Stäng 
CloseIcon
  • Bokning
  • Fakta
  • Om Tandläkare.se

  Vad vill du göra?

 • Tandlakartid
  Boka en tandläkartidVisa alla typer av tider
 • Tandvard
  Boka akut tandvårdBoka tid i dag eller i morgon
 • Support
  Ring tandlakare.se kundtjänstVi hjälper dig att hitta en tid som passar

Komplikationer och biverkningar vid rotfyllning

En rotfyllning ger oftast goda resultat. Men i vissa fall kan komplikationer uppkomma.

Komplikationer som kan ske vid rotfyllning

Kvinna tar sig på ena kinden på grund av tandvärk.1. Infektion

Käkbenet utanför roten kan bli infekterad. Då känns tanden öm och du kan få en kula med var vid området. Detta kan hända om rotfyllningen inte är tillräcklig tät och det har kommit in bakterier.

2. Allergiska reaktioner

Det kan uppstå allergiska reaktioner. Men det saknas vetenskapligt underlag för att kunna bedöma riskfaktorer och risken för detta tillstånd.

3. Nervskador

Det kan uppstå nervskador. Men det saknas vetenskapligt underlag för att kunna bedöma riskfaktorer och risken för detta tillstånd.

4. Andra sjukdomstillstånd

Det finns fallbeskrivningar där komplikationer i luftvägar och hjärna har uppstått på grund av bakteriespridning från tändernas rotkanal. Men det finns inte tillräckligt vetenskapligt underlag för att bedöma sambandet mellan infektioner efter rotfyllning och andra sjukdomstillstånd.

5. Tanden går sönder

En levande tand kan reparera sig själv från mikrofrakturer. Medan en tand som är rotfylld och som därmed inte längre lever, saknar denna självläkande förmåga. Därför har en rotfylld tand en större risk för att bli torrare, sprödare och  går lättare sönder eller spricker om man inte placerar en krona på tanden.

6. Värk och smärta

Direkt efter en rotbehandling kan du känna värk och smärta. Värken kan lindras med värktabletter. Men om du får feber och/eller svullnad i kombination med värk, så ska du ta kontakt med din tandläkare.

Om rotfyllning inte är möjligt…

… kan man antingen ta bort tanden helt eller att göra en rotspetsoperation, vilket innebär att rotspetsen och infektionen tas bort och att rotfyllningen görs från rotspetsen istället.

Finns det stift i tanden har specialister i rotfyllning bra möjligheter att ta bort stiftet och utföra rotbehandlingen på vanligt sätt.

Var fjärde minut bokar någon tid via Tandläkare.se

Tandläkare.se är Sveriges största söktjänst för att hitta, jämföra och boka tandläkare. Med över 160 anslutna kliniker finns det alltid en ledig tid nära dig.

 • Barrel

  Alltid bästa pris

 • Cloud

  Kvalitetsgranskade tandläkare

 • Out

  Kostnadsfri avbokning

CloseIcon