Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Frätskador

Frätskador på tänderna kan uppstå när pH-värdet i munnen drastiskt sjunker till följd av att man dricker eller äter sura produkter såsom läsk, godis, vin och sura frukter. De sura ämnena löser upp tandens emalj och kan slitaget nå djupt in i tanden om inte behandling sätts in. En frätskadad tand kan inte få sin emalj tillbaka.

Sura ämnen löser upp emaljen

Äter du stora mängder sura livsmedel finns det en risk för att tandens yttersta lager, emaljen, fräts bort av de sura ämnena. Om du inte upptäcker frätskadorna i tid och låter slitaget fortgå, kan skadorna nå ända in i tandbenet, dentin. Fyra glas fyllda med olika läsk

På en frätskadad tand lyser det underliggande dentinet igenom. Tanden ser matt och gul ut. När frätskadan djupnar börjar det ila i tanden eftersom dentinet blivit blottlagt.

Saliven hjälper till att skölja rent tänderna och är kroppens bästa skydd mot frätskador på tänderna. Mängden saliv i munnen spelar stor roll för hur tänderna klarar av sura livsmedel. Eftersom saliven bidrar till att rensa bort sura ämnen är det bättre att ha mycket saliv. Är du torr i munnen löper du därför mycket större risk att drabbas av frätskador på tänderna. Muntorrhet kan bero många orsaker. Oavsett vad muntorrheten beror på bör man kontakta en tandläkare för att få hjälp att komma till rätta med problemet.

Utöver sura livsmedel så kan sura uppstötningar även leda till frätskador.

Frätskador sjunker ner i åldrarna

Frätskador har blivit allt vanligare längre ner i åldrarna. Tidigare var ätstörningen bulimi den vanligaste orsaken eftersom man framkallar kräkningar vars syra fräter på tänderna. Nu uppstår frätskadorna för att vi har ökat vårt läsk- och juiceintag markant.

Det är inte längre ovanligt att 17-åringar har samma tandslitage som 75-åringar.

Behandling

Det är viktigt att få behandling så fort man märker av frätskador på tänderna. Regelbundna besök hos tandläkare eller tandhygienist ger en god chans att upptäcka problematiken i tid. Vid en undersökning fotograferas tänderna och man har då möjlighet att se förändringar i tändernas utseende.

Den som börjar få frätskador på tänderna kan stärka upp med fluorbehandling. Vid små skador brukar det räcka med att undvika sur mat och att inte borsta tänderna direkt efter maten.

Porslinsskal vid allvarliga skador

När det börjar ila i tänderna eller när små flisor börjar lossna är skadorna så pass allvarliga att vård behövs. Då emaljen aldrig kan återskapas behöver man lägga ett porslinsskal över tanden för att skydda det som finns kvar. Ibland väljer man att behandla med lagningar och nya kronor.

Förebygg frätskador

Du förebygger bäst frätskador på tänderna genom att välja vatten framför juice och läsk. Hoppa över surt godis och ät sura frukter som apelsiner och äpplen tillsammans med mjölk eller yoghurt för att neutralisera syran.

Det är lätt att tro att det hjälper att ta bort produkter med mycket socker i. Men det är inte sockret som är problemet när man får frätskador, utan syran. Det är viktigt att inte borsta tänderna direkt efter att du har ätit något surt eftersom du då kan förvärra situationen.

Många tandkrämer som sägs göra tänderna vita innehåller slipmedel. Undvik de eftersom det finns risk att emalj slipas bort vid tandborstningen.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

CloseIcon