Tandläkare

Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

När din tandställning gått sönder

En tandställning är tillverkad för att utstå daglig påfrestning. Dock kan det hända att någon komponent går sönder. Om det sker, är det viktigt att du snabbt kontaktar din klinik för att få den lagad. Men vid situationer där detta inte är möjligt, till exempel när du är utomlands, finns det saker du själv kan göra.

En fast tandställning består av olika delar och under behandlingstiden kan någon av dessa delar gå sönder. Risken för att tandställningen går sönder är störst i början av behandlingen då metalltråden (bågen) som används är tunn och tar lättare stryk.

När bågen går sönder

Om bågen gått av är det viktigt att kontakta din klinik så snart som möjligt för att få en ny. Under tiden bör du använda en bit vax eller sockerfritt tuggummi på trådänden för att undvika att den sticker mot kinden eller andra delar av munnen.

I andra fall kan bågen istället böjas eller glida åt sidan. Då kan du försöka räta ut eller föra tillbaka den försiktigt med ditt finger.

När fästet lossnar

Har du en fast tandställning kan fästet som sitter på tanden lossna. Dock är det inte alltid du märker av det. Det är därför viktigt att du kontrollerar tandställningen dagligen.

Om ett fäste lossnat kan du antingen låta den vara eller försöka ta bort den med en pincett, beroende på om du störs av den. Väljer du att ta bort den så bör du placera ett sockerfritt tuggummi som skydd. Därefter bör du kontakta din klinik för att få den lagad.

När du har problem med din fasta retainer

Efter en tandregleringsbehandling måste du använda en retainer för att undvika att tänderna återgår till sin ursprungliga position. Men precis som med en tandställning kan även retainern gå sönder.

Om din fasta retainer går sönder kan du låta den vara om du inte störs av den och kontakta din klinik. Men om den orsakar smärta kan du försiktigt ta bort den störande delen med en nagelsax. Kontakta sedan din klinik.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

CloseIcon