Skötselråd för äldre

I takt med att vi blir äldre förändras även våra tänder. En god tandhälsa bland äldre kräver därför att vi sköter dem extra noga.
Visa tider i mitt område
Du kan själv söka och filtrera efter lediga tider via vår söktjänst.
Vi har anslutna tandläkare över hela landet!

Tandvård för äldre

Ju äldre vi blir desto skörare blir tänderna. Dessutom blir tänderna mer stela och risken för att de går sönder ökar. Skörheten leder även till att de missfärgas lättare. Hos en del äldre är hela eller delar av tandemaljen på tuggytorna bortnött.

Munhygien

Att sköta sin mun- och tandhygien är viktigt – oavsett ålder. Men för äldre är det extra viktigt att ta göra rent tänderna och munnen.

  • Borsta tänderna med en mjuk tandborste efter frukost och innan sängdags. Byt tandborste ofta. En eltandborste kan ger ofta bättre resultat.
  • Komplettera med tandtråd eller mellanrumsborste för att göra rent mellan tänderna.
  • Använd munskölj med 0.2 % fluor.

Kost

Ät dina måltider jämt fördelade under dagen. Att småäta och konsumera sura och sötade produkter som läsk ökar risken för karies.

Direkt efter varje måltid bör du skölja din mun med vatten eller sockerfritt tuggummi som gärna innehåller fluor. Om du inte har möjlighet att fördela måltiderna jämt över dagen eller blivit ordinerad näringsdryck bör du skölja  munnen med natriumfluorid eller vatten efter varje tugga/intag.

Fluor skyddar

Fluor reparerar kariesskador och skyddar tänderna mot nya kariesangrepp. Därför är det viktigt att borsta tänderna med en fluortandkräm.

Det finns en rad andra produkter som innehåller fluor, och som rekommenderas att man använder – i synnerhet om man är äldre.

Tuggummi, munskölj, sugtabletter och tandtråd med fluor finns att köpa receptfritt på apotek.

Det finns även produkter såsom geler och tandkräm med extra högt innehåll av fluor och kan fås på recept. Dessa produkter ingår i högkostnadskyddet för läkemedel.