5 tips för dig som lider av tandvårdsrädsla

Att känna rädsla och ångest inför ett tandläkarbesök är vanligt både bland barn och vuxna. Vi hjälper dig att övervinna din rädsla, med fem användbara tips!
Visa tider i mitt område
Du kan själv söka och filtrera efter lediga tider via vår söktjänst.
Vi har anslutna tandläkare över hela landet!

Liten flicka som döljer sina ögon med sina händer för att illustrera rädsla

1. Berätta om din tandvårdsrädsla

Berätta om din oro när du bokar din tandläkartid. Vissa tandläkare är specialiserade på att behandla patienter med tandvårdsrädsla – kanske finns den kompetensen på just din lokala tandvårdsklinik? Det kan även vara en bra idé att skriva ner dina rädslor, för att få en tydligare överblick över vad det är som oroar dig. På så vis blir det även lättare att förklara din situation för din tandläkare.

2. Be om lugnande medel

Om du lider du av allvarlig tandvårdsrädsla kan det vara aktuellt med lugnande medel inför behandlingen. Det minskar din oro och ängslan. Diskutera detta med din tandläkare, och förklara att du önskar det om du känner att det är aktuellt för dig.

3. Ha med sällskap och kom i tid

Be en vän, familjemedlem eller någon annan du känner dig trygg med att följa med dig. Förklara för din tandläkare att det gör dig lugnare att ha sällskap. Gå till kliniken i tid, sätt dig i väntrummet och försök att komma ner i varv en stund innan behandlingen.

4. Lyssna på något du tycker om

Ta med dig hörlurar och något att lyssna på under behandlingen. En bra ljudbok, en podcast eller kanske lite lugnande musik? Att minska ljuden under behandlingen kan ge en lugnande effekt.

5. Skäms inte för din rädsla

Skäms inte för din rädsla – kom ihåg att din tandläkare har träffat många andra patienter som upplever samma rädsla och oro som du. Var inte rädd för att fråga eventuella frågor eller be om en paus när du behöver det. Kom ihåg att tandvård är något positivt för dig och din kropp!


Är du redo att övervinna din rädsla? Boka tid redan idag hos en tandläkare nära dig!

Vill du veta mer? Läs mer om vad tandvårdsrädsla kan bero på.