Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Huskurer mot dålig andedräkt

Vare sig du har tillfällig eller långvarig dålig andedräkt kan du få hjälp av enkla huskurer. Dock har det gjorts för lite forskning på vilka som fungerar bäst. I denna artikel går vi igenom huskurer som ofta rekommenderas.

Tugga på örter, kryddor och kaffebönor

Örter och kryddor som persilja, dillblad och mynta kan hjälpa mot dålig andedräkt. Gröna blad innehåller klorofyll som är bakteriedödande. Det kan förklara varför det har effekt. Andra kryddor som rekommenderas är kummin, ingefära och nejlika. Ett annat exempel är att göra en blandning av vatten med lite kardemumma i och skölja munnen på kvällen. Även kaffebönor kan vara något att tugga på för att minska dålig andedräkt.

Grönt och svart te

Te innehåller polyfenoler som tar död på bakterier och kan därför också hjälpa mot dålig andedräkt.

Vatten, vatten, vatten

Dålig andedräkt kan orsakas av muntorrhet och då hjälper det att dricka mer vatten. Även kolsyrat vatten fungerar. Eftersom munnen blir speciellt torr under natten kan du ta ett glas innan du lägger dig.

Ett annat tips är att skiva gurka och lägga på tungan. Pressa sedan gurkan mot gommen en kort stund. Gurka består till mesta del av vatten vilket kan förklara varför detta knep har effekt.

Öka salivproduktionen

För att ytterligare förebygga muntorrhet kan du med enkla knep öka salivproduktionen i munnen. Till exempel några droppar citron på tungan gör susen. Även mat med mycket fiber sätter igång salivproduktionen, så du kan testa till exempel lite extra knäckebröd eller gröt på morgonen.

Zinktabletter

För att neutralisera gaserna som bildas i munnen och ger dålig andedräkt är zink effektivt. Det binder nämligen svavelgaser.

Bikarbonat eller bakpulver

Ett halvt glas med en tesked bakpulver kan du också använda för att skölja munnen och neutralisera den dåliga andedräkten.

Koksaltlösning

Dålig andedräkt kan också sitta i näsan eller bihålorna och visar sig speciellt när man är förkyld. Då kan en nässköljning med koksaltlösning göra susen. Det ger dessutom lindring för en besvärligt snorig näsa eller lätt bihåleinflammation.

Undvik

Munskölj som innehåller alkohol torkar ut munnen och det är det sista du vill om du har dålig andedräkt.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

Boka tandläkare nära dig – till bästa pris

CloseIcon