök hos tandläkaren bli en skräckupplevelse. Ibland kan det vara bra att få gå till tandläkaren och bara prata en gång. När barnet börjar känna sig trygg med miljön kan man börja med en enklare behandling.

Vad du kan göra hemma

Hemma kan du hjälpa barnen med tandborstningen och därmed undvika tandsjukdomar som gör ont att behandla. Det kan vara bra att ta god tid på er när ni ska gå till tandläkaren. Har ni tid på er i väntrummet kan ni kanske hinna läsa något avdramatiserande om själva tandläkarbesöket.

Om barnet eller föräldrarna inte har förtroende för en tandläkare är det oftast bäst att byta. Trygghet i starten är en grund för att du ska fortsätta att gå till tandläkaren som vuxen.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

CloseIcon